Aktivnosti 2017

OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ #WDOR2017

Letošnji osrednji dogodek Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je letos potekal v Ljubljani, kjer smo hkrati obeležili tudi 10. obletnico Zavoda Varna pot. Svetovni dan so obeležili po številnih državah in mestih po vsem svetu z osnovnimciljem: »Zmanjšajmo število mrtvih in hudo poškodovanih za 50% do leta 2020.« V Sloveniji smo obeležitev poklonili življenju, saj tako za svojce umrlih, poškodovane ter njihove bližnje velja, da si morajo na poti, ki vsakodnevno prihaja, poiskati novo pot in nov smisel življenja. Osrednji dogodek se je odvil v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, v soboto 18. novembra 2017, s pričetkom ob 17.uri.
Foto: Robert Balen
Na dogodku sta nagrade in pohvale podelila tudi FEVR in Zavod Varna pot.
Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč je podelilo 5 zahval.
Prejeli so jih: Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, za podporo Zavodu Varna pot ter njegovim aktivnostim v okviru svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč že od njegovega nastanka in prve obeležitve pred 10 leti. Akademik Marko Marijan Mušič, za oblikovanje in izgradnjo obeležja žrtvam prometnih nesreč, ki je postavljeno na Ljubljanskih Žalah. John Dawson, ustanovni član iRAP, za ustanovitev organizacije iRAP, prve globalne organizacije s ciljem izboljšati cestno infrastrukturo na minimalen standard 3 zvezdic in za podporo akcijskega načrta: »Decade of Action 2011-2020«. Ferry Smith, predsednik EuroRAP, za tesno sodelovanje z nizozemsko vlado, ki se je kot prva izmed evropskih držav zavezala k zagotovitvi 3 zvezdic na vsej cestni infrastrukturi do leta 2020. Vanja Kržan, mati, ki je v prometni nesreči izgubila tri otroke, za moralno podporo, usmeritve in pomoč, ki jih je skozi vsa leta nudila Zavodu Varna pot.
Foto: Robert Balen
Zavod Varna pot je podelil 3 nazive Ambasadorja Zavoda Varna pot ter dve pohvali. Prejeli so jih: Marjana in Lojze Kračun, ki se slovesnosti nista mogla udeležiti, za trajen in pomemben prispevek poslanstvu in programom Zavoda Varna pot. Katja Blatnik za 10 letno soustvarjanje poslanstva in programov Zavoda Varna pot. Franc Kozel za 10 letno obeleževanje Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč v MO Ptuj in podporo programom Zavoda Varna pot. Priznanji sta prejela tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport za aktivno izvajanje in podporo programom varne mobilnosti v izobraževalnih ustanovah ter dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, za aktivno izvajanje in podporo programom varne mobilnosti

Naj zaključimo z besedami Župana Mestne občine Ljubljana, ki je v svoji čestitki Zavodu Varna pot dejal: “Zavod Varna pot ostane tudi brez žrtev prometnih nesreč, je v naših dušah, naših srcih. Hvala za 10 let!”

WDoR Ljubljana 2017 - Poročilo

 
poročilo wdor 2017
 

Geslo letošnjih mednarodnih aktivnosti je poziv k


ZMANJŠANJU ŠTEVILA SMRTNIH ŽRTEV IN HUDO TELESNO POŠKODOVANIH V PROMETNIH NESREČAH ZA 50% DO LETA 2020

ki jih bomo v Sloveniji izvajali pod sloganomV POKLON ŽIVLJENJU

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč predstavlja pobudo in poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive. Z javnim govorom o t.i. »nevidnem svetu« žrtev prometnih nesreč želimo končati ravnodušnost družbe v odnosu do cestno prometne varnosti ter tistih, ki so umrli, bili poškodovani ali pa so v prometni nesreči izgubili nekoga, ki jim je drag. Le spoštovanje in zavedanje, kako dragoceno je vsako življenje, nam lahko povrne in utrdi smisel daru življenja, ki nam je dan. Ob svoji desetletnici je Zavod Varna pot organiziral tudi slavnostno obeležitev Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je bila v soboto, 18.11.2017, v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani. Aktivnosti so se organizirano odvijale po različnih krajih in mestih v Sloveniji. Želimo si, da se nam v spomin žrtvam prometnih nesreč pri tem pridruži čim več posameznikov in organizacij, zato pozivamo različne organizacije po slovenskih občinah, da na kulturen in primeren način ter ob pripravi lastnega programa počastijo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.v poklon zivljenju

MEDIJSKA ORODJA (gradivo si lahko prenesete s klikom na želeno obliko):

Predstavitev projekta

PLAKAT_A3_WDR.pdf
PLAKAT_A3-2017_V-POKLON-ZIVLJENJU_WDR.pdf
PLAKAT_50-x-70-2017_V-POKLON-ZIVLJENJU_WDoR.pdf