Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest

je nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Statistika kaže, da je zloraba alkohola je v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. Do konca letošnjega novembra je po trenutnih podatkih v 1.256 prometnih nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, umrlo 26 oseb, 113 je bilo hudo in 439 lažje telesno poškodovanih. Statistika pa kaže tudi, da je alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč najvišja prav v starostni skupini med 24. in 34. letom.


Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Pretekle aktivnosti si lahko ogledate s klikom na "Evropska noč brez prometnih nesreč".

Povabite nas v svoje lokalno okolje, da tudi pri vas dosežemo cilj: Čista nula, čista vest!


Čista nula, čista vest v veselem decembru virtualno!


gif web

Prisluhnite našim moderatorjem


NOVOST!


V letu 2020 je analiza Policije in Javne agencije RS za varnost prometa izkazala porast alkohola med vsemi aktivnimi udeleženci v cestnem prometu (vozniki, kolesarji, pešci, vozniki skirojev, udeleženci na rolerjih, rolkah, itd.). Statistika pa je izkazala, da je pri najhujših prometnih nesrečah s smrtnim izidom, kjer je bil alkohol prisoten v približno 22%, v času "korona ukrepov" narasel na 40%.
Ker je alkohol zaznan v vseh porah aktivnih udeležencev, smo se odločili, da aktivnosti Čista nula, čista vest razširimo tudi mi med vse udeležence cestnega prometa in prispevamo še večji košček k prizavedanju uresničevanja Vizije NIČ.

Utrinki s prireditev

Borut Pahor

Borut Pahor, predsednik Reublike Slovenije

Zoran Janković

Zoran Janković, župan Mestne občine LjubljanaIMG_20200620_202236
IMG_20200620_201500
IMG_20200620_204231
IMG_20200620_202824

planettv
planettv kajak
planettv kajak2
planettv kajak3

Vpliv alkohola na prometno varnost