Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V Sloveniji je oblikovana napačna pravna praksa do alkohola

alko-voznja

Ponovno se je zgodila huda prometna nesreča zaradi alkohola: pijana voznica prevažala dveletnega otroka in trčila v drog ob cesti. V Sloveniji je oblikovana napačna pravna praksa do alkohola – na kar kaže tudi slednji primer. Iz člankov v medijih, ki imajo osnovo v policijskih zapisnikih, sodbah in, seveda, zakonodaji se oblikuje tolerantnost nas vseh do alkohola. Poroča se, da je voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste in podobno, ugotovljena pa je bila tudi prisotnost alkohola … Pravi razlog voznice pa je – tako v doktrini medicine, klinične psihologije, kot tudi ob zdravorazumskem razmišljanju – preveliko popitega alkohola in zato tudi napaka pri vožnji, ki je botrovala hudi nesreči.

Ker imamo zakonsko ureditev, desetletja tovrstno prakso se slednja izraža tako pri vzgoji, izobraževanju in dojemanju celotnega naroda … alkoholu damo nek drugoten pomen, nekaj kar je “pač še zraven” in tako se žal že desetletja oddaljujemo od tistih držav, ki tako nesrečo absolutno pripišejo alkoholu in ga zaradi ogrožanja sebe, zdravja in življenja drugih tudi drastično kaznujejo.

Za tovrstno spremembo zakonodaje so potrebni volja, znanje, modrost .. tega pa v dosedanji predlogu za spremembo zakonodaje AVP še nismo zasledili.

Na to problematiko opozarja in terja spremembe tudi naša pobuda za spremembo zakonodaje v smeri, da alkohol postane PRIMARNI vzrok za prometno nesrečo, naslovljena na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek, novembra lani.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.