Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest

je nadaljevanje mednarodne akcije Evropska noč brez prometnih nesreč. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Statistika kaže, da je v vsaki deseti prometni nesreči na slovenskih cestah prisoten alkohol, ter da je alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč najvišja prav v starostni skupini med 24. in 34. letom.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev. V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Pretekle aktivnosti si lahko ogledate s klikom na "Evropska noč brez prometnih nesreč".

Povabite nas v svoje lokalno okolje, da tudi pri vas dosežemo cilj: Čista nula, čista vest!

Izvedbo projekta omogočajo:
Projekt podpirajo: