Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V Sloveniji je oblikovana napačna pravna praksa do alkohola

alko-voznja

Ponovno se je zgodila huda prometna nesreča zaradi alkohola: pijana voznica prevažala dveletnega otroka in trčila v drog ob cesti. V Sloveniji je oblikovana napačna pravna praksa do alkohola – na kar kaže tudi slednji primer. Iz člankov v medijih, ki imajo osnovo v policijskih zapisnikih, sodbah in, seveda, zakonodaji se oblikuje tolerantnost nas vseh do alkohola. Poroča se, da je voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste in podobno, ugotovljena pa je bila tudi prisotnost alkohola … Pravi razlog voznice pa je – tako v doktrini medicine, klinične psihologije, kot tudi ob zdravorazumskem razmišljanju – preveliko popitega alkohola in zato tudi napaka pri vožnji, ki je botrovala hudi nesreči.

Ker imamo zakonsko ureditev, desetletja tovrstno prakso se slednja izraža tako pri vzgoji, izobraževanju in dojemanju celotnega naroda … alkoholu damo nek drugoten pomen, nekaj kar je “pač še zraven” in tako se žal že desetletja oddaljujemo od tistih držav, ki tako nesrečo absolutno pripišejo alkoholu in ga zaradi ogrožanja sebe, zdravja in življenja drugih tudi drastično kaznujejo.

Za tovrstno spremembo zakonodaje so potrebni volja, znanje, modrost .. tega pa v dosedanji predlogu za spremembo zakonodaje AVP še nismo zasledili.

Na to problematiko opozarja in terja spremembe tudi naša pobuda za spremembo zakonodaje v smeri, da alkohol postane PRIMARNI vzrok za prometno nesrečo, naslovljena na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek, novembra lani.