Aktivnosti 2020

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč 2020Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tudi letos po celem svetu obeležujemo tretjo nedeljo v novembru, 15. novembra 2020. Slogan letošnjih aktivnosti:
SPOMINJAJMO se preminulih,
POMAGAJMO preživelim in
UKREPAJMO za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev.

V Sloveniji 15. novembra 2020 tradicionalno že štirinajstič obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Nosilec aktivnosti je FEVR , koordinator v Sloveniji pa Zavod Varna pot.

V letošnjem letu, ki je ob ukrepih Vlade RS za zajezitev širjenja okužb z SARS-CoV-2 nekoliko drugačno, bodo številne aktivnosti po šolah, vrtcih, lokalnih skupnostih in državnih organih organizirane na bolj virtualen način.
V pomoč in podporo nam je pristopila oglaševalska Agencija 101, ki je za ta dan, skupaj z nami ter partnerji, pripravila digitalno kampanjo, ki se dotika tudi širše družbene odgovornosti na temo varne mobilnosti.
Življenja igra

Pesem Življenja igra - darilo Brede Marije Kovše, ambasadorke ZVP in predsednice Upravnega odbora ZVP ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

 


 

Poročilo o aktivnostih ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

 

 
poročilo
  
 
Čas je, da spregovorite in nas podprete tudi Vi, Ukrepajte!
London, oktober 1990. Prometna nesreča in izguba sina. Pet let kasneje, leta 1995, po dolgoletnih sodnih postopkih, je mama in kasneje predsednica FEVR, Brigitte Chaudhry, prižgala prvo svečko v spomin in opomin. Mineva 25 let od bolečine, ki jo je želela deliti z milijoni ljudi, ki po svetu trpijo za izgubo življenja in zdravja, ki jih nesreče prinašajo s seboj
Njen pogum, vztrajnost, vizija, povezovanje posameznikov, držav, pomoč pri vzpostavitvi organizacij za podporo žrtvam prometnih nesreč kot RoadPeace (UK), so obrodili sad. S prijatelji in člani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) se je prižiganje svečk v spomin in opomin razširilo po evropskih mestih.
Desetletno gibanje so države članice OZN, 26. oktobra 2005, ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in UNRSC, z Resolucijo Generalne skupščine OZN 60/5, umestile kot „Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč“.
Tako je tretja nedelja v novembru imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V letu 2011 je podporo aktivnostim podal tudi Evropski parlament.
Na pobudo Zavoda Varna pot smo, skupaj z MO Ljubljana, vladnimi in nevladnimi organizacijami, Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč leta 2007 prvič obeležili tudi v Ljubljani - v Sloveniji.
Ljudje, ki so nas posledice zaznamovale smo se izpostavili in dali svoj glas. Številni odgovorni v državi, podporniki ste nam prisluhnili in skupaj smo obrnili krivuljo umrlih in poškodovanih v smeri »Živimo Vizijo NIČ.«. Slovenija si jo zasluži.
Čas je, da spregovorite tudi Vi, podprite nas in UKREPAJTE.

Robert Štaba
Predsednik Zavoda Varna pot
Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

 
Banner_web_1200x620px – 13

Ukrepajmo.si

 


Podporniki


Andrej Jurič, v. d. generalnega direktorja policije

Andrej Jurič, v. d. generalnega direktorja policije (Foto: Policija)

dr. Logaj ZRSŠ

dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda RS za šolstvo (Foto: ZRSŠ)


Maja Krumberger SZZ

mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja


Župan Bojan Šrot

Bojan Šrot, župan MO Celje (Foto: MO Celje)

logotip AMZS
336F384E-F662-4A46-8772-FD1627DE5A25

dr. Alenka Sever

dr. Alenka Sever, spec.klin.psih., ambasadorka Zavoda Varna pot (Foto: arhiv ZVP)

dr. Vesna Radonjić Miholič

dr. Vesna Radonjič Miholič, spec.klin.psih., ambasadorka Zavoda Varna pot (Foto: osebni arhiv))


Milena Kepic

Marija Milena Kepic, ambasadorka Zavoda Varna pot (Foto: osebni arhiv)


Bodimo spoštljivi in odgovorni do svojega življenja in življenja drugih.

Bela Pikalo, moderatorka Zavoda Varna pot

Želim si, da bi se vsak udeleženec prometa zavedal odgovornosti, ki jo prevzame, ko se odloči vključiti v promet pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc. Prepričana sem, da bi se z zavedanjem, da so posledice lahko usodne, odločil drugače.

Pina Umek, moderatorka Zavoda Varna pot

Med vožnjo pozabi na telefon, sendvič, kremo, cigaret...in ne sedi za volan pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc. Hitrost naj ne bo tvoja norost. Naredimo vsi nekaj dobrega in prispevajmo k Viziji NIČ!

Nina Tamše, moderatorka Zavoda Varna pot

Tisti, ki imamo to srečo, da s prometno nesrečo s hujšimi posledicami nimamo osebne izkušnje, lahko ob svetvonem dnevu spomina posvetimo nekaj časa razmisleku, kako lahko vsak dan sami prispevamo k večji varnosti na cestah. Z zvestnim, razumnim in umirjenim ravnanjem na cesti lahko zavarujemo sebe, svoje bližnje in vse druge.

Teja Tamše, podpornica in sodelavka Zavoda Varna pot

NAGOVORI


 

 
PORTRET

Prof. dr. Nedžad Grabus, mufti, Islamska skupnost v RS. (Foto: Srdjan Zivulovic)

Sveštenik Aleksandar Obradović, paroh ljubljanski

Sveštenik Aleksandar Obradović, paroh ljubljanski, Srbska Pravoslavna cerkev. (Foto: Osebni arhiv)
Aktivnosti po Sloveniji


NM

Novo Mesto

ZŠAM DOMŽALE

Domžale

Kamnik


ZŠAM LOGATEC

Logatec

ZŠAM POLJČANE

Poljčane

ZŠAM RADEČE

Radeče

ZŠAM TRŽIČ

Tržič
Gradiva:

 
WDoR2020 projekt

Svetovni dan 2020 - vsebina, zgodovina, cilji, navodila, usmeritve

 Uradni plakati Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč iz preteklih let:

Virtualna razstava uradnih plakatov #WDoR, ki so bili ponujeni s strani FEVR (Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč) skozi Desetletje akcij za večjo varnost v prometu 2011–2020, katerega podpisnik je tudi Zavod Varna pot.
10_y_posters_WDoR_3

Uradni videi Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč iz preteklih let: