Mladostniki

MLADOSTNIKI V PROMETUMladostniki so starostna skupina, ki se srečuje in spopada z največ vprašanji in spremembami, zato je pomembno, da jih na te poti pravilno usmerjamo in jim nudimo podporo. Ker spadajo v rizično skupino v cestnem prometu in prometni varnosti, je še posebno pomembno, da so jim na voljo informacije, ki jim bodo koristile pri zagotavljanju varnosti v prometu.


(NE) VARNI MLADI VOZNIKIMed (ne)varnimi mladimi vozniki izstopa predvsem pet ranljivih podskupin:
Vikend vozniki
Mladi, ki imajo radi igre in ekstremno vedenje v prometu. Niso posebno zainteresirani za avtomobile, uporabljajo jih za to, da lahko srečajo vrstnike. Za volan ne sedejo pijani, tipična prometna nesreča pa se pripeti na poti na zabavo ali nazaj.

Ravnodušni vozniki
Mladi, ki ne spoštujejo zakonov in norm. Njihovo vedenje v prometu je ekstremno, vozijo pod vplivom različnih substanc, brez vozniškega dovoljenja in so pogosto povezani s kriminalnimi skupinami.

Neizkušeni vozniki
Pomanjkanje izkušenj je lahko posebno nevarno v kombinaciji z določenimi socialnimi okoliščinami; na primer če razpoloženje v avtu voznika potisne preko njegovih meja vozniških sposobnosti.

Motorne družbe
Različne družbe mladih, zbranih okoli motorjev. Nekatere so osredotočene na moto športe, druge na sama vozila ali pa gre za družbe, ki spodbujajo nenavadno vožnjo.

Čustveno nestabilni
Med mladimi ljudmi, ki umrejo na cesti, je kar nekaj takšnih, ki so bili pred prometno nesrečo psihično vznemirjeni. To skupino mladih je težko prepoznati, čeprav so med njimi tudi duševni bolniki.

Po podatkih policije so mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve (Policija, 2011). V obdobju med 18. in 20. letom povzročijo od dva do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje starejši od 40 let (Policija, 2011). Mladi so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18.00 in 4.00 uro zjutraj.

Ne pozabimo: Naj bo vsaka pot VARNA POT! Zato poziv mladim: "Ko greste na zabavo, bodite previdni, da ne bo to vaša zadnja!"

MLADI IN HITROST

Misli! In zmanjšaj hitrost!

Glavna vzroka za poškodbe mladih v prometu sta predvsem alkohol in neprilagojena hitrost. Torej predvsem dejavniki, ki so vezani na njihov stil življenja in značilnosti obdobja adolescence.

Večja hitrost => manj časa za reakcijo
Močnejši trk => večja možnost za hujše poškodbe ali smrti

(Pre)hitra vožnja pa ne pomeni le kršenje pravil. Hitrost v prometu pomeni prehitro vožnjo, da bi uspel opaziti oviro in pravočasno ustavil.

Pot ustavljanja avtomobila je pot, ki jo vozilo prevozi od trenutka, ko se pojavi zahteva po ustavitvi (ovira) do trenutka, ko se vozilo popolnoma ustavi.

Z drugimi besedami je to seštevek reakcijske poti (pot, ki jo vozilo prevozi od trenutka zahteve po ustavitvi do trenutka, ko voznik z nogo pritisne na stopalko zavore) in zavorne poti (pot, ki jo vozilo prevozi od trenutka, ko je voznik z nogo pritisnil na stopalko zavore do popolne ustavitve vozila). Pot ustavljanja se z višanjem hitrosti povečuje eksponentno!

Posledice PREHITRE vožnje so lahko PREHUDE! Zmanjšaj hitrost!

MLADI, PRIVEŽITE SE!

Le 3 sekunde potrebujemo, da se privežemo!
To je najlažja in najučinkovitejša metoda varovanja življenja v avtomobilu!
Varnostni pas varuje življenje!


Privezovanje z varnostnim pasom je pri mladih kadar sedijo na voznikovem ali sovoznikovem sedežu razmeroma pogosto. Kaj pa takrat, ko sedijo zadaj?

 • Vožnja na zadnjih sedežih ni prav nič bolj varna, zato se priveži!
 • Tudi če je gneča na zadnjih sedežih, naj ti ne bo nerodno - priveži se in daj zgled svojim mladim prijateljem!
 • Če želiš biti drugačen in zato neprivezan, pomisli, kako drugačen boš, če v nesreči »poletiš« skozi okno!


Pri trku avtomobila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, v nepremično oviro se naletna teža potnikov poveča kar za 25-krat (teža potnika je za cca 25x večja od njegove osnovne teže)! Že pri 90 km/h pa se teža poveča kar za 78-krat!

To pomeni, da oseba s težo 70 kg, ki na zadnjem sedežu ne uporabi varnostnega pasu, v primeru prometne nesreče pri hitrosti 30 km/h trči v osebo na prednjem sedežu s težo 546 kg, pri hitrosti 50 km/h s težo 1785 kg in pri hitrosti 90 km/h s težo skoraj 5 ton in pol!

MLADI MOTORISTIMladi ter neizkušeni motoristi: da bi se izognili težavam, je potrebno poskrbeti, da je vaša vožnja varna!

Število poškodovanih na cestah se povečuje. Poskrbite, da ne boste del te črne statistike!

Prava oprema in obvezna čelada je prva stvar, ki jo potrebuješ, preden sedeš na motor - čelada svetle barve, da si bolj viden in obleka, ki lahko »ublaži« marsikateri padec, so pri motoristu ključnega pomena.

MLADI IN ALKOHOLPreventiva je boljša kot »kurativa«!

V obdobju odraščanja mora mlad človek izoblikovati pozitiven odnos do varnosti v prometu.

Oblikovanje stališča o varni vožnji in varnem obnašanju v prometu je proces, ki se začne z ustrezno prometno vzgojo od prvih korakov in voženj s starši, do vzgoje v vrtcih in šolah. Ta proces je vse prej kot kratkotrajen, zato ga ne smemo jemati zlahka.

Alkohol oslabi sposobnost normalnega presojanja ter povzroči nastanek novih občutkov:
 • boljšega razpoloženja,
 • večje samozavesti,
 • zgovornosti,
 • občutek večje telesne moči
 • ter seveda večje zaupanje v svoje sposobnosti kot voznik.


Alkoholiziranost prizadene:
 • vid - nejasen (dvojni) vid, občutljivost na svetlobo;
 • ravnotežje - mehke roke in noge, težko lovimo ravnotežje;
 • govor - zapletanje jezika, nerazločno in preveč govorjenja;
 • sluh - nerazločno dojemanje glasov.


Alkoholiziranost velikokrat pomeni nenormalno in izstopajoče obnašanje v prometu, ki lahko privede do ogrožanja sebe in/ali drugih na cesti.

Vožnja pod vplivom alkohola pogosto pomeni:
 • prehitro vožnjo,
 • težje obvladovanje ali ohranjanje smeri vožnje,
 • neuporabo smernih kazalcev,
 • ustavljanje pri zeleni luči ali vožnjo pri rdeči luči in s tem
 • povečanje možnosti prometne nesreče!


Ko voziš ne pij - niti kapljice!
 • Tudi ena alkoholna pijača lahko vpliva na vožnjo - zmanjšana možnost reagiranja ter povečana možnost sprejemanja napačnih odločitev te lahko staneta življenja ali življenja prijatelja.
 • Če meniš, da je voznik vinjen, ne vstopaj v avto - poišči drug prevoz ali pokliči taxi!
 • Dogovori se s starši, starejšimi brati ali sestrami, da te pridejo iskat, če nimaš prevoza - ne glede na čas oz. uro klica!
 • Na zabavo, kjer bo prisoten alkohol, pojdi s taxijem ali avtobusom.
 • Če greste s prijatelji na zabavo z avtom, se dogovorite, da voznik ne bo pil alkohola - pri vračanju domov preveri, ali je voznik trezen ter v primeru, da je pil alkohol, ne vstopaj v njegov avto!