Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Aktivnosti 2019

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2019

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč smo tudi letos po celem svetu obeležili tretjo nedeljo v novembru, 17. novembra 2019. Slogan letošnjih aktivnosti: Življenje ni rezervni del.

Tudi tokrat smo na Zavodu Varna pot, trinajstič zapovrstjo, dan obeležili s slovesno prireditvijo v Mestni hiši v Ljubljani. Osrednja obeležitev Svetovnega dne je potekala v soboto, 16. novembra, ob 17. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani. V poslanici je države EU ob Svetovnem dnevu nagovorila EU komisarka mag. Violeta Bulc. Udeležence obeležitve na MOL so nagovorili: osrednji govornik – Rudi Medved, minister za javno upravo, prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvo za zdravje, mag. Andreja Knez, generalna direktorica Direktorata za kopenski promet na Ministrstvu za infrastrukturo in Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč. S prisotnostjo nas je počastila tudi članica kabineta evropske komisarke Violete Bulc, Alisa Tiganj. Svoje zgodbe prometnih nesreč in posledic teh so delili štirje mladi ambasadorji Zavoda Varna pot: Kaja Kobal, Jasna Škrgič, Dario Divković in Taja Metličar , s katerimi smo se poklonili življenju, najvišji vrednoti.
Za odlično glasbeno spremljavo je skrbela pevska skupina Buške čeče. Na obeležitvi smo predstavili tudi novo pesniško zbirko Brezkončna zgodba 3 iz Opusa Obstoja dolgoletne ambasadorke ZVP Brede Marije Kovše. Zbirko so prejeli vsi udeleženci, prav tako pa so v dar prejeli domače pripravljen čaj ambasadorke Zavoda Varna pot Milene Marije Kepic.
Zavod Varna pot na slovesni obeležitvi tradicionalno podati zahvale in priznanja za prizadevanja na področju varne mobilnosti. Letos sta zahvalo prejeli Javna agencija RS za varnost prometa in Ministrstvo za zdravje RS; priznanja pa ambasadorji in sodelavci Zavoda Varna pot: Zdenka Vrečko, Anja Žurga ter Nevenka in Gregor Selan.
Pred slovesno prireditvijo smo bili med 9. in 17. uro s stojnicami in ozaveščevalnimi aktivnostmi za uresničevanje Vizije NIČ ter simboličnim prikazom letošnjih umrlih v prometnih nesrečah prisotni pred Magistratom. Letos je na slovenskih cestah umrlo 90 oseb, pred Mestno hišo smo jih simbolično obeležili s prikazom njihovih imen in letnice rojstva (vir podatkov: Policija). Mimoidoči so na prazne avtomobilčke zapisovali nasvete in dobre misli, ki smo jih – skupaj s tistimi, ki so jih pripravili učenci v okviru naših delavnic – nato razdelili med udeležence osrednje prireditve.

14. novembra, je ob 11. uri potekala obeležitev ob Osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah.
Zbrane so nagovorili: Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, dr. Marko Marijan Mušič, arhitekt in akademik, SAZU, avtor spomenika, mag. Vesna Marinko, v. d. generalne direktorice, Javna agencija za varnost prometa, mag. Tatjana Bobnar, generalna direktorica Policije – osrednji govor, škof Geza Filo, Evangeličanska Cerkev AV v RS, mag. Nevzet Porić, Islamska skupnost v RS, namestnik muftija, v imenu muftija dr. Nedžada Grabusa in Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca.
Venec in simbolno svečko so pred spomenik položili ambasadorji Zavoda Varna pot: Magda in Gregor Golob ter Lili in Roman Mavec. Za glasbeno spremljavo se zahvaljujemo kvartetu Policijskega orkestra ter za podporo in prisotnost članom Zveze ŽŠAM (ZŠAM Ivančna Gorica, ZŠAM Dolomiti in ZŠAM Radeče).