Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2021

3. sobota v novembru:

20. november 2021 – Osrednja obeležitev ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani

Letošnji osrednji kulturni program so z ambasadorji Zavoda Varna pot, oblikovali osnovnošolci OŠ Riharda Jakopiča, ki so najpogosteje prisotni na območjih umirjenega prometa MO Ljubljana. Ob izdaji in predstavitvi pesniške zbirke naše ambasadorke Brede Marije Kovše, je bil gostitelj in osrednji govorec župan MO Ljubljana Zoran Janković.
Kulturna prireditev je potekala skladno z vladnimi ukrepi za izvajanje kulturnih dejavnosti z omejenim številom povabljenih gostov, neposredni prenos pa si je mogoče ogledati na YouTube kanalu Zavoda Varna pot na spodnji povezavi.

3. četrtek v novembru:

18. november 2021 – Obeležitev ob Osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2021 zahtevale 7.708 življenj, približno 308.942 ljudi pa se je v prometnih nesrečah telesno poškodovalo. (Vir: www.policija.si)
V luči prihajajočega Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč in ob upoštevanju ukrepov je v četrtek, 18. 11. 2021, ob 11. uri potekal tradicionalen poklon ob Osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah zgolj in samo na simbolični ravni s strani ambasadorjev Zavoda Varna pot. Venec in simbolno svečko sta pred spomenik položili ambasadorki Zavoda Varna pot: ga. Sonja, ki je v prometni nesreči izgubila oba otroka in gdč. Naja, ki je v prometni nesreči izgubila najboljšo prijateljico.

Ob tem so nas nagovorili:

Breda Marija Kovše, ambasadorka Zavoda Varna pot, predsednica Upravnega odbora Zavoda Varna pot (Foto: Osebni arhiv)
Prof.dr. Matija Svetina, predsednik Strokovnega sveta Zavoda Varna pot (Foto: Osebni arhiv)
mag. Nevzet Porić, mufti, Islamska skupnost v RS.
Sveštenik Aleksandar Obradović, paroh ljubljanski, Srbska Pravoslavna cerkev.
dr. Marko Marijan Mušič, arhitekt in akademik, SAZU, avtor spomenika. (Foto: Primož Korošec)
mag. Robert Martinčič, direktor ŽALE, d.o.o. (Foto: osebni arhiv)

videi

4 Videos

Playlist

7 Videos

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.