Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Varno ima vedno prav – 3D zebre

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih. Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa ker predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih. Te številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, kjer želijo kot pravi vseživljenjski partner za varnost zavarovancev poskrbeti v vseh situacijah. 

Projekt Varno ima vedno prav in umestitev 3D-zeber je plod sodelovanja Generali zavarovalnice z Zavodom Varna pot in občinami, saj smo se odločili združiti moči in k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu ter prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa na bolj inovativen način, s 3D-zebrami.

Playlist

5 Videos
Poleg 3D-zeber bo javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozaveščal tudi Rok Terkaj – Trkaj  s pesmijo Varno ima vedno prav.

V letu 2022 šteje tudi vaš glas

Projekt  se je lani začel v  Ljubljani, Ptuju, Velenju, letos pa se mu pridružuje še sedem občin: Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Piran.

Letošnja novost je, da ste lokacijo pomagali izbrati tudi VI!

Izglasovali ste 3D-zebre:

Z več kot 16 tisoč glasovi ste izglasovali 7 novih 3D-zeber v sedmih novih občinah.

  • Črnomelj – 56 % vas je glasovalo, da naj bo 3D-zebra umeščena na Kidričevi cesti pri novem vrtcu Otona Župančiča Črnomelj, enota Loka
  • Kobarid – 57 % glasov je bilo za 3D-zebro na križišču Stresove in Mateličeve ulice, na poti do kulturnega doma Kobarid.
  • Kranj – Prepričljivih 70 % je glasovalo za 3D-zebro v Predosljah pred OŠ Predoslje.
  • Maribor – Na željo kar 72 % glasovalcev bo 3D-zebra umeščena na Vrbanski cesti v bližini OŠ Kamnica.
  • Murska Sobota – 64 % vas je glas oddalo za 3D-zebro na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice v bližini OŠ I Murska Sobota.
  • Novo mesto – Okroglih 60 % vas je glasovalo za 3D-zebro na Trdinovi ulici pri OŠ Grm.
  • Piran – Kar 60 % vas je med štirimi možnostmi za 3D-zebro izbralo Fazan, prehod do OŠ Lucija.

Kje so 3D-zebre že umeščene v Sloveniji?

Zaenkrat bodo v Sloveniji umeščene 4 3D-zebre v treh občinah, ki so se pridružile projektu Varno ima vedno prav. Umeščene so na območjih šolskih poti, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno. Prizadevamo si, da bi se projektu pridružilo še več občin.

Velenje

1. septembra 2021 smo predstavili 3D zebri med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter pri telovadnici OŠ Gustava Šiliha. Prve pešce, ki so ju prečkali, so pospremili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Velenje in Zavoda varna pot. Več..

Ptuj

7. septembra 2021 smo predstavili 3D zebro pred Osnovno šolo Ljudski vrt na Župančičevi ulici. Skupaj z učenci osnovne šole so se čez zebro skupaj sprehodili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Velenje in Zavoda varna pot. Več..

Ljubljana

24. septembra 2021 smo predstavilli 3D zebro na Derčevi ulici v Ljubljani. Ob pesni spremljavi otrok iz OŠ Riharda Jakopiča ter Trkajeve himne Varno ima vedno prav so se skupaj z učenci OŠ Riharda Jakopiča čez zebro skupaj sprehodili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Ljubljana in Zavoda varna pot. Več..

piran

 

21. aprila 2022 smo predstavili Lucijsko 3D-zebro v občini Piran, ki je prva tovrstna zebra v slovenski Istri. Šolska pot v Luciji, natančneje na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija, je opremljena s 3D-zebro. Prve pešce, ki so ju prečkali, so pospremili predstavniki zavarovalnice Generali, občine Piran in Zavoda varna pot.  Več..

Kobarid

5. maja 2022 smo na Stresovi ulici v Kobaridu v uporabo predali prvo 3D-zebro, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Dogodek so s kulturnim programom obogatile učenke in učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in predšolski otroci Vrtca Kobarid. Več..

Novo mesto

10. maja 2022 smo na Trdinovi ulici pri OŠ Grm v Novem mestu v uporabo predali 3D-zebro. S tem želimo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Dogodek so so s pesmijo obogatili učenci in zborček Otroškega pevskega zbora OŠ Grm in raper Trkaj. Več..

Črnomelj

Od 10. maja 2022 dalje je šolska pot v Črnomlju, natančneje na Kidričevi cesti pri OŠ Loka in Vrtcu Otona Zupančiča, je sedaj opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa. Otvoritev so s svojim nastopom popestrili otroci vrtca Otona Župančiča in učenci OŠ Loka. Več..

Murska SObota

12. maja 2022 je bila predana v uporabo prva 3D zebra, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu v neposredni bližini Osnovne šole I Murska Sobota, na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice. Dogodek so popestrili učenci 3. B Osnovne šole I, ki so zapeli Trkajevo himno projekta »Varno ima vedno prav«, ki s svojim besedilom vse udeležence v prometu spominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Več..

MARIBOR

Kmalu..

KRANJ

Kmalu..

Novice