Rezultati akcije Čista nula, čista vest – Maturantska parada 2019

V prometni nesreči umrl 46-letni motorist
May 19, 2019
STATISTIKA PROMETNE VARNOSTI
May 20, 2019

V petek, 17. maja 2019, smo v okviru preventivne akcije Čista nula, čista vest, obiskali Maturantsko parado ter preverjali, kako odgovorni (mladi) vozniki so maturantje. Anketa je pokazala: nobeno dekle, ki je danes voznica, ni bila nad alkoholno mejo.

Mladi presenečeni nad napihanimi vrednostmi

Naši moderatorji so v času pred in po Maturantsko parado v centru Ljubljane in na Gospodarskem razstavišču nagovorili okrog 1.000 mladih. Med obiskovalce smo razdelili več kot 600 alkotestov za enkratno uporabo in odgovorne 0,0 voznike nagradili še z ostalimi praktičnimi nagradami.
Dijake smo še posebej opozorili, da za njih med vožnjo velja meja 0,0, ker so mladi vozniki. Večina mladih se tega zaveda in se strinja, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna. So bili pa tisti, ki so napihali nad mejo, presenečeni, saj da niso pričakovali, da so tako »pijani«. Takim smo seveda absolutno odsvetovali pot domov z avtom ali kolesom.

Dekleta so se izkazale za odgovorne voznice

Skoraj 95% mladih voznikov je od nas odšlo z vsebnostjo alkohola pod dovoljeno mejo; dobrih 83% jih je napihalo 0,0. Rekorder med vozniki je bil 20 letnik, ki je napihal 0,51 ml/l. Nekolikšne razlike smo zaznali med dekleti in fanti, nobena od deklet voznic ni napihala več kot 0,0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *