Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Aktivnosti v letih od 2007 do 2014

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2007

V letošnjem letu je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru, 18. november 2007, za SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ.

Vrsta nevladnih organizacij, ki združujejo žrtve prometnih nesreč, je v sodelovanju z različnimi organizacijami, po vseh kontinentih 17. in 18. novembra organizirala različne aktivnosti.

Pobudi smo se odzvali tudi v Zavodu Varna pot. Skupaj z vrsto ostalih organizacij smo se odločili vsebinsko obeležiti ta dan.

V počastitev spomina ob 1. Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo organizirali prireditev s prižiganjem svečk na Tromostovju v Ljubljani, na večer iz 17. na 18. november.

Prižgane svečke so služile kot opozorilo, da je ta dan namenjen spominu in premisleku o izgubi najdražjih sorodnikov, prijateljev in znancev. Tako so tudi državljani, nevladne organizacije in vlade po vsem svetu izrazile solidarnost do žrtve in njihovih družin.

OSREDNJA PRIREDITEV:

V soboto 17. novembra 2007 smo v Sloveniji obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. S prižiganjem svečk po različnih slovenskih krajih in domovih so navzoče na osrednji prireditvi na ljubljanskem Tromostovju nagovorili: minister za promet Radovan Žerjav, ljubljanski župan Zoran Janković, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, predstavnik WHO v Sloveniji Marijan Ivanuša, sekretarka z ministrstva za zdravje ga. Vesna Kerstin Petrič in pobudnik – predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba. Devetnajstletni Darko Kraner iz okolice Lenarta je predstavil presunljivo izkušnjo in borbo za življenje po prometni nesreči.

Več stotim udeležencem, svojcem žrtev, njihovim najbližjim, podpornikom večje prometne varnosti so se pridružili tudi organizirani predstavniki policije, reševalne in gasilske službe, tabornikov in skavtov, predstavnikov AMZS, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ZGNZ, Zveze ZŠAM, Slovenske študentske organizacije, Mladinskega sveta Slovenije in drugi.

Prižiganju svečk je sledilo ekumensko srečanje in sveta maša v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja. Skupaj z duhovniki jo je daroval pomožni škof dr. Anton Jamnik. Navzoče so nagovorili tudi predstavniki muslimanske, pravoslavne in budistične verske skupnosti. Ob zaključku smo prisluhnili pretresljivi življenjski zgodbi ga. Vanje Kržan, ki je v nesreči izgubila tri sinove. Prižganim svečkam so predstavniki verskih skupnosti pridružili še svoje in se tako poklonili žrtvam prometnih nesreč.

SPONZORJI: Ministrstvo za promet, Ministrstvo za notranje zadeve, Generalna policijska uprava, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Ministrstvo za zdravje, Mestna občina Ljubljana, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana, Pošta Slovenije, PRVA osebna zavarovalnica d.d. ter SCT d.d..

MEDIJSKI POKROVITELJI: Europlakat d.o.o., Zavod Med.Over.Net. Slovenske Novice.

SODELUJOČI V PROJEKTU: AMZS; Avto-moto zveza Slovenije, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ZZŠAM; Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Reševalna postaja Ljubljana, Gasilska zveza Slovenije, Beli obroč Slovenije, Inštitut RS za rehabilitacijo, Mladinski Svet Slovenije, Društvo Maksi, Piro Planet storitve in trgovina d.o.o., Študentska organizacija Slovenije, Zavod Zarja, Fundacija Z glavo na zabavo, Varuhinja človekovih pravic, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana ter Občina Velike Lašče.

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2008

Tretji vikend v novembru – 15. in 16. novembra 2008 – smo v sodelovanju z različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami znova organizirali SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ. Katerega smo posvetili spominu na številne sorodnike, prijatelje, in znance, ki so svoja življenja izgubili v prometnih nesrečah ali pa so se v nesrečah huje poškodovali. S tem smo želeli okrepiti našo skupno zavezo, da je potrebno storiti vse za preprečitev nadaljnjih tragičnih in nesmiselnih izgub življenj na cestah celotnega sveta.

NOVINARSKA KONFERENCA

V sredo, 12. novembra 2008 smo na Institutu RS za rehabilitacijo organizirali novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč in naš odločen: »DOVOLJ IMAMO MOLČANJA!«, ki postaja del kolektivnega zatiskanja oči pred resnico.

Na novinarski konferenci smo predstavili stanje na naših cestah, prometno problematiko, s katero se soočamo vsakodnevno (slabe ceste, zastoji, pomanjkanje javnega prevoza, alkohol, hitrost…) in težave, s katerimi se spopadajo žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci (dolgi sodni postopki, premalo centrov za rehabilitacijo…).

Na novinarski konferenci so spregovorili:

 • dr. Damjana Žišt – članica strokovnega sveta Zavoda Varna pot in novinarka
 • Breda Marija Kovše in Maša Kavčič – žrtvi prometnih nesreč
 • asist. mag. Klemen Grabljevec dr. med. – Inštitut RS za rehabilitacijo, predsednik strokovnega sveta Zavoda Varna pot
 • Irena Reberšak – direktorica Zavoda Zarja
 • mag. Gregor Ficko – direktor Direkcije RS za ceste
 • Matej Košir – višji svetovalec na Ministrstvu za zdravje
 • Primož Cimerman – direktor Zavoda Med.Over.Net
 • Robert Štaba – predsednik Zavoda Varna pot

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

V soboto, 15. novembra smo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana ter ostalimi sodelujočimi organizacijami izvedli prireditev ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Na prireditvi smo pozvali vse udeležence v prometu: “Postanite odgovorni, strpni in umirjeni v prometu in ne spreminjajte lastnih in tujih življenj v trajne bolečine!”

Na prireditvi so navzoče nagovorili:

 • g. Zoran Janković – župan MO Ljubljana;
 • ga. Vesna Kerstin Petrič dr. med. – predstavnica Ministrstva za zdravje;
 • mag. Bojan Žlender – predstavnik Ministrstva za promet in Direkcije RS za ceste;
 • Robert Sušanj – predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, Policije
 • dr. Zdenka Čebašek Travnik dr. med. – Varuhinja človekovih pravic;
 • Maša Kavčič – žrtev prometne nesreče;
 • g. Robert Štaba – predsednik Zavoda Varna pot.

Programu je sledilo vodeno prižiganje svečk na Prešernovem trgu.

Svečke so prižgali govorci, otroci, povabljeni gostje, žrtve prometnih nesreč in sorodniki žrtev, predstavniki motoristov, Policije, gasilcev in reševalcev, Avto-moto društva Slovenije – AMZS, Direkcije RS za ceste – Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije – ZZŠAM, ter ostali udeleženci prireditve. Svečke smo prižigali okoli dreves, med katerimi so bili razpostavljeni članki in zgodbe o prometnih nesrečah, ki so si jih lahko mimoidoči in udeleženci prireditve prebirali ves dan in vso noč.

ZAKLJUČEK

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo želeli tudi v slovenskem prostoru opozoriti na bolečino, ki jo bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem prizadene posledica prometne nesreče. Opozoriti smo želeli na številne poškodovane, ki zaradi posledic nesreče nikoli več ne bodo isti, kot so bili pred njo.

Vse udeležence cestnega prometa smo ob tej priložnosti pozvali:
»Postanite odgovorni, strpni in umirjeni v prometu in ne spreminjajte lastnih in tujih življenj v trajne bolečine.«

Ob koncu velja opomniti tudi na poslanstvo gibanja, v želji da je ta dan obeležen kot “Dan brez prometnih nesreč.” Po podatkih operativno komunikacijskega centra Generalne policijske uprave se je na slovenskih cestah včeraj pripetilo 72 prometnih nesreč v katerih so se tri osebe huje poškodovale, 15 oseb se je lažje poškodovalo, v 54 nesrečah pa je prišlo do materialne škode. Naš skupen cilj tako ni bil dosežen, zato za vse nas še vedno velja, da moramo s skupnim in organiziranim delom nadaljevati aktivnosti v smeri večje prometne varnosti slovenskih cest. S svojimi aktivnostmi smo želeli dati svoj prispevek tudi k Viziji Nič, Resoluciji nacionalnega programa prometne varnosti RS do leta 2011 in Evropskemu akcijskemu načrtu varnosti na cestah do leta 2010.

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2009

V letu 2009 smo SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ obeležili z aktivnostmi – prižiganjem svečk in programom v soboto, 14. novembra 2009 ob 17. uri. Tragična smrt Nataše, Tjaše in Petra, je za slehernega izmed nas lahko klic in apel V spomin in opomin:

»Naredite nam odgovoren, strpen in varen cestno prometni sistem!«

NOVINARSKA KONFERENCA

Zavod Varna pot je v ponedeljek, 9. novembra ob 11.00 uri organiziral novinarsko konferenco, na kateri je predstavil aktivnosti, ki jih bomo v sodelovanju z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami izvedli ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Na novinarski konferenci so spregovorili:

 • asist. mag. Klemen Grabljevec, dr. med. – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča; predsednik Strokovnega sveta Zavoda Varna pot
 • mag. Bojan Žlender- Direkcija RS za ceste; Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
 • Katja Šoba – predsednica Študentske organizacije Sloveni
 • Robert Štaba – predsednik Zavoda Varna pot
 • družine Kračun, Koštomaj in Godec – svojci žrtev prometnih nesreč
 • Novinarsko konferenco je povezovala dr. Damjana Žišt – novinarka časnika Večer.

Najpomembnejše sporočilo današnje novinarske konference je bilo: Ga. Kračun, mama pokojnega 24. letnega Petra, je poudarila da smo tragiko prometnih nesreč približali slehernemu na način ki je bil družbi sprejemljiv, mi pa si želimo narediti korak več in sicer: “Prometne nesreče so se zgodile njim, danes so se nam in mi ne želimo, da bi se jutri to zgodilo vam!”

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

Na prireditvi so spregovorili:

  • g. Slavko Slak, predstavnik Mestne občine Ljubljana in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana;
  • g. Robert Štaba – predsednik Zavoda Varna pot
  • ga. Vesna Kerstin Petrič dr. med. – predstavnica Ministrstva za zdravje;
  • g. Danijel Žibret – predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, Policije;
  • mag. Bojan Žlender – predstavnik Direkcije RS za ceste, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
  • g. Zlato Zaletel – sekretar Zveze Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije;
  • Stanislav Pinter – namestnik ambasadorja za fair play Republike Slovenije
  • dekleta, ki so doživela hudo prometno nesrečo na avtocesti pri Celju, ko so se vračale iz dekliščine
  • ga. Marjana Kračun – mama pokojnega 24. letnega Petra 

Otroci OŠ Bičevje pa so zapeli pesmico Adija Smolarja: Na cesti nikdar nisi sam.

  Prireditve v Ljubljani na Prešernovem trgu se je udeležilo več sto ljudi. Udeležence prireditve je nagovoril predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba. Dekleta, ki so v hudi prometni nesreči izgubile svojo prijateljico Damjano, so povedale čustveno zgodbo. Ga. Kračun je zaželela vsem udeležencem v prometu, da nikoli ne doživijo takšne bolečine, kot jih čutijo družine Kračun, Godec in Koštomaj ter mnogi drugi, ki so v prometnih nesrečah izgubili najbližje. Otroci OŠ Bičevje so se s pesmijo spomnili sošolke, ki je pred letom dni umrla v prometni nesreči. Prižgane svečke bodo na to noč, po celotnem svetu, izraz solidarnosti in premisleka ob izgubi najdražjih sorodnikov, prijateljev in znancev, predvsem pa je to poziv k večji varnosti na cestah. Vabimo Vas, da se nam pridružite, prižgete svečko, obudite spomin in premislite ter ne pozabite: »Luči gorijo svetleje, če jih je več.«

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2010

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.

V letošnjem letu smo SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ obeležili z aktivnostmi – prižiganjem svečk in programom v soboto, 20. novembra 2010 ob 17. uri. Aktivnosti so potekale pod sloganom: »Dobre želje uresničujmo z dejanji!«, le-te pa smo lahko zapisali na obrazcu spletne strani Zavoda Varna pot oziroma http://med.over.net/ ter na posebnih trakovih, ki smo jih obesili na krajih obeleževanja Svetovnega dne spomina.

Tretja nedelja v novembru – 21. november 2010, je bila imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč..

V svetu je organizator vsakoletnih aktivnosti WHO-Svetovna zdravstvena organizacija v sodelovanju z FEVR- Evropskim združenjem žrtev prometnih nesreč. Po posameznih državah pa aktivnosti in obeleževanja organizirajo in koordinirajo nevladne organizacije za pomoč žrtvam prometnih nesreč, v Sloveniji pa Zavod Varna pot, ki je polnopravni član FEVR od leta 2008.

NOVINARSKA KONFERENCA

Organizirali smo jo v torek, 16. novembra 2010 na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča v Ljubljani. Na novinarski konferenci, katro je povezovala novinarka in peneloginja dr. Damjana Žišt, so spregovorili:

 • Marijan Ivanuša, dr.med. – vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji

Pozvali smo sodelujoče organizacije in obvestili medije in javnost o aktivnostih in mednarodnem gibanju z razobešanjem plakatov v šolah, zdravstvenih domovih in po ostalih različnih organizacijah. Poslance Državnega zbora RS, diplomate ter druge politične institucije smo pozvali k javni podpori projekta. Predsednika RS dr. Danila Türka smo pozvali k sodelovanju, aktivnosti pa je podprl s poslanico, ki smo jo predstavili na naši spletni strani ter prebrali na javnih prireditvah. Verske voditelje smo pozvali k nagovoru o strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v cestnem prometu ter obeležitvi navedenega dne.

V spomin na žrtve prometnih nesreč so bila v času od 13. do 21. novembra organizirani tudi številni verski obredi, pri katerih so verski voditelji opomnili obiskovalce na nesmiselnost.

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

V soboto, 20. novembra smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tudi v Sloveniji. Aktivnosti so potekale na 26 različnih lokacijah, v 23 krajih po Sloveniji, osrednja obeležitev pa je potekala v Ljubljani na Prešernovem trgu. Aktivnosti se je po Sloveniji udeležilo več tisoč posameznikov, družin in organizacij.

Že v dopoldanskih urah smo pripravili prireditveni prostor in o aktivnostih in svetovnemu gibanju osveščali mimoidoče. Posamezniki so na posebne trakove zapisovali tudi svoje želje, misli, sporočila, namenjena spominu in opominu na tragedije, ki se dogajajo na naših cestah.

Na prireditvi, ki se je pričela ob 17.00 uri in jo je povezovala novinarka in penologinja dr. Damjana Žišt so spregovorili:

 • Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana
 • Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve
 • Ljubo Zajc, predstavnik Ministrstva za promet
 • Lilijana Mavec, žrtev prometne nesreče
 • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot

Ob koncu je kantavtor Adi Smolar z pevskim zborom Dekleta in žene dveh vasi ter otroki OŠ Golo zapel pesmico Na cesti nikdar nisi sam. Sledilo je prižiganje svečk v spomin na žrtve prometnih nesreč.

ZAKLJUČEK

Sočloveku pri premagovanju bolečine in trpljenja kot posledice prometne nesreče želimo vse dobro, z njim sočustvujemo in ga podpiramo. Velikokrat pa samo dobre želje ne zadostujejo zlasti takrat, ko govorimo o zagotavljanju prometne varnosti. V tem primeru je potrebno želje uresničiti s konkretnimi dejanji in z lastnimi prizadevanji.

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo želeli tudi v slovenskem prostoru opozoriti na bolečino, ki jo bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem prizadene posledica prometne nesreče. Opozoriti smo želeli tudi na številne poškodovane, ki zaradi posledic nesreče nikoli več ne bodo isti, kot so bili pred njo.

S tovrstno vsebino smo želeli prispevati svoj delež k višji senzibilizaciji in odnosu do prometne varnosti, Viziji Nič, Resoluciji nacionalnega programa prometne varnosti RS do leta 2011 in Evropskemu akcijskemu načrtu varnosti na cestah do leta 2020.

Za sodelovanje in vaš prispevek k aktivnostim se vam še enkrat iskreno zahvaljujemo.


SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2011

V letošnjem letu smo SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ obeležili v soboto, 19. novembra 2011 ob 17. uri. V okviru akcijskega programa Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020 so letošnje aktivnosti potekale pod sloganom:

»S spomini v desetletje za večjo varnost na cestah!«.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.

Tretja nedelja v novembru – 20. november 2011, je bila imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Aktivnosti so se organizirano odvijale v 31 občinah na 33 lokacijah v Sloveniji

NOVINARSKA KONFERENCA

Na novinarski konferenci so spregovorili:

 • Marijan Ivanuša, dr. med. – vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji
 • Ivan Kapun – vodja sektorja Prometne policije na Generalni policijski upravi
 • ga. Mateja Novak- žrtev prometne nesreče
 • ga. Lili Mavec – žrtev prometne nesreče
 • Robert Štaba – predsednik Zavoda varna pot

Pozvali smo sodelujoče organizacije in obvestili medije in javnost o aktivnostih in mednarodnem gibanju z razobešanjem plakatov v šolah, zdravstvenih domovih in po ostalih različnih organizacijah.

Poslance Državnega zbora RS, diplomate ter druge politične institucije smo pozvali k javni podpori projekta. Predsednika RS dr. Danila Türka smo pozvali k sodelovanju, aktivnosti pa je podprl s poslanico, ki smo jo predstavili na naši spletni strani. Verske voditelje smo pozvali k nagovoru o strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v cestnem prometu ter obeležitvi navedenega dne. V spomin na žrtve prometnih nesreč so bili organizirani tudi verski obredi, pri katerih so verski voditelji opomnili obiskovalce na nesmiselnost prometnih nesreč in izgubljenih življenj ter poškodb ter jih pozvali k strpnosti in odgovornosti v prometu.

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

V soboto, 19. novembra smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tudi v Sloveniji. Aktivnosti so potekale na 33 različnih lokacijah, v 31 krajih po Sloveniji, osrednja obeležitev pa je potekala v Ljubljani na Prešernovem trgu. Aktivnosti se je po Sloveniji udeležilo več tisoč posameznikov, družin in organizacij.

Že v dopoldanskih urah smo pripravili prireditveni prostor in o aktivnostih in svetovnemu gibanju osveščali mimoidoče. Posamezniki so na posebne trakove zapisovali tudi svoje želje, misli, sporočila, namenjena spominu in opominu na tragedije, ki se dogajajo na naših cestah.

Na prireditvi, ki se je pričela ob 17.00 uri in jo je povezovala novinarka in penologinja dr. Damjana Žišt so spregovorili:

 • Jani Möderndorfer, podžupan Mestne občine Ljubljana
 • Marijan Ivanuša, dr. med. – vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji
 • Ivan Kapun – vodja sektorja Prometne policije na Generalni policijski upravi
 • Mojca Mavec, ki je prebrala Sonet Mihaeli avtorice Brede Kovše, naše ambasadorke in žrtve prometne nesreče
 • Lilijana Mavec, žrtev prometne nesreče
 • dr. Danijel Starman – predsednik AMZS in generalni sekretar Rdečega križa Slovenije
 • Zlato Zaletel – predstavnik ZZŠAM
 • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot

Ob koncu je Eva Mavec, ki je v prometni nesreči izgubila sestrico, s prijatelji zapela preventivno pesem Adija Smolarja – Na cesti nikdar nisi sam.

Sledilo je prižiganje svečk v spomin na žrtve prometnih nesreč.

ZAKLJUČEK

Sočloveku pri premagovanju bolečine in trpljenja kot posledice prometne nesreče želimo vse dobro, z njim sočustvujemo in ga podpiramo. Velikokrat pa samo dobre želje ne zadostujejo, zlasti takrat, ko govorimo o zagotavljanju prometne varnosti. V tem primeru je potrebno želje uresničiti s konkretnimi dejanji in z lastnimi prizadevanji.

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo želeli tudi v slovenskem prostoru opozoriti na bolečino, ki jo bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem prizadene posledica prometne nesreče. Opozoriti smo želeli tudi na številne poškodovane, ki zaradi posledic nesreče nikoli več ne bodo isti, kot so bili pred njo.

S tovrstno vsebino smo želeli prispevati svoj delež k višji senzibilizaciji in odnosu do prometne varnosti, Viziji Nič, Resoluciji nacionalnega programa prometne varnosti RS do leta 2011 in Evropskemu akcijskemu načrtu varnosti na cestah do leta 2020.

Za sodelovanje in vaš prispevek k aktivnostim se vam še enkrat iskreno zahvaljujemo.

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2012

V soboto, 17. novembra 2012, smo sodelavci, prijatelji, podporniki in ambasadorji Zavoda Varna pot v Ljubljani obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč pa so sočasno obeležili tudi po 24 drugih krajih in mestih po Sloveniji.

V intimnem vzdušju, ob prijetni glasbi, čudovitem petju in čustvenem recitalu ter prijetni družbi smo se spomnili vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah in jim posvetili lučko spomina.

Zavodu Varna pot, vsem našim ambasadorjem, žrtvam prometnih nesreč in drugim gostom so se pridružili tudi državni predstavniki in predstavniki nevladnih organizacij, ki so spregovorili nekaj besed in podprli naša prizadevanja.

Na kulturno-umetniški prireditvi, ki jo je povezovala novinarka in penologinja dr. Damjana Žišt, so spregovorili:

 • dr. Danilo Türk; Predsednik RS
 • Zoran Jankovic; Župan MO Ljubljana
 • Barbara Brezigar; Državna sekretarka, Ministrstvo za notranje zadeve
 • mag. Bojan Žlender; v.d. gen. dir. Direktorata za promet, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor
 • Stanislav Veniger; Generalni direktor Policije
 • Ljubo Zajc; Direktor Javne agencije RS za varnost prometa
 • dr. Danijel Starman; Predsednik Avto-moto zveze Slovenija
 • Robert Štaba; Predsednik Zavoda Varna pot

Njihovo skupno sporočilo je bilo: strpnost, previdnost in prometna kultura. Če vsak posameznik sledi tem načelom, je naredil največ za prometno varnost.

Mojca Mavec je na prireditvi prebrala pet pesmi iz zbirke Opus Pomladi avtorice Brede Marije Kovše, žrtve prometne nesreče in ambasadorke Zavoda Varna pot. Njeno sporočilo je, da vedno obstaja upanje in da moramo najti moč v sebi, da premagamo mrak.

Na prireditvi so se predstavili tudi Godalni kvartet Flažolet ter Dekleta z Golega.

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2013

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2014

Z včerajšnjo kulturno-umetniško prireditvijo, ki je potekala v Mestni hiši v Ljubljani, s pričetkom ob 17.uri, smo se tudi v Sloveniji pridružili obeležitvi Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč.

Predstavniki vladnih in nevladnih organizacij so nagovorili navzoče:

 • Janko Veber; Minister za obrambo in predsednik Zveze Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije
 • Zoran Janković; Župan MO Ljubljana
 • Marijan Ivanuša; Predstavnik Svetovne Zdravstvene organizacije v Sloveniji
 • Mag. Srečko Jarc; Direktor Uprave uniformirane policije
 • mag. Igor Velov; Direktor Javne agencije RS za varnost prometa
 • mag. Igor Velov; Direktor Javne agencije RS za varnost prometa
 • dr. Danijel Starman; Generalni sekretar Rdečega Križa Slovenije
 • Msgr.mag.Metod Pirih; Predsednik Slovenske Karitas
 • Robert Štaba; Predsednik Zavoda Varna pot

Govorci so izpostavili željo in potrebo po zmanjšanju števila umrlih in poškodovanih v Sloveniji, Evropi in svetu. Kajti vsaka žrtev prometne nesreče je nesprejemljiva in jo lahko preprečimo.

Prireditev je povezovala Edita Žugelj. Na prireditvi smo predstavili tretjo pesniško zbirko Opus Jeseni iz zbirke Darilo življenju, avtorice in ambasadorke Zavoda Varna pot Brede Marije Kovše. Izbor pesmi nam je prebral Boštjan Klun. Za čudovito glasbeno spremljavo so poskrbeli akademski glasbeniki, violinistka Monika Debelić, violončelistka Petra Greblo, kitarist Matic Smolnikar ter pevki Zala Smolnikar in Nika Debelić.

Prireditev se je zaključila s skupnim prepevanjem pesmi Adija Smolarja “Na cesti nisi nikdar sam”.

V 31 krajih in mestih po Sloveniji v tednu od 10. do 16. novembra 2014 potekajo številne prireditve v spomin žrtvam prometnih nesreč. Tako se vsi skupaj, pod okriljem Združenih narodov in Svetovne zdravstvene organizacije, pridružujemo svetovnemu gibanju v spomin žrtvam prometnih nesreč, ki ga je spodbudilo Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč (FEVR video).

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč je javnost nagovorila tudi evropska komisarka Violeta Bulc. Video

3 Videos

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.