Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2017

OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ #WDOR2017

Letošnji osrednji dogodek Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je letos potekal v Ljubljani, kjer smo hkrati obeležili tudi 10. obletnico Zavoda Varna pot. Svetovni dan so obeležili po številnih državah in mestih po vsem svetu z osnovnimciljem: »Zmanjšajmo število mrtvih in hudo poškodovanih za 50% do leta 2020.« V Sloveniji smo obeležitev poklonili življenju, saj tako za svojce umrlih, poškodovane ter njihove bližnje velja, da si morajo na poti, ki vsakodnevno prihaja, poiskati novo pot in nov smisel življenja. Osrednji dogodek se je odvil v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, v soboto 18. novembra 2017, s pričetkom ob 17.uri.

Pred pričetkom programa je pred Mestno hišo najprej sledil javni podpis za prizadevanje ciljem Zaveze »Decade of Action 2020«, za 50 % zmanjšanje umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah do leta 2020 ter Vizije NIČ.

Podpis ZAVEZE k Viziji NIČ.

Pred pričetkom programa je pred Mestno hišo najprej sledil javni podpis za prizadevanje ciljem Zaveze »Decade of Action 2020«, za 50 % zmanjšanje umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah do leta 2020 ter Vizije nič. Zbiranje podpisov je v podporo Viziji 0 in ciljem zaveze pa je skozi ves dan potekalo na Stritarjevi ulici v Ljubljani, kjer smo ji zbrali več kot 250. Na 6 stojnicah, ki so stale na Stritarjevi ulici v središču Ljubljane, so bili obešeni baloni, na katerih so pisala imena in letnice rojstva umrlih na slovenskih cestah.
Skladba »Missing« (Pogrešati), ki se je predvajala v ozadju, je avtorsko delo Jeannota Merscha, predsednika Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč in je posvečena njegovi hčerki Sandy, ki je kot peška umrla v prometni nesreči. Skladbo lahko slišite tukaj.
Posebni gost letošnje obeležitve svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je bil predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, Jeannot Mersch, ki je v svojem govoru dejal, da je vesel, da  je glas žrtev prometnih nesreč končno slišan ter besede cilja 2020 in Vizije Evrope 2010. Presrečen je, ko sliši besede zahvale reševalcem, policistom in gasilcem, ki se vsak dan trudijo, da bi rešili življenja.
Dejal je: »V Sloveniji sem bil že dvakrat. Tokrat sem tu tretjič pa še vedno ne razumem Slovensko, a vendar, ko sem tu z vami, čutim ljubezen, in to je vse kar šteje.«
Video posnetek njegovega govora si lahko ogledate tukaj.
Vse prisotne je ob začetku nagovoril predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba. Poudaril je, da se je najtežje spremeniti, ubrati drugo pot. Vsi skupaj spreminjamo svet. Ko smo soočeni z ovirami na naši poti in moramo začeti znova, postanemo kot ježi. Polni ostrih bodic, jezni, ljudi odrivamo od sebe. Zavod Varna pot odstrani te bodice in nam dopusti, da se lahko objamemo.
Cenjene goste je na prireditvi pozdravil gostitelj, župan Mestne občine Ljubljana, in dobitnik priznanja FEVR, Zoran Janković, ki obeležitev ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč gosti že enajstič. V svojem nagovoru je izrazil željo, da bi Ljubljana postala prvo slovensko mesto z NIČ  žrtvami prometnih nesreč. Zaščititi moramo tiste najbolj ranljive, nobena sredstva niso prevelika za zaščito nedolžnih življenj.
V programu mednarodnih in domačih gostov je bil osrednji govornik prireditve predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, ki je izrazil hvaležnost Zavodu varna pot za 10 let opravljanja te plemenite naloge, z željo, da bi se ta človečnost in pripravljenost pomagati prenesla tudi na druga področja naše družbe.
V programu mednarodnih in domačih gostov je bil osrednji govornik prireditve predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, ki je izrazil hvaležnost Zavodu varna pot za 10 let opravljanja te plemenite naloge, z željo, da bi se ta človečnost in pripravljenost pomagati prenesla tudi na druga področja naše družbe.
Cenjene goste je na prireditvi pozdravil gostitelj, župan Mestne občine Ljubljana, in dobitnik priznanja FEVR, Zoran Janković, ki obeležitev ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč gosti že enajstič. V svojem nagovoru je izrazil željo, da bi Ljubljana postala prvo slovensko mesto z NIČ  žrtvami prometnih nesreč. Zaščititi moramo tiste najbolj ranljive, nobena sredstva niso prevelika za zaščito nedolžnih življenj.
Evropska komisarka za promet, mag. Violeta Bulc je dejala, da si ne želi samo majhnega zmanjševanja števila prometnih nesreč. Kar bomo dosegli samo, če bomo delovali kot sistem in opozarjali drug drugega na šibke člene, le tako bomo zmagali in dosegli Vizijo 0.
Jean Todt, Posebni odposlanec ZN za Varnost v cestnem prometu in mag. Violeta Bulc, Evropska komisarka za promet, sta ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč posnela tudi skupno sporočilo za javnost, ki si ga lahko ogledate tukaj.
Smisel življenja tudi po težki izgubi najdražjih ali hudi poškodbi so predstavili mladi moderatorji Zavoda Varna pot. Neja, Dario in Kaja so prebrali svoja sporočila, svoj poklon življenju.
Celoten dogodek je bil obarvan s pesmimi nove pesniške zbirke Brede Marije Kovše, Opus obstoja, Brezkončna zgodba.
V čustvenem sozvočju pa sta se prisotnim in predvsem svoji babici, Bredi, s pesmimi Can you feel the love tonight; Nothing’s gonna change my love ter In your eyes poklonila mlada umetnika Alen in Vita Kovše.
Otroci vrtca Pod gradom so dogodek popestrili s pesmico Ta pikapolonica, ki je naslovna pesem lutkovne predstave: »S Pikapoko na pot, da ne bo nezgod.«, ki jo po šolah in vrtcih igrajo moderatorji Zavoda Varna pot in, ki sta jo posebej za ta namen ustvarili vzgojiteljci Neda Cuder in Eva Keber.
Na dogodku sta nagrade in pohvale podelila tudi FEVR in Zavod Varna pot.
Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč je podelilo 5 zahval.
Prejeli so jih: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, za podporo Zavodu Varna pot ter njegovim aktivnostim v okviru svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč že od njegovega nastanka in prve obeležitve pred 10 leti.
Akademik Marko Marijan Mušič, za oblikovanje in izgradnjo obeležja žrtvam prometnik nesreč, ki je postavljeno na Ljubljanskih Žalah.
John Dawson, ustanovni član iRAP, za ustanovitev organizacije iRAP, prve globalne organizacije s ciljem izboljšati cestno infrastrukturo na minimalen standard 3 zvezdic in za podporo akcijskega načrta: »Decade of Action 2011-2020«.
Ferry Smith, predsednik EuroRAP, za tesno sodelovanje z nizozemsko vlado, ki se je kot prva izmed evropskih držav zavezala k zagotovitvi 3 zvezdic na vsej cestni infrastrukturi do leta 2020.
Vanja Kržan, ki se dogodka ni mogla udeležiti, za moralno podporo, smer in motiv, ki ga je skozi vsa leta nudila Zavodu Varna pot.
Zavod Varna pot je podelil 3 nazive Ambasadorja Zavoda Varna pot ter dve pohvali.
Prejeli so jih: Marjana in  Lojze Kračun, ki se slovesnosti nista mogla udeležiti za trajen in pomemben prispevek poslanstvu in programom Zavoda Varna pot.
Katja Blatnik za 10 letno soustvarjanje poslanstva in programov Zavoda Varna pot.
Franc Kozel  za 10 letno obeleževanje Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč v MO Ptuj in podporo programom Zavoda Varna pot.
Priznanji sta prejela tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport za aktivno izvajanje in podporo programom varne mobilnosti v izobraževalnih ustanovah in podporo programom Zavoda Varna pot ter dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, za aktivno izvajanje in podporo programom varne mobilnosti.
Ministrica je v svoji zahvali predstavila tudi nov izobraževalni program, ki temelji na načelu mladi-mladim, ki bo programe varne mobilnosti uvedel tudi v srednjih in ne le osnovnih šolah.
Mr. Gašperšič je povedal, da se je za življenje in varnost v prometu potrebno boriti, vsak dan, nenehoma vsi skupaj. S skupnimi močni smo naredili korak naprej. Zavod Varna pot pa predstavlja spodbudo, ki je potrebna, da se te korake tudi naredi.
Ob koncu programa pa so učenci 7. Razreda Osnovne šole Rodica podarili bonsaje, kot simbol življenja in iskanja novega upanja ter v spomin na njihovo sošolko Pio, ki je avgusta umrla v prometni nesreči.
Dogodek se je zaključil s svečano pogostitvijo ob 10. obletnici ustanovitve Zavoda Varna pot.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč so obeležili tudi po različnih krajih po Sloveniji.

 

Playlist

7 Videos

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.