Ker nisi sam

Ker nisi sam

Smo aktivni ambasadorji Zavoda Varna pot, nevladne, nepolitične in neprofitne organizacije, kjer se srečujemo ljudje, ki so jih posledice prometnih nesreč tako ali drugače za vedno zaznamovale.

Združuje nas ista bolečina, ki je kljub različnim verskim, socialnim in svetovnim nazorom spremenila naš vsakdan. Smo dejavni na področju psihosocialne pomoči, preventivno-izobraževalnih aktivnosti, vse z namenom, da poskušamo preprečiti tragiko posledic prometnih nesreč, ki jih lahko in zmoremo v okviru lastnih vedenj in ravnanj.

Naše aktivnosti smo usmerili tako na mednarodno, evropsko in domačo raven na vseh nivojih. Del našega poslanstva si želimo deliti tudi znotraj vaše župnije, saj se zelo dobro zavedamo, kaj človeka prešini v mislih ob nesreči: »Zakaj ravno meni? Zakaj me je Bog zapustil, kaznoval, zaznamoval?«

Poznamo in doživeli smo obsojanja, sodbe ljudi, nasvete in pomoč. In nemalokrat smo tudi sami dobili pomoč, nasvet, toplo besedo spodbude s strani vas, župnikov in laikov v župniščih. Pripravili smo projekt »Ker nisi sam«, ki ga z vašo podporo in pomočjo vtkemo v Sveto mašo. Ambasadorja in zakonca Lilijana in Roman Mavec s svojo čustveno izpovedjo izgube otroka in aktivnim sodelovanjem pri Sveti maši (branje berila, prošenj, priprava molitve ali daritve…), faranom približata prevečkrat nevidni svet žrtev prometnih nesreč in jih spodbudita k molitvi in razmišljanju o odgovornem ter strpnem obnašanju – v življenju in tudi v prometu.

Naša misel, da na cesti nisi sam in želja, da bi svoje izkušnje delili z drugimi, nas spodbuja k temu, da širimo zavedanje, kako pomembna je vsaka sekunda na cesti ter, da je življenje dar, ki ga cesta ne sme oskruniti.

Zavedamo se, da moramo v življenju slediti določenim pravilom, da lahko složno in varno živimo, kajti moja svoboda se konča pri svobodi drugega. Ta pravila nekateri ignorirajo, drugi se jim smejijo, tretji se iz njih norčujejo, a četrti jim sledijo in sodelujejo. Odpuščati tistim, ki so nas prizadeli in sprejemati drugačne od nas ni vedno lahko. Pri našem delovanju nas spodbujajo tudi besede Matere Terezije. K njej je nekega dne prišel novinar in ji zastavil vprašanje: » Zakaj se trudite za te uboge ljudi, ko pa ne boste nikoli mogli premagati revščine in uboštva v svetu.« Mati Terezija je pogledala novinarja in nekaj časa molčala. Nato ga je vprašala: » Če želite prešteti do tisoč, kako začnete?« Novinar je začel: » Ena, dve, tri...«, nato je utihnil. Doumel je, kaj mu je Mati Terezija želela povedati. Če želimo lepši, pravičnejši in varnejši svet, ga moramo sami začeti spreminjati.

Tudi Zavod Varna pot stremi k temu, da bi gradil lepši svet z dobrim vzgledom. Brez prvega koraka pa ne moremo dospeti do cilja. Zato je lahko naš skupni korak za varnost na cestah ta, da sami postanemo bolj odgovorni in previdnejši vozniki.

V svojo sredino so nas že povabile Župnija Šentlovrenc, Župnija Škofja Loka, Župnija Nova Gorica - Kristus Odrešenik, Župnija Boštanj, Župnija Golo, Župnija Loški Potok in Župnija Ptujska gora.

Izpostavljamo le dve od številnih mnenj: Fonzi Žiber, župnik iz Boštanja: » Želim se zahvaliti za današnji dan. Vesel sem bil tega, da ste pri maši sodelovali na tak čuteč način. Posebno tisti simboli mi še kar ostajajo v mislih. Hvala za tako domiselnost. Hvala tudi, da ste zdržali tudi trejo mašo. Hvala. Ljudem na Kompolju je to pomenilo več kot si lahko predstavljate. Vidim, da ta maša ostaja ljudem (tudi meni) kot nekaj, kar te res premakne.«

Janko Novak, policijski vikar: »Še enkrat Boglonaj za Vaše sodelovanje in pričevanje. Bilo je zelo dobro, koristno, poučno, vzpodbudno... Zelo ste "polepšali" slovesnost. Sam bi si želel več takšnih sodelovanj. Prepričan sem, da je potrebno ljudi stalno ozaveščati in kolikor poznam delo Zavoda Varna pot to delate. Vesel sem, da pričujete, ozaveščate, spodbujate... tudi v cerkvah.«

Za dodatne informacije smo na voljo na tel. št. 05 99 55 022 ali info@varna-pot.si.