Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi.
Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Pretekle aktivnosti si lahko ogledate s klikom na “Evropska noč brez prometnih nesreč”.

Povabite nas v svoje lokalno okolje, da tudi pri vas dosežemo cilj: Čista nula, čista vest!

Zaskrbljujoči podatki za leto 2020
V letu 2020 so alkoholizirani udeleženci povzročili 1.364 prometnih nesreč, kar je 12 % manj kot v letu 2019, toda ob tem so zakrivili kar tretjino od vseh smrti. Toda delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v letu 2020 znaša 37 %, kar je 6 % več kot v letu 2019. V omenjenem obdobju se je hudo telesno poškodovalo 122 udeležencev, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 472 udeležencev. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili alkoholizirani udeleženci iz starostne skupine med 18. in 24. letom in med 45. in 54. letom. (Vir: AVP)

V letu 2020 je analiza Policije in Javne agencije RS za varnost prometa izkazala porast alkohola med vsemi aktivnimi udeleženci v cestnem prometu (vozniki, kolesarji, pešci, vozniki skirojev, udeleženci na rolerjih, rolkah, itd.). Ker je alkohol zaznan v vseh porah aktivnih udeležencev, smo se odločili, da aktivnosti Čista nula, čista vest razširimo tudi mi med vse udeležence cestnega prometa in prispevamo še večji košček k prizadevanju uresničevanja Vizije NIČ.

Podatki za leto 2021

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je na slovenskih cestah pripetilo 5.482 evidentiranih prometnih nesreč oziroma 2 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. A kljub nekoliko manjšemu številu prometnih nesreč so le-te terjale več smrtnih žrtev kot lani. Do konca meseca maja je na slovenskih cestah umrlo 38 udeležencev cestnega prometa oz. 7 več kot v lanskem primerjalnem obdobju (+23 %). (Vir: AVP)

Vpliv alkohola na prometno varnost

VAM JE PROGRAM VŠEČ?

Podprite naš projekt Čista nula, čista vest s simbolično donacijo.

Video