Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Aktivnosti 2021

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2021

3. sobota v novembru:

20. november 2021 – Osrednja obeležitev ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani

Letošnji osrednji kulturni program so z ambasadorji Zavoda Varna pot, oblikovali osnovnošolci OŠ Riharda Jakopiča, ki so najpogosteje prisotni na območjih umirjenega prometa MO Ljubljana. Ob izdaji in predstavitvi pesniške zbirke naše ambasadorke Brede Marije Kovše, je bil gostitelj in osrednji govorec župan MO Ljubljana Zoran Janković.
Kulturna prireditev je potekala skladno z vladnimi ukrepi za izvajanje kulturnih dejavnosti z omejenim številom povabljenih gostov, neposredni prenos pa si je mogoče ogledati na YouTube kanalu Zavoda Varna pot na spodnji povezavi.

3. četrtek v novembru:

18. november 2021 – Obeležitev ob Osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2021 zahtevale 7.708 življenj, približno 308.942 ljudi pa se je v prometnih nesrečah telesno poškodovalo. (Vir: www.policija.si)
V luči prihajajočega Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč in ob upoštevanju ukrepov je v četrtek, 18. 11. 2021, ob 11. uri potekal tradicionalen poklon ob Osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah zgolj in samo na simbolični ravni s strani ambasadorjev Zavoda Varna pot. Venec in simbolno svečko sta pred spomenik položili ambasadorki Zavoda Varna pot: ga. Sonja, ki je v prometni nesreči izgubila oba otroka in gdč. Naja, ki je v prometni nesreči izgubila najboljšo prijateljico.

Ob tem so nas nagovorili:

Breda Marija Kovše, ambasadorka Zavoda Varna pot, predsednica Upravnega odbora Zavoda Varna pot (Foto: Osebni arhiv)
Prof.dr. Matija Svetina, predsednik Strokovnega sveta Zavoda Varna pot (Foto: Osebni arhiv)
mag. Nevzet Porić, mufti, Islamska skupnost v RS.
Sveštenik Aleksandar Obradović, paroh ljubljanski, Srbska Pravoslavna cerkev.
dr. Marko Marijan Mušič, arhitekt in akademik, SAZU, avtor spomenika. (Foto: Primož Korošec)
mag. Robert Martinčič, direktor ŽALE, d.o.o. (Foto: osebni arhiv)