Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Izberimo življenje in z našimi mladimi ambasadorji skupaj recimo NE hitrosti in alkoholu

2173E1A7-7860-46E1-89FD-BEE6753E954C

Izberimo življenje in z našimi mladimi ambasadorji skupaj recimo NE hitrosti in alkoholu.

Prometna nesreča se je včeraj pripetila njim, danes nam in NE želimo si, da bi se jutri pripetila vam!” – Marjana Kračun, ambasadorka Zavoda Varna pot

Ste vedeli, da je neprilagojena hitrost največji vzrok za nastanek prometnih nesreč pri nas in v EU? V Sloveniji imamo še dodaten problem, saj alkohol ni med uradnimi vzroki prometnih nesreč. Po zakonodaji, ki jo imamo, je alkohol le sekundarni vzrok za nastanek prometne nezgode, a več kot 1/3 hujših prometnih nezgod se zgodi prav zaradi alkohola. Ste vedeli, če bi povprečno hitrost na vseh cestah v EU zmanjšali le za 1 km/h, bi lahko vsako leto rešili 2.100 življenj? In da že majhne količine alkohola v krvi podaljšajo naš odzivni čas, zmanjšujejo pozornost in motijo presojo?

V Zavodu varna pot smo v ta namen pripravili novo družbeno ozaveščujočo kampanjo, ki bo potekala na Facebooku in Instagramu. Veseli bomo tudi vaše pomoči, če boste ta sporočila delili na vaših zidovih, da bo kampanja lahko zaživela in tako dosegla kar največje število ljudi. Zakaj? Zato, ker se problematika varne mobilnosti na cestah tiče prav vsakega izmed nas. Življenje je neprecenljivo.

Lahko nam pomagate tudi z donacijo dohodnine in tako podprete naše preventivno-izobraževalne programe “Živimo Vizijo NIČ”. Zavod Varna pot je na seznamu upravičencev do donacij. Takšna donacija vas ne stane nič, saj gredo ta sredstva sicer v proračun, mi pa bomo tudi z vašo pomočjo tako lažje izvajali te programe. Kako to uredite? Izpolnite obrazec na spletni strani eDavki ali izpolnite predpisani obrazec in ga pošljete na davčni urad. Več: https://varna-pot.si/dohodinska-donacija/

Hvala.
Stopimo skupaj.

Robert Štaba
Predsednik Zavoda Varna pot
in Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.