Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Trčila tovorni vlak in voznik začetnik, ki je bil pod vplivom alkohola

pijana voznja2

V Prvačini sta trčila tovorni vlak in osebno vozilo znake Audi, ki ga je vozil voznik začetnik. Ta ni ustavil pred prehodom čez železniško progo, ko se mu je približeval tovorni vlak. Strojevodja je sprožil zasilno zavoro, a kljub temu je trčil v vozilo, ki ga je odbilo tri metre nazaj. K sreči nihče ni utrpel poškodb.

Včeraj so bili policisti obveščeni o železniški nesreči na območju naselja Prvačina, kjer je na nezavarovanem prehodu ceste prišlo do trčenja med tovornim vlakom in voznikom začetnikom osebnega  avtomobila znamke Audi. 

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja nesreče med drugim  ugotovili, da je bil vzrok nezgode nepravilna vožnja voznika  avtomobila čez prehod ceste čez  železniško.

 22-letni voznik začetnik je peljal po lokalni cesti v naselju Prvačina iz regionalne ceste proti omejenemu prehodu čez železniško  progo.  Na nezavarovanem prehodu ceste čez železniško progo v omenjenem kraju mlajši voznik avtomobila ni ustavil pred prehodom ceste čez železniško progo v času,  ko se je prehodu približeval tovorni vlak. 

Avtomobil odbilo tri metre nazaj, k sreči nihče ni utrpel telesnih poškodb

Z avtomobilom je zapeljal na prehod ceste čez železniško progo (prehod je urejen z Andrejevim križem),  ne da bi se prepričal, da se prehodu približuje tovorni vlak. V tistem trenutku je namreč z njegove leve strani (iz Volčje Drage) pripeljal 39–letni strojevodja tovornega vlaka, ki  je vozil iz Nove Gorice proti Sežani.  

Da bi preprečil trčenje z osebnim vozilom je strojevodja sprožil zasilno zavoro, vendar je tovorni vlak kljub temu s prednjim desnim delom lokomotive trčil v  prednji levi del osebnega vozila.  Po trčenju je avtomobil odbilo približno tri metre nazaj, tovorni vlak pa se je zaustavil dobrih 75 metrov po trčenju z vozilom. 

V prometni nezgodi nihče ni bil poškodovan, na  osebnem avtomobilu in lokomotivi  je nastala materialna  škoda. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je tovorni vlak vozil s predpisano hitrostjo.

Alkotest pokazal, da je voznik bil pod vplivom alkohola

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so v nadaljevanju postopka vozniku  začetniku  osebnega avtomobila odredili preizkus alkoholiziranosti in  rezultat z  alkotestom je pokazal, da je imel slednji v organizmu 0.26 miligrama alkohola v litru  izdihanega  zraka.  Na kraju nezgode so posredovali  tudi  gasilci  JZ  GRD  GE  Nova  Gorica,  ki so na lokomotivi preverili  morebitni iztek motornih tekočin,  zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem  vozilu. O nezgodi so obvestili tudi Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Prometni policisti bodo  22-letnemu vozniku začetniku izdali plačilni  nalog.  

Vir.