Aktivnosti 2011

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2011

V letošnjem letu smo SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ obeležili v soboto, 19. novembra 2011 ob 17. uri. V okviru akcijskega programa Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020 so letošnje aktivnosti potekale pod sloganom:

»S spomini v desetletje za večjo varnost na cestah!«.


Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.

Tretja nedelja v novembru - 20. november 2011, je bila imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Aktivnosti so se organizirano odvijale v 31 občinah na 33 lokacijah v Sloveniji

NOVINARSKA KONFERENCA

Na novinarski konferenci so spregovorili:
 • Marijan Ivanuša, dr. med. - vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji
 • Ivan Kapun - vodja sektorja Prometne policije na Generalni policijski upravi
 • ga. Mateja Novak- žrtev prometne nesreče
 • ga. Lili Mavec - žrtev prometne nesreče
 • Robert Štaba - predsednik Zavoda varna pot


Pozvali smo sodelujoče organizacije in obvestili medije in javnost o aktivnostih in mednarodnem gibanju z razobešanjem plakatov v šolah, zdravstvenih domovih in po ostalih različnih organizacijah.

Poslance Državnega zbora RS, diplomate ter druge politične institucije smo pozvali k javni podpori projekta. Predsednika RS dr. Danila Türka smo pozvali k sodelovanju, aktivnosti pa je podprl s poslanico, ki smo jo predstavili na naši spletni strani. Verske voditelje smo pozvali k nagovoru o strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v cestnem prometu ter obeležitvi navedenega dne. V spomin na žrtve prometnih nesreč so bili organizirani tudi verski obredi, pri katerih so verski voditelji opomnili obiskovalce na nesmiselnost prometnih nesreč in izgubljenih življenj ter poškodb ter jih pozvali k strpnosti in odgovornosti v prometu.

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

V soboto, 19. novembra smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tudi v Sloveniji. Aktivnosti so potekale na 33 različnih lokacijah, v 31 krajih po Sloveniji, osrednja obeležitev pa je potekala v Ljubljani na Prešernovem trgu. Aktivnosti se je po Sloveniji udeležilo več tisoč posameznikov, družin in organizacij.

Že v dopoldanskih urah smo pripravili prireditveni prostor in o aktivnostih in svetovnemu gibanju osveščali mimoidoče. Posamezniki so na posebne trakove zapisovali tudi svoje želje, misli, sporočila, namenjena spominu in opominu na tragedije, ki se dogajajo na naših cestah.

Na prireditvi, ki se je pričela ob 17.00 uri in jo je povezovala novinarka in penologinja dr. Damjana Žišt so spregovorili:

 • Jani Möderndorfer, podžupan Mestne občine Ljubljana
 • Marijan Ivanuša, dr. med. - vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji
 • Ivan Kapun - vodja sektorja Prometne policije na Generalni policijski upravi
 • Mojca Mavec, ki je prebrala Sonet Mihaeli avtorice Brede Kovše, naše ambasadorke in žrtve prometne nesreče
 • Lilijana Mavec, žrtev prometne nesreče
 • dr. Danijel Starman - predsednik AMZS in generalni sekretar Rdečega križa Slovenije
 • Zlato Zaletel - predstavnik ZZŠAM
 • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot


Ob koncu je Eva Mavec, ki je v prometni nesreči izgubila sestrico, s prijatelji zapela preventivno pesem Adija Smolarja - Na cesti nikdar nisi sam.

Sledilo je prižiganje svečk v spomin na žrtve prometnih nesreč.

ZAKLJUČEK

Sočloveku pri premagovanju bolečine in trpljenja kot posledice prometne nesreče želimo vse dobro, z njim sočustvujemo in ga podpiramo. Velikokrat pa samo dobre želje ne zadostujejo, zlasti takrat, ko govorimo o zagotavljanju prometne varnosti. V tem primeru je potrebno želje uresničiti s konkretnimi dejanji in z lastnimi prizadevanji.

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo želeli tudi v slovenskem prostoru opozoriti na bolečino, ki jo bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem prizadene posledica prometne nesreče. Opozoriti smo želeli tudi na številne poškodovane, ki zaradi posledic nesreče nikoli več ne bodo isti, kot so bili pred njo.

S tovrstno vsebino smo želeli prispevati svoj delež k višji senzibilizaciji in odnosu do prometne varnosti, Viziji Nič, Resoluciji nacionalnega programa prometne varnosti RS do leta 2011 in Evropskemu akcijskemu načrtu varnosti na cestah do leta 2020.

Za sodelovanje in vaš prispevek k aktivnostim se vam še enkrat iskreno zahvaljujemo.