Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Evropska noč brez prometnih nesreč

Ime akcijeEVROPSKA NOČ BREZ PROMETNIH NESREČ
IzvajalecZavod Varna pot
Vodja projektaKatja Blatnik
Čas izvajanja2009 – 2013
Ciljna skupinamladi vozniki
Regijapodročje celotne Slovenije
Komunikacijski ciljiosveščanje o problematiki vožnje pod vplivom alkohola
Sredstva komuniciranjaplakat brošura/zloženka predmet
Temeljno sporočiloAlkohol in vožnja ne gresta skupaj.
SloganEvropska noč brez prometnih nesreč – za mirno in varno noč brez alkohola.
Opis projektaEvropska noč brez prometnih nesreč je mednarodni projekt, ki ga podpira Evropska Komisija, koordinator projekta pa je belgijska nevladna organizacija Responsible Young Drivers (RYD). Projekt se izvaja od leta 1995, od leta 2009 pa se z vključitvijo Slovenije oz. Zavoda Varna pot, aktivnosti izvajajo na področju celotne Evropske unije. V Sloveniji smo se kot rečeno projektu pridružili v letu 2009, ko smo aktivnosti predstavili v dveh nočnih lokalih v Ljubljani. V letu 2010 pa smo projekt razširili in smo z njim sodelovali na sedmih bencinskih servisih po Sloveniji in sedmih nočnih lokalih po Sloveniji. Osnovni namen projekta je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do prometne varnosti zlasti med mladimi udeleženci v prometu. Mladi – študenti demonstratorji, ki sodelujejo v projektu seznanjajo svoje vrstnike o pomenu odnosa do alkohola, prepovedanih drog in ostalih substanc, odgovornega ravnanja v prometu, še posebej ko prevzamejo vlogo voznika. Projekt je še posebej namenjen mladim, ki predstavljajo posebno rizično skupino v prometu zaradi njihovega life-styla. Aktivnosti so zaradi tega osredotočene prav na mesta, kjer se najpogosteje združujejo mladi in vozniki (gostilne, diskoteke, pubi, fakultete, srednje šole, bencinski servisi…) Cilj projekta tako ni represija ali širjenje negativnega sporočila, temveč spodbujanje diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov. Skladno z metodologijo RYD v nočnih lokalih po različnih krajih v Sloveniji izvajamo naslednje aktivnosti: 1) Spodbujanje mladih, da ne pijejo alkohola 2) Povabilo k sodelovanju pri preizkusu alkoholiziranosti z alkotestom 3) Nagrajevanje oseb, ki so držale obljubo (ostali trezni).

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.