Evropska noč brez prometnih nesreč

Alkohol, prepovedane droge in življenjski stil mladih, je le nekaj najpogostejših razlogov za najhujše prometne nesreče, v katerih mladi izgubijo svoja življenja oziroma utrpijo hude telesne poškodbe. Vzroki ter ciljna skupina, ki sami po sebi pomenijo skupen problem in na drugi strani tudi poseben izziv za celotno EU. Slovenija pri tem ni nobena izjema.

Po podatkih policije so mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve (vir: Policija).

V obdobju med 18. in 20. letom povzročijo dva- do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje starejši od 40 let. Mladi so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18.00 uro in 4.00 uro zjutraj.

Belgijska nevladna organizacija Responsible Young Drivers (RYD) je tako že leta 1995 tretjo soboto v oktobru namenila organiziranju prometno-preventivnih aktivnosti v številnih nočnih klubih v Belgiji. V petnajstih letih aktivnosti je organizacija zasledila upad števila hujših prometnih nesreč v povezavi z alkoholom in zmanjšanje števila vinjenih voznikov, zlasti med mladimi.

Projekt "Evropska noč brez prometnih nesreč" je v letu 2003 podprla tudi Evropska komisija in ga tako razširila tudi na ostale evropske države. Leta 2005 so projekt izvajali v 10-ih državah, leta 2008 pa že v 20-ih državah.

Zavod Varna pot se je mednarodnemu projektu pridružil leta 2009, s čimer se je tudi Slovenija umestila med izvajalce mednarodnega projekta, ki so bile prvič izvedene v vseh 27-ih državah Evropske unije.

Osnovni namen projekta je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do prometne varnosti zlasti med mladimi udeleženci v prometu. Moderatorji, večinoma študenti, svoje vrstnike seznanjajo o pomenu odnosa do alkohola, prepovedanih drog in ostalih substanc, odgovornega ravnanja v prometu, še posebej takrat, ko prevzamejo vlogo voznika. Aktivnosti so zaradi tega osredotočene prav na mesta, kjer se mladi najpogosteje družijo (gostilne, diskoteke, pubi, lokali, fakultete, srednje šole ipd.).

Cilj projekta tako ni represija ali širjenje negativnega sporočila, temveč spodbujanje diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov.

Mednarodni projekt se žal ne izvaja več, Zavod Varna pot pa ga nadaljuje s podobnim projektom: Čista nula, čista vest.