Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2023

Z letom 2021 letom smo na globalni ravni pričeli s sloganom za večjo varnost svetovnih cest. Slogan so podprli Združeni narodi in Svetovna zdravstvena organizacija kot rdečo nit skozi celotno Desetletje za večjo varnost v prometu 2021-2030:

SPOMINJAJMO SE,
POMAGAJMO in
UKREPAJMO.

Globalnemu sloganu je v letošnjem letu dodan nov, ŽIVETI S POSLEDICAMI, ki nas kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč ter sooblikujemo sistem z najvišjimi standardi na področju pravic, podpore in zaščite žrtev.

POROČILO IN ZAHVALA
OBELEŽENJA
Osrednja obeleženja v Ljubljani

Osrednja prireditev ob Svetovnem dnevu s kulturnim programom

sobota, 18. november, ob 17.00

Rdeča dvorana v Mestni hiši, Mestni trg 1, Ljubljana

Poklonitev žrtvam pri Osrednjem spomeniku žrtvam prometnih nesreč

četrtek, 16. november, ob 11.00

Pokopališče Žale, Ljubljana (oddelek D – Mušičeve Žale)

DOGODEKLOKACIJATERMIN
Poklonitev žrtvam pri Osrednjem spomeniku žrtvam prometnih nesreč ob 10. obletnici spomenikapokopališče Žale, oddelek D - Mušičeve Žalečetrtek, 16. 11., ob 11.00
Osrednja prireditev ob Svetovnem dnevu s kulturnim programomRdeča dvorana v Mestni hiši, Mestni trg 1, Ljubljanasobota, 18. 11., ob 17.00
Osrednja Sveta maša v spomin žrtvam prometnih nesrečStolnica svetega Nikolaja, Ljubljananedelja, 19. 11., ob 12.30
Aktivnosti v občinah in lokalnih okoljih ter izobraževalnih ustanovah

Na info@varna-pot.si nam pošljite informacije o dogodkih, ki jih organizirate, in umestili jih bomo na seznam aktivnosti.

DOGODEKORGANIZATOR IN LOKACIJATERMINOPIS
Prireditev in obeleženje s programomMO Ptuj: kulturna dvorana Gimnazije Ptuj, Volkmerjeva cesta 15, Ptujpetek, 17. 11. 2023, ob 10.00Mestna občina Ptuj skupaj s Šolskim centrom Ptuj, Gimnazijo Ptuj, Osnovno šolo Mladika ter drugimi osnovnimi šolami in Vrtcem Ptuj organizira svečano prireditev ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Slavnostni govornik na prireditvi bo Boštjan Šeruga, podžupan Mestne občine Ptuj.
Prireditev in obeleženje s programomObčina Ig: pred Hišo Morostig četrtek, 16. 11. 2023, ob 9.00
S krajšo slavnostno obeležitvijo se bodo spomnili vseh smrtnih žrtev, hudo telesno poškodovanih in njihovih svojcev.
Skupaj z njimi lahko v spomin in opomin spustite tudi cvetje v Studenec pri starem gasilskem domu na Igu.
PrireditevZŠAM Vrhnika: pri spomeniku Ivana Cankarja, Vrhnikapetek, 17. 11. 2023, ob 17.00Dogodek bo predstavljen tudi v Vrtcu Vrhnika otrokom predšolskih skupin.
Prireditev z nagovorom in prižigom svečZŠAM Hrastnik: pred domom AMD Hrastnik, Hrastnikpetek, 17. 11. 2023, ob 18.00
Prireditev z nagovorom in prižigom svečObčina Mislinja: ob glavni cesti G1 (Slovenj Gradec - Velenje) v centru Mislinjesobota, 18. 11. 2023, ob 18.00Komemoracija s simboličnim prižigom sveč z udeležbo predstavnikov različnih subjektov v občini (župan, SPV, DŠAM, Policija).
Program v šoli - likovno ustvarjanjeOŠ MislinjaUčenci 4. razredov OŠ Mislinja se bodo pridružili z likovnim ustvarjanjem na temo slogana ŽIVETI S POSLEDICAMI.
Sveta maša za žrtve prometnih nesrečCerkev Sv. Ahaca, Mislinjanedelja, 19. 11. 2023, ob 9.00
Srečanje in prižig projekcije na pročelje knjižniceMO Novo mesto, ZŠAM Novo mesto in SPV Novo mesto: Knjižnica Mirana Jarca, Novo mesto ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 17.00Po uvodnem delu, ki bo potekal v učilnici, bo sledil prižig projekcije na pročelje knjižnice. Projekcija na pročelju knjižnice bo prezentirana skozi celoten teden v večernih urah, z namenom ozaveščanja o pomenu prometne varnosti.
Več informacij.
Prireditev s prižigom svečDruštvo prijateljev mladine Metlika v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Metlika: Ploščad pri Gali, Metlikanedelja, 19. 11. 2023, ob 17.00V kulturnem programu so sodelovali otroci Otroškega vrtca Metlika, učenci OŠ Metlika, Podružnične šole Suhor, OŠ Podzemelj in metliške podružnice Glasbene šole Črnomelj.
Program v šoli – izdelava plakatov in zapis avtorskih pesmiOŠ Metlikamed 14. in 19. 11. 2023Na šoli smo razmišljali o pomenu varnosti na cestah, našem vplivu na izboljšanje kulture v cestnem prometu ter tako pripravili likovne in literarne prispevke.
Poklon pri spomenikuZŠAM Radeče, SPV Občine Radeče in otroci iz enote Vrtca Radeče: pri Plečnikovem spomeniku na trgu v Radečah četrtek 16. 11. 2023, ob 8.30"V izogib onesnaževanju okolja bomo prižgali le kakšno svečko, namesto sveč so namreč otroci v vrtcu Radeče porisali kamenčke, ki jih bodo prisotni položili k spomeniku. Zbrane bosta pozdravila predsednik SPV in ZŠAM Radeče Franc Zorec in župan Občine Radeče Tomaž Režun." - Melita Simončič, Občina Radeče
Prižig svečkMO Šmarje pri Jelšah, ZŠAM Rogaška Slatina SPV Šmarje pri Jelšah, nedelja. 19. 11. 2023
Program v šoli - likovno ustvarjanjeOŠ Heroja Janeza Hribarja, Stari trg pri Ložumed 14. in 19. 11. 2023Na slovenskih cestah je v letošnjem letu umrlo že 78 oseb, kar so učenci prikazali s kamenčki na simbolni cesti v avli šole. Izdelali so tudi plakat o svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.
Prireditev s prižigom svečkMestna občina Krško, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Trg Prireditev Matije Gubcanedelja. 19. 11. 2023V organizaciji Mestne občine Krško ter Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so se na Trgu Matije Gubca pri obeležju s prižigom sveč tradicionalno poklonili vsem žrtvam prometnih nesreč.
PrireditevOŠ Šalek Velenjeponedeljek, 20. 11. 2023Na spominski slovesnosti smo s sloganoma Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo in Živeti s posledicami poudarjali odgovorno ravnanje in spoštovanje vseh udeležencev v prometu.
Prižig svečkObčina Ivančna Gorica, ZŠAM Ivančna Gorica, krožišče v Ivančni Goricipetek, 17. 11. 2023Na spominski slovesnosti smo s sloganoma Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo in Živeti s posledicami poudarjali odgovorno ravnanje in spoštovanje vseh udeležencev v prometu.
PrireditevObčina Tržič, ZŠAM Tržič, Park prijateljstvanedelja, 19. 11. 2023, ob 10ihSvetovni dan spomina po celotnem svetu obeležujemo 3 nedeljo v novembru, tokrat dne, 19. novembra 2023. Spominjanje smo izvedli tudi člani ZŠAM Tržič, v Parku prijateljstva.
Postavitev svečke nad avtocestoZavod Reševalni pas, nadvoz avtoceste pri Logatcunedelja, 19. 11. 2023Na ta dan, ki ga obeležujejo tudi v Zavodu Reševalni pas, vsako leto položijo svečko v spomin in opomin, da se na ceste po vsem svetu prelije preveč krvi. Svečko ali kamenček položijo na, nadvoz avtoceste pri Logatcu v bližino, kjer je leta 2019 v trčenju izgubil življenje otrok, a svečka naj stoji v spomin in opomin vsem udeležencem v prometu.
Umetniško ustvarjanje – pesem in plakatOŠ Tržišče pri Sevnicimed 14. in 19. 11. 2023Na dveh razrednih urah pogovarjali o varnosti o prometu in o omenjenem svetovnem dnevu. Naredili smo dva plakata. Učenci so pesmice napisali sami.
Spominska slovesnostObčina Polzela, Svet za preventivo in vzgoji v cestnem prometu, ZŠAM Savinjska dolina, Vrtec Polzelačetrtek, 16. 11. 2023Spominska slovesnost je s prižigom sveče in nagovorom osvetlila pomembnost odgovornega ravnanja v cestnem prometu.
Spominsko obeležje in prižig svečkeOŠ Ljubečna, policijska uprava Celje, Zavod Vozim, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje, ZŠAM Celjenedelja. 19. 11. 2023Na Osnovni šoli Ljubečna v sodelovanju s Policijsko upravo Celje in Zavodom Vozim pripravili slovesnost, na kateri smo opomnili, da moramo kot družba narediti vse, kar je v naši moči, da bodo naše ceste bolj varne.
PRAVICE ŽRTEV PROMETNIH NESREČ

Globalnemu sloganu Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo je v letošnjem letu dodan nov, ŽIVETI S POSLEDICAMI, ki nas kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč ter sooblikujemo sistem z najvišjimi standardi na področju pravic, podpore in zaščite žrtev.

Pri tem je želja, da se na nacionalnih ravneh z  vsebinami in aktivnostmi  dotikamo izzivov s katerimi se posameznik, skupina ali družba srečujemo v t.i. nevidnem svetu žrtev prometnih nesreč in nas lahko spodbudijo  k zavedanju, da opazimo, pomagamo, ponudimo podporo na osebni, profesionalni ali sistemski ravni z namenom, da stisko, izzive, bolečino ali slabosti sistema izboljšamo, nadgradimo ali uveljavimo v učinkovit in delujoč sistem. 

Že več desetletij so v EU žive številne razprave o podpori, pomoči in pravicah oseb, ki so jih najhujše posledice prometnih nesreč zaznamovale. Ugotovljeno je bilo, da se slednje od države do države razlikujejo in bi bilo smiselno določiti vsaj minimalen obseg in standarde znotraj držav članic. Tako je Direktiva EU 2012/29/EU o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj zajela tudi del slednjega. Njena implementacija v slovenski pravni prostor v letu  2019 je pomenila prvi korak, ki v nadaljevanju pomeni zavezo, namen in uresničevanje teh pravic, da so žrtve obravnavane na spoštljiv, strokoven in nediskriminatoren način, kar pa lahko dosežemo z izobraževanjem in strokovnim usposabljanjem različnih uradnikov (policija, pravosodje, sodstvo, šolstvo, sociala, zdravstvo…) in vseh drugih, ki so v stiku z žrtvami, do ravni, ki ustreza njihovemu stiku. Pri tem je nedvomno potrebno zavedanje po sprejemu določenih zakonodajnih dopolnil, pravilnikov, programov za trajnostne in sistemske rešitve. 

Direktiva razširja pojem žrtve in med nosilce pravic uvršča tudi družinske člane žrtev, ki so lahko prav tako oškodovani zaradi kaznivega dejanja in so sami zato posredne žrtve tega dejanja. To so predvsem družinski člani tistih, ki so umrli ali bili hudo poškodovani za posledicami kaznivega dejanja, kar so tudi najhujše prometne nesreče. V tem primeru gre nedvomno za novost tudi v našem slovenskem zakonodajnem prostoru, saj v preteklosti svojci nemalokrat niso bili stranke v različnih postopkih, kar pa predstavlja nepotrebno in dodatno bolečino in izziv za njihovo celovito in hitrejšo rehabilitacijo. 

Določene pravice iz EU Direktive:

 • pravica žrtve do zaslišanja in do predložitve dokazov, 

 • pravica do zaščitnih ukrepov v okviru storitev poravnalne pravičnosti

 • pravica do pravne pomoči

 • pravica do povračila stroškov, ki so žrtvam nastali zaradi njihove dejavne udeležbe v kazenskem postopku

 • pravica do odločitve o plačilu odškodnine, naložene storilcu, v okviru kazenskega postopka

 • pravice žrtev s prebivališčem v drugi državi članici, zaščita žrtev in priznanje žrtev s posebnimi potrebami, 

 • pravica do zaščite otrok žrtev v kazenskem postopku.

Globalne organizacije, ki delujejo na področju varne mobilnosti in njenih posledic, kot so ZN, WHO, ETSC, že vrsto let namesto izraza prometna nesreča (traffic accident)  uporabljajo besedo trčenje (road traffic crash/collision). Spremembo terminologije so na pobudo organizacije Road Peace, članice FEVR,  sprejeli že vrsto let nazaj. Izraz “nesreča” je seveda lahko žaljiva za mnoge ljudi, predvsem v primerih, kjer so zaradi nevarnih in agresivnih ravnanj voznikov (alkohol, prehitra in agresivna vožnja, itd.) ljudje izgubili življenja ali bili hudo telesno poškodovani. “Primerjati padec krožnika, ki je praviloma nesreča, s trkom v katerem zaradi neodgovornega ali zelo nepremišljenega ravnanja nekdo umre ali je poškodovan, je neprimerna in žaljiva za številne svojce, bližnje, prijatelje, sodelavce in celotno družbo…,” so takrat zapisali v Road Peace. 

Samo menjava besede seveda nima nikakršnega smisla, če ne bi njena teža v vsakdanjem življenju dejansko za seboj povlekla širšega sociološkega aspekta razumevanja vzrokov, posledic, pravnega ovrednotenja obnašanj in ravnanj na cestah, sankcij, odškodnin, pravic ipd.. Smo v Sloveniji pripravljeni razumeti kaj je nesreča in kdaj to ni več? Tudi to razumevanje soblikuje t.i. kulturo sobivanja in odgovornosti na slovenskih cestah, kajne?!

PREDLOG TEMATIK ZA OBRAVNAVO VSEBINE ZA ORGANIZATORJE, VRTCE IN ŠOLE
 • Kako lahko preprečimo posledice najhujših prometnih nesreč?
 • Spoštovanje zdravja in življenja sebe in vseh drugih na cestah.
 • Če se zgodi, koga vse zaznamujejo posledice v družini, službi, različnih okolju, družbi in državi?
 • Kakšne posledice za seboj nosijo prometne nesreče?
 • Kaj razumemo pod pojmom nesreča?
 • Kdaj po vašem mnenju pri posledicah na cestah ne gre samo za nesrečo?
 • Katerih obnašanj in ravnanj ne želimo videti in doživeti na cestah?
 • Katera obnašanja in ravnanja na cestah bi kot družba označili za nevarna, ogrožajoča, nesprejemljiva?
 • So izrazi: ‘trčenje med voziloma’, ‘trčenje pešca in kolesarja’, ‘prišlo do trka več vozil’, ‘voznik avtobusa je trčil v pešca’, sprejemljivi in so lahko nadomestilo pojma ‘prometna nesreča’? Ali lahko  predstavljajo nevtralni izraz za dogodek, ki ga preiskovalci v nadaljnji preiskavi opredelijo glede na težo krivde?
 • Kako lahko v različnih vlogah sodelujemo pri zmanjšanju posledic prometnih nesreč: kot aktivni udeleženci v prometu, kot uradniki na občini ali državi, kot vzgojitelji, učitelji, starši ali stari starši ter skrbniki, kot krajani, kot državljani, kot politiki, gospodarstveniki, policisti, tožilci, sodniki,…

Tematike lahko obravnavate pogovorno, v diskusiji, pri razrednih urah, različnih predmetih, lahko glasbeno ali likovno ustvarjate… Veseli bomo vaših predlogov, razmišljanj, pohval, kritik na info@varna-pot.si. Z vašim dovoljenjem bomo z veseljem tudi katere objavili na spletni strani in družbenih omrežjih.

GRADIVA
PLAKAT 1
PLAKAT 2
PLAKAT 3
PLAKAT 4
PLAKAT 5
VIDEO 1 min
VIDEO 2 min
INFOGRAFIKA

Opozorilo: V merilu 1:10.

SIMBOL ČRNA PENTLJA
LOGO SVETOVNI DAN
MEDNARODNA GRADIVA International Road Victims' Partnership (IRVP)
PLAKAT
VIDEO "REMEMBER"
VIDEO "SUPPORT"
VIDEO "ACT"
O SVETOVNEM DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ​

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov OZN, Svetovne Zdravstvene organizacije WHO in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR že od leta 2007 obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 leta 2007 imenovala tretjo nedeljo v novembru. V tem času po celem svetu, kot tudi po številnih slovenskih krajih, potekajo slovesnosti in obeležitve.

NOVICE

PRISPEVAJTE SVOJ DELEŽ K URESNIČEVANJU VIZIJE NIČ

V Zavodu Varna pot že vrsto let soustvarjamo prometni sistem, v katerem je vsak od nas najpomembnejši element. Izvajamo preventivno-izobraževalne aktivnosti za otroke, mladostnike in odrasle ter nudimo pomoč žrtvam prometnih nesreč in njihovim bližnjim. Pridružite se nam in podprite naša prizadevanja.

Z donacijskimi sredstvi boste omogočili kvalitetno izvedbo naših preventivno-izobraževalnih aktivnosti.

Ustvarjajmo varno mobilnost skupaj!

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.