Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Varno ima vedno prav – 3D zebre

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih. Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa ker predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih. Te številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, kjer želijo kot pravi vseživljenjski partner za varnost zavarovancev poskrbeti v vseh situacijah. 

Projekt Varno ima vedno prav in umestitev 3D-zeber je plod sodelovanja Generali zavarovalnice z Zavodom Varna pot in občinami, saj smo se odločili združiti moči in prispevati k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu ter narediti korak k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa na bolj inovativen način, s 3D-zebrami.

V želji, da bi odgovorne v lokalnih skupnostih spodbudili k ukrepom za umirjanje prometa, uporabnikom pa približali pozitivne učinke k višji kvaliteti bivanja in življenja v občini smo v letu 2021 z zavarovalnico Generali d.d.,  lokalnimi skupnostmi, vrtci, šolarji, pevcem –  raperjem  Trkajem, pričeli s preventivno-izobraževalno kampanjo z naslovom »Varno ima vedno prav.«  

Številnim izobraževalnim,  preventivnim in glasbenim aktivnostim se je pridružilo tudi umeščanje t.i. 3 D zeber, na lokalne ceste v bližini vrtcev, šol ali spalnih sosesk. Izhodiščni namen ukrepa je bil, promocija in spodbuda vsem odgovornim za večjo varnost najranljivejših udeležencev v cestnem prometu (pešci, kolesarji, otroci, starejši, invalidi…) v Sloveniji, z željo, da 3D zebre s časoma lokalne skupnosti nadomestijo s trajnejšimi in sistemskimi rešitvami za umirjanje prometa.

UMIRJANJE PROMETA V MESTIH IN CONE 30

Kje in predvsem zakaj jih potrebujemo? 

+ zmanjševanje smrti in hudih poškodb v prometu, 

+ boljše sobivanje vseh udeležencev v prometu, prebivalcev kraja,

+ ekonomske ugodnosti/prednosti.

Playlist

5 Videos
Poleg 3D-zeber bo javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozaveščal tudi Rok Terkaj – Trkaj  s pesmijo Varno ima vedno prav.

V 2023 še 5 novih 3D-zeber

V okviru pobude Varno ima vedno prav, smo spomladi 2023 umestili še 5 novih 3D-prehodov za pešce na območjih šolskih poti ali v bližini vrtcev, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno.

Novi prehodi so bili umeščeni:

  • v Novi Gorici,
  • Celju,
  • Krškem,
  • Trebnjem in
  • na Bledu.

Kje so 3D-zebre že umeščene v Sloveniji?

Zaenkrat je v Sloveniji umeščenih 16 3D-zeber v 15 občinah, ki so se pridružile projektu Varno ima vedno prav. Umeščene so na območjih šolskih poti, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno. Prizadevamo si, da bi se projektu pridružilo še več občin.

Velenje

1. septembra 2021 smo predstavili 3D zebri med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter pri telovadnici OŠ Gustava Šiliha. Prve pešce, ki so ju prečkali, so pospremili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Velenje in Zavoda varna pot. Več..

Ptuj

7. septembra 2021 smo predstavili 3D zebro pred Osnovno šolo Ljudski vrt na Župančičevi ulici. Skupaj z učenci osnovne šole so se čez zebro skupaj sprehodili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Velenje in Zavoda varna pot. Več..

Ljubljana

24. septembra 2021 smo predstavilli 3D zebro na Derčevi ulici v Ljubljani. Ob pesni spremljavi otrok iz OŠ Riharda Jakopiča ter Trkajeve himne Varno ima vedno prav so se skupaj z učenci OŠ Riharda Jakopiča čez zebro skupaj sprehodili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Ljubljana in Zavoda varna pot. Več..

piran

 

21. aprila 2022 smo predstavili Lucijsko 3D-zebro v občini Piran, ki je prva tovrstna zebra v slovenski Istri. Šolska pot v Luciji, natančneje na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija, je opremljena s 3D-zebro. Prve pešce, ki so ju prečkali, so pospremili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Piran in Zavoda varna pot.  Več..

Kobarid

5. maja 2022 smo na Stresovi ulici v Kobaridu v uporabo predali prvo 3D-zebro, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Dogodek so s kulturnim programom obogatile učenke in učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in predšolski otroci Vrtca Kobarid. Več..

Novo mesto

10. maja 2022 smo na Trdinovi ulici pri OŠ Grm v Novem mestu v uporabo predali 3D-zebro. S tem želimo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Dogodek so so s pesmijo obogatili učenci in zborček Otroškega pevskega zbora OŠ Grm in raper Trkaj. Več..

Črnomelj

Od 10. maja 2022 dalje je šolska pot v Črnomlju, natančneje na Kidričevi cesti pri OŠ Loka in Vrtcu Otona Zupančiča, je sedaj opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa. Otvoritev so s svojim nastopom popestrili otroci vrtca Otona Župančiča in učenci OŠ Loka. Več..

Murska SObota

12. maja 2022 je bila predana v uporabo prva 3D zebra, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu v neposredni bližini Osnovne šole I Murska Sobota, na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice. Dogodek so popestrili učenci 3. B Osnovne šole I, ki so zapeli Trkajevo himno projekta »Varno ima vedno prav«, ki s svojim besedilom vse udeležence v prometu spominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Več..

MARIBOR

18. maja 2022 je bila v uporabo predana prva 3D-zebra v Mestni občini Maribor, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Dogodek ob predaji nove 3D-zebre v Mariboru so s svojim nastopom popestrili otroci iz Osnovne šole Kamnica in raper Trkaj, pridobitev pa je pozdravil tudi Tomaž Čeplak, ravnatelj OŠ Kamnica, ki je ob predaji 3D-zebre povedal: »Na šoli z različnimi dejanji in predavanji in v sodelovanju s Policijo in predvsem z lastnim zgledom pokažemo otrokom kako biti varen in kako se obnašati v cestnem prometu.« Več..

KRANJ

Za novo pridobitev, zaradi katere bo šolska pot od 20. maja 2022 v Predosljah bolj varna, se je zahvalila ravnateljica OŠ Predoslje Janja Sršen. Dogodek ob predaji nove 3D zebre so s kulturnim in zabavnim programom popestrili tudi učenke, učenci in vrtčevski otroci iz te predmestne šole, za posebno presenečenje pa je s svojim nastopom poskrbel reper Trkaj s pesmijo »Varno ima vedno prav«. Več..

NOVA GORICA

24. maja 2023 je bila v uporabo predana tudi 3D-zebra v Novi Gorici, natančneje na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice, v bližini OŠ Frana Erjavca. Voznike opozarja na dodatno zmanjšanje hitrosti, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa. Otvoritev so popestrili tudi otroci iz OŠ Frana Erjavca. Skupaj s Trkajem so zapeli himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu »Varno ima vedno prav«. Več..

CELJE

Od 25. maja 2023 3D zebra stoji tudi v Celju. Ob otvoritvi je župan Mestne občine Celje Matija Kovač pozdravil pobudo Generali zavarovalnice in Zavoda Varna pot: »Verjamem, da smo izbrali dobro lokacijo, saj smo jo umestili na Jurčičevo ulico, na lokacijo v bližini gimnazije, vrtca, velikega parkirišča in lokalov … Zagotovo bo s to rešitvijo območje za pešce še bolj varno.« Več..

bled

Tudi ena izmed najbolj turističnih občin v Sloveniji ima svoj prvi 3D prehod za pešce in sicer na križišču Partizanske ceste s kolesarsko potjo v bližini OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu. Na otvoritvi 2. junija 2023 so zbrane nagovorili župan občine Bled Anton Mežan, direktorica razvoja partnerske prodajne mreže pri Generali zavarovalnici Biljana Cvjetičanin in Robert Štaba iz Zavod Varna Pot. Učenci pa so skupaj s Trkajem zapeli in zarepali pesem Varno ima vedno prav. Več..

krško
8. junija 2023 smo v sodelovanju z MO Krško, Generali zavarovalnico in reperjem Trkajem otvorili novo 3D zebro v Krškem, natančneje na Levstikovi 6. Program so popestrili tudi otroci iz vrtca Leskovec pod vodstvom Jerneje Božič, ki so skupaj s Trkajemzapeli pesem Varno ima vedno prav.
Nato smo nadaljevali pot do naslednje 3D zebre v Trebnjem. Več..
trebnje
trebnje_grb

8. junija 2023 smo po otvoritvi v Krškem otvorili še 3D zebreo v Trebjem. Ta se nahaja bližini OŠ Trebnje oziroma med pošto in parkom Trebnje na Golievem trgu. Na otvoritvi so sodelujoče nagovorili županja Občine Trebnje Mateja Povhe, član uprave Generali zavarovalnice Matija Šenk in predsednik Zavod Varna Pot Robert Štaba. Levček, reper Trkaj in otroci iz OŠ Trebnje pod vodstvom Stanke Zaletel so popestrili dogodek s pesmijo Varno ima vedno prav. Več..

Novice

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.