Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Vroč, soparen vikend in 936 opravljenih preizkusov alkoholiziranosti ekipe Čista nula, čista vest

ČNČV 2021 medgeneracijsko

V sklopu prvega dela nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki poteka do 22. junija 2021, smo ta vikend izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek in soboto 18. ter 19. junija, smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek smo bili prisotni v središču Ljubljane z mobilno patruljo pa tudi v okolici prireditev (Stožice košarkarska tekma med Slovenijo in Hrvaško). V soboto pa smo se nahajali v središču Ljubljane in v obalnih krajih Koper, Izola, Piran, Portorož.  Nagovarjali smo vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili smo: več kot 1400 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 936 oseb.

0,0 mg/l 40% TREZNI UDELEŽENCI  
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg) 31% POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE  
od 0.24 do 0.52 mg/l 23% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0.52 mg/l (1.1 g/kg) 6% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

IZPOSTAVLJENO:

1,30 – Ljubljana, pešec

1,26 – Ljubljana, voznik

0,98 – Ljubljana, kolesar

0,93 – Obala, voznik

0,84 – Obala, voznica

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zlasti med mladimi, ki so izpostavili pomembnost ozaveščanja na področju vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc in dodali, da si želijo, da ‘naš glas’ doseže še več voznikov in ostalih aktivnih udeležencev v prometu. Ob tem pa dodajajo predloge, kako zmanjšati število alkoholiziranih udeležencev v prometu:
▶️ več izobraževanj v šolah
▶️ višje kazni
▶️ strožje kazni za poslance, ki vozijo pod vplivom alkohola, medtem ko bi nam morali biti vzor
▶️ alcolock sistemi v avtu
▶️ okrepitev nočnega javnega prevoza
▶️ vloga gostincev – omejena strežba alkohola voznikim
▶️ poostren policijski nadzor

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Podpora akciji s strani Minstrstva za zdravje, Agencije RS za varnost prometa, Urada RS za mladino, MO Ljubljana in družbeno odgovornih podjetij Generali zavarovalnica in Porsche Slovenija ne bi bila izvedljiva. Hvala vam, na terenu vidimo in doživljamo pozitivno sprejetost in nedvomno tudi vzpodbudne rezultate premisleka med ljudmi.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.