Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije “Evropska noč brez prometnih nesreč”. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola. 
 
ČISTA NULA ZA VSE AKTIVNE UDELEŽENCE V PROMETU

V letu 2020 je analiza Policije in Javne agencije RS za varnost prometa izkazala porast alkohola med vsemi aktivnimi udeleženci v cestnem prometu (vozniki, kolesarji, pešci, vozniki skirojev, udeleženci na rolerjih, rolkah, itd.). Ker je alkohol zaznan v vseh porah aktivnih udeležencev, smo se odločili, da aktivnosti Čista nula, čista vest razširimo tudi mi med vse udeležence cestnega prometa in prispevamo še večji košček k prizadevanju uresničevanja Vizije NIČ.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2022

Skupaj je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola (pod in nad dovoljeno mejo) ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa (39 % vseh umrlih).

  • ALKOHOL:

V letu 2022 se je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola (nad dovoljeno mejo) pripetilo 1.590 (1.513) prometnih nesreč oz. 5 % več kot v letu 2021. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo za 3 % v primerjavi z letom poprej.

Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 17 (37) udeležencev oz. 54 % manj kot v letu 2021 (20 umrlih manj). Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letošnjem letu znaša 21 % (v letu 2021 33 %, v 2020 pa 37 %).

Povečanje beležimo pri hudo telesno poškodovanih udeležencih – skupaj se je hudo telesno poškodovalo 128 (111) udeležencev (+15 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 624 (615) poškodovanih (+1 %).

Udeleženci z dovoljeno mejo alkohola, so v letu 2022 povzročili 278 prometnih nesreč, od tega 122 s telesno poškodbo. V omenjenih prometnih nesrečah je umrlo 6 udeležencev, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih, 122 pa lažje telesno poškodovanih.

  • PREPOVEDANE SUBSTANCE:

V letu 2022 se je zaradi povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi pripetilo 87 prometnih nesreč, od tega 67 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V omenjenih prometnih nesrečah je umrlo 13 udeležencev (2 več kot v letu 2021), 28 je bilo hudo telesno poškodovanih (4 več kot v letu 2021), 51 pa je bilo lažje telesno poškodovanih (19 več kot v letu 2021). Delež umrlih zaradi omenjenih povzročiteljev je bil v preteklem letu najvišji – 17 %.

Od skupno 12 povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč (v katerih je umrlo 13 udeležencev), so bili tudi trije z nedovoljeno stopnjo alkohola.

Vir: Agencija RS za varnost prometa

Vpliv alkohola na prometno varnost

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi.
Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Video

Povabite nas v svoje lokalno okolje, da tudi pri vas dosežemo cilj: Čista nula, čista vest!

VAM JE PROJEKT VŠEČ?

Podprite naš projekt Čista nula, čista vest s simbolično donacijo.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.