Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Še en korak k varovanju najšibkejših udeležencev v prometu

3D-zebra_pesci_splet

V Mestni občini Velenje in Ptuj bodo šolarje in druge ranljive udeležence v  prometu v novem šolskem letu pozdravili inovativni prehodi za pešce: 3D-zebre. Kmalu pa bo 3D-zebra »zaživela« tudi v Ljubljani.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki so se odločili, da združijo moči in k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu prispevajo na bolj inovativen način, s 3D-zebrami.

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

“Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?«

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Te številke so k ukrepanju spodbudile tudi Generali zavarovalnico

V zavarovalnici Generali želimo skupaj z Zavodom varna pot in občinami na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa,”

Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi.

Občina Velenje bo prva predstavila 3D-zebre

V Velenju bosta na lokacijah, kjer ceste prečka tudi veliko otrok in mladih, zaživeli prvi 3D-zebri, in sicer med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter  v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo OŠ Gustava Šiliha, Glasbena šola Fran Korun Koželjski, Šolski center Velenje, Visoka strokovna šola za varstvo okolja in Fakultete za energetiko.

Župan Mestne Občine Velenje Peter Dermol je ob novi pridobitvi povedal: ”Z veseljem in ponosom smo se kot prva občina v Sloveniji pridružili iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa, ki je nastala na pobudo zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot. 3D-zebri smo umestili na lokaciji, kjer je med udeleženci v prometu veliko pešcev, med njimi tudi otrok. Prepričani smo, da bodo zaradi njih bolj vidni in s tem tudi varnejši.”

Na prvi šolski dan bo na novo pridobitev v Velenju in na ostalih dogodkih opozarjal tudi Levček, maskota Generali zavarovalnice, in Trkajeva pesem “Varno ma vedno prov”. Raperjeva pesem, ki je tudi himna projekta, nas bo na začetku šolskega leta spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Ne pozabite: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat”.

Po dogodku v Velenju bomo predstavili naslednjo 3D-zebro na Ptuju, in sicer teden kasneje, v torek, 7. septembra. 3D zebra na Ptuju je že zrisana na Župančičevi ulici 10 pri osnovni šoli Ljudski vrt.  V tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra, pa bomo 3D zebro predstavili tudi v Ljubljani.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.