Kdo smo

Zavod Varna pot je nevladna organizacija, ki že od leta 2007 v svojem osnovnem poslanstvu združuje posameznike, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje prizadele. Skupaj s somišljeniki in strokovnjaki, z različnimi oblikami dela, kjer je najpomembnejši preventivno-izobraževalni sklop združujemo aktivnosti za zmanjševanje števila umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah. Z letom 2017 smo tudi nosilec in promotor programa FEVR Živimo Vizijo NIČ, ter s tem še bolj zavezani k doseganju ciljev - 50% zmanjšanju najhujših posledic do 2030 in uresničitvi Vizije NIČ do 2050.

Delujemo na naslednjih področjih dela in poslanstva:

 • „Skupaj iz stiske“ program psihosocialne pomoči osebam, ki so jih prometne nesreče zaznamovale,
 • izvajanje preventivno-izobraževalnih prireditev „Živimo Vizijo NIČ“,
 • izvajanje izobraževalnih programov „Živimo Vizijo NIČ“,
 • izvajanja programa „Živimo Vizijo NIČ“,
 • zagovorništvo,
 • socialni mediji,
 • mednarodno sodelovanje.


 • Smo polnopravni člani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR), podpisniki Zaveze ob Desetletju akcij za večjo varnost v prometu 2011–2020, Evropske listine varnosti cestnega prometa, Bruseljske deklaracije nevladnih organizacij in Evropske deklaracije mladih o varnosti v prometu, UN Global Alliance of NGOs for Road safety. Naše aktivnosti so uvrščene v Resolucijo Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa RS 2013-2022 in v Katalog programov obveznih izbirnih vsebin oz. interesnih dejavnosti za srednješolce Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

  Ekipa Zavoda Varna pot

  Robert Štaba

  predsednik

  05 995 50 22


  Robert Štaba je pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot. Varna mobilnost je pomemben element in vsebina njegovega dosedanjega profesionalnega dela in osebne življenjske poti.Več ...

  Kaja Kobal

  projektna vodja

  05 995 50 22 ali 040 302 361  Logotip

  Logotip Zavoda Varna pot je ustvarila grafična oblikovalka Polona Šterk po navdihu ustanovitelja Roberta Štabe:

  »Drevo simbolizira našo življenjsko pot. Rojstvo, ki ga ponazarjajo Korenine, Rast, ki se oblikuje v Deblu, Krošnja, ki zaokrožuje celoten Življenjski cikel.
  Od našega rojstva do smrti. V bogastvu krošnje, se v vejah, skrivajo številne poti in odločitve. Včasih nas vodijo levo, desno, gor ali navzdol. Lahko so prave ali napačne, nas zapolnjujejo, osrečujejo, prizadenejo. Lahko zaigrajo ali zbolijo v srcu, duhu ali duši… Na mestih naših odločitev, pred korakom naprej, nastajajo križišča. Tu se praviloma naš čas zaustavi. Lahko za hip, nemalokrat pa tudi za daljši čas.«

  Upravni odbor

  Upravni odborsestavljata 2 članici:

  • Breda Marija Kovše - predsednica
  • dr. Urša Čižman Štaba - članica

  Strokovni svet

  Varna mobilnost je danes ena izmed najbolj interdisciplinarnih panog današnje civilizacije. Sestavljamo in krojimo ga različni udeleženci, snovalci in ustvarjalci. Tako smo del sistema mobilnosti od rojstva do smrti. Želimo ali ne, postane del nas in mi postanemo del nje. Le z različnimi strokovnimi, življenjskimi pogledi, stališči in mnenji bomo uspeli izdelati najboljši približek idealnega - Vizijo NIČ.

  Strokovni svet Zavoda Varna pot od 2018:

  • red. prof. dr. Matija Svetina (Filozofska fakulteta v Ljubljani) - predsednik strokovnega sveta,
  • red. prof. dr. Milan Batista (Fakulteta za pomorstvo in promet) – član,
  • dr. Vesna Radonjič - Miholič, spec. klin. psih. - članica,
  • Breda Marija Kovše - članica,
  • Vesna Džakulin Pekarović dr. med., spec. družinske medicine in medicine dela in športa (Zdravniška zbornica Slovenije),
  • Teja Tamše,
  • dr. Urša Čižman Štaba, spec. klin. psih. (URI Soča) - članica
  • Tihomir Kovačič (Proevent) - član,
  • doc. dr. Peter Lipar (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani) - član,
  • Roman Mavec - član,
  • Lilijana Mavec - članica,


  • Na začetku naše poti, ki se je začela leta 2008 so nas podprli in se nam pridružili tudi strokovnjaki različnih področij, ki so sestavljali strokovni svet Zavoda Varna pot:

  • prim. Hermina Damjan, dr. med. (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - Soča) - članica,
  • asist. mag. Simon Herman, dr. med. (Klinični center Ljubljana) - član,
  • dr. Marijan Ivanuša (WHO predstavništvo v Sloveniji) - član,
  • dr. Majda Zorec Karlovšek (Medicinska fakulteta v Ljubljani) - članica,
  • Maja Ogrin, spec. klin. logopedije (URI Soča) - članica
  • Doroteja Omerzu Simič, soc. del. - članica, predstavnica Zavoda Varna pot v svetu Javne agencije RS za varnost cestnega prometa
  • asist. dr. Tomaž Tollazzi (Fakulteta za gradbeništvo v Mariboru) - član,
  • dr. Damjana Žišt (časnik Večer) - članica,
  • asist. mag. Klemen Grabljevec, dr. med. (URI Soča) - častni član.

   
   

  Izjave moderatorjev Zavoda Varna pot

   
   

  Taja Metličar

  moderatorka


  "Zavodu Varna pot sem se pridružila kot žrtev prometne nesreče na kar sem še kako ponosna, saj tako skupaj z Zavodom Varna pot dajem besedi in prometu pomen, večjo in pravo vrednost."

  Neja Štaba Pečnik

  moderatorka


  "Pri Zavodu Varna pot delam, ker menim, da s preventivnimi delavnicami pripomoremo, da je vsak v prometu 100 odstotno prisoten z glavo. Tako nam lahko uspe doseči Vizijo NIČ – nič žrtev prometnih nesreč. "

  Urša Kljun

  moderatorka


  "Veseli me, da lahko z Zavodom Varna pot, preko igrivih, a hkrati poučnih aktivnosti ozaveščam otroke, mladostnike in mlade o prometni varnosti in s tem prispevam delček k dosegu Vizije NIČ."

  Lina Berlot

  moderatorka


  "Vsak izmed nas se je zavodu pridružil iz različnih razlogov, vendar vsi delujemo z enim skupnim ciljem: za večjo varnost na naših cestah."

  Alja Tekavc Uršič

  moderatorka


  "Zavedam se posledic neosredotočenih voznikov v prometu in želim dvigati zavedanje o nevarnostih prometnih nesreč. Toliko žalostnih in tragičnih zgodb žrtev, čas je, da se nekaj spremeni."

  Judita Corn

  moderatorka


  "Zavodu Varna pot sem se pridružila, ker me preventivno delo z otroki veseli in ker lahko tu sodelujem z drugimi zagnanimi mladimi moderatorji. Pri izvajanju delavnic mi je najbolj všeč, da otrokom vsebine pomembne za prometno varnost približamo na zanimive in razgibane načine, ki so primerni njihovi starosti."

  Vita Ornik

  moderatorka


  "Verjamem, da je pomembno izobraževati otroke in mladino, saj bodo prav oni oblikovali prihodnost. Poleg tega sem na delavnicah pogosto presenečena, koliko neresnic o varnosti v prometu je še vedno prisotnih, ki pa jih z našim delom pomagamo razrešiti in spodbuditi mlade, da razmišljajo o svoji vlogi v prometu."

  Sara Bensa

  moderatorka


  "''Za sodelovanje z zavodom sem se odločila, ker je delo precej drugačno od mojih ostalih študentskih del. Pritegnil me je namen zavoda, ki se sklada z mojimi vrednotami odgovornega vedenja v prometu. Motivirana sem, ko vidim, da se izvajajo projekti tako že za najmlajše, kjer jih vzgajamo za varno udeležbo v prometu, kot tudi za odrasle, ki morda (pre)večkrat pozabijo na nujni potrpežljivost in odgovornost v prometu."

  Andreja Kos

  moderatorka


  "Za sodelovanje pri ZVP sem se v prvi vrsti odločila zaradi želje po delu z otroki in mladostniki ter možnosti pridobivanja izkušenj na tem področju, vendar sem pri ZVP dobila še mnoga druga koristna in zanimiva znanja za življenje. Ko sem začela delati pri ZVP, še nisem imela izpita za avto, tako da lahko rečem, da se že od samega začetka zavestno trudim biti varna voznica. Namreč, ko enkrat spoznaš dejstva o naletnih težah, poteh ustavljanja, vplivu alkohola itd. ter predvsem osebne zgodbe žrtev prometnih nesreč, začneš gledati na stvari drugače."

  Ana Strasner

  moderatorka


  "Delo kot moderatorka na ZVP mi omogoča pridobitev neprecenljivih izkušenj pri delu z otroki. Kot bodoča učiteljica je to delo zame super začetek, hkrati pa doživiš šolo čisto na drugačen način, kot sicer. Z delom na ZVP sem tudi sama pridobila veliko uporabnega znanja o varnosti v prometu, prav tako pa večjo osveščenost glede ravnanja v prometu. To delo ti omogoča lastno učenje in poučevanje drugih na različne načine, ki so vedno zabavni, zanimivi in motivirajoči. Pravo poslanstvo je širiti zavest o doseganju Vizije NIČ."

  Sara Tamše

  moderatorka


  ''Razlogov zakaj sem se odločila za delo moderatorke na ZVP je več. Glavni je ta, da neznansko uživam v delu z otroki in mladino, saj se od njih marsikaj naučim. Dodana vrednost pri vsem tem je, da lahko moderatorji naprej podajamo in predajamo znanja in izkušnje, ki so za življenje vsakega posameznika izjemnega pomena. Tisto kar me resnično napolni in hkrati motivira za nadaljnje delo je njihova potrditev, da delamo nekaj dobrega za skupnost.''

  Arijana Đuretić

  moderatorka


  ''V delo v ZVP sem se usmerila zato, ker me dejavnosti povezane s prometom zelo zanimajo, rada pa sem tudi z otroki, saj je moja izobrazba prav tako na tem področju - sem diplomirana profesorica razrednega pouka. Moja velika želja je tudi to, da bi promet postal čim bolj varen, tako za otroke, kot tudi za odrasle. Mislim, da si vsi želimo, da bi se ljudje začeli zavedati, da ne smejo voziti pod vplivom alkohola, z neprilagojeno hitrostjo, z mobilnim telefonom v roki itd. Prometnih nesreč je še vedno preveč in vsi lahko naredimo nekaj, da bi jih bilo vedno manj.''

  Klaudija Šket

  moderatorka


  ''Delo pri Zavodu varna pot mi je prineslo res lep nabor izkušenj. Preventivno delo z otroki in najstniki se mi zdi izrednega pomena, še posebej na tematiko varne mobilnosti. Delavnice so zabavne tako, da sem pri izvajanju uživala tudi sama ob dejstvu, da sem pridobivala izkušnje na pedagoškem področju. Za konec pa je tudi to, da se zapelješ v kakšen nov kraj v Sloveniji še dodaten plus.''

  Nina Tamše

  moderatorka


  ''Z Zavodom Varna pot sodelujem, saj preprosto uživam v delu z otroki, še posebej, če lahko s tem nekomu pomagam, se vsi naučimo kaj novega in še mnogo več … Vsakodnevno se srečujem z nespametnim ravnanjem udeležencev prometa, zato mislim, da lahko vsi naredimo nekaj več za našo varnost! ''

  Postani moderator in se nam pridruži

  Dandanes imamo razgibano življenje. Lahko počnemo veliko stvari. Toda vse nas druži le ena. Mobilnost. Brez nje nas ni. Lahko smo pešci, kolesarji, potniki ali vozniki. Če nismo nič od, tega nas ni. In mi smo. Naša želja je varna mobilnost in uresničujemo jo tako, da vsakodnevno soustvarjamo varno mobilnost.

  Verjamemo v Vizijo NIČ in v to, da lahko s preventivno-izobraževalnimi programi, vsebinami in projekti učimo in vzgajamo otroke, mladostnike in vse nas skozi celotno življenje.

  Če v to verjameš tudi ti, si že na dobri poti, da postaneš del ekipe naših moderatorjev.

  Kdo je lahko naš moderator?

  Moderator je prostovoljec ali študent, ki želi soustvarjati, izvajati ali se udejstvovati v naših preventivno-izobraževalnih programih, projektih ali vsebinah, ki jih izvajamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter na različnih prireditvah.

  Kaj je pomembno pred prijavo?

  Pomembno je, da razumete cilj Vizije NIČ in se identificirate z našimi vrednotami in programi.

  Potrebujem posebna znanja?

  Če imate veselje, voljo, občutek za delo z otroki, mladostniki in obiskovalci na različnih prireditvah, ste na pravi poti, da se nam lahko pridružite. Na dvodnevnem strokovnem izobraževanju boste lahko spoznali veliko novih znanj za podajanje preventivno-izobraževalnih vsebin in pridobili kompetence samostojnega nastopanja, dela s skupino itd.

  V štirinajstih letih se je izmenjalo že veliko generacij moderatorjev Zavoda Varna pot, ki so jih po zaključku študija življenjske poti popeljale v različna poslanstva, službe v Sloveniji in po svetu.

  Pišite nam na info@varna-pot.si in soustvarjajte varno mobilnost z nami.