Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč (pretekle aktivnosti si lahko ogledate s klikom na “Evropska noč brez prometnih nesreč”). Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola. Priporočamo NOVO darilo Zavoda Vozim – HEROJSKI VAU’ČER.
 
ČISTA NULA ZA VSE AKTIVNE UDELEŽENCE V PROMETU

V letu 2020 je analiza Policije in Javne agencije RS za varnost prometa izkazala porast alkohola med vsemi aktivnimi udeleženci v cestnem prometu (vozniki, kolesarji, pešci, vozniki skirojev, udeleženci na rolerjih, rolkah, itd.). Ker je alkohol zaznan v vseh porah aktivnih udeležencev, smo se odločili, da aktivnosti Čista nula, čista vest razširimo tudi mi med vse udeležence cestnega prometa in prispevamo še večji košček k prizadevanju uresničevanja Vizije NIČ.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2021

V letu 2021 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.513 prometnih nesreč oz. 11 % več kot v letu 2020. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 16 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 37 (27) udeležencev oz. 37 % več kot v letu 2020. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je v letu 2021 znašala 33 % (37 % v letu 2020). V letu 2021 je bilo 111 hudo telesno poškodovanih udeležencev (9 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 615 udeležencev (+30 %).

Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti (314 prometnih nesreč v katerih je umrlo 7 udeležencev) ter v starostni skupina med 35. in 44. letom starosti (292 prometnih nesrečah v katerih so umrli 4 udeleženci).
Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so prav tako povzročili v starostni skupini od 25 do 34 let ter v starostni skupini med 45 in 54 letom starosti oboje po 7 prometnih nesreč v katerih je umrlo prav toliko udeležencev (skupaj 14 umrlih).

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v letu 2021 znašala 1,41 (1,40) g/kg krvi, v smrtnih prometnih nesrečah pa je znašala 1,36 (1,39) g/kg krvi.

Vir: Agencija RS za varnost prometa

Vpliv alkohola na prometno varnost

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi.
Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Video

Povabite nas v svoje lokalno okolje, da tudi pri vas dosežemo cilj: Čista nula, čista vest!

VAM JE PROGRAM VŠEČ?

Podprite naš projekt Čista nula, čista vest s simbolično donacijo.