Aktivnosti 2010

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2010

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.

V letošnjem letu smo SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ obeležili z aktivnostmi - prižiganjem svečk in programom v soboto, 20. novembra 2010 ob 17. uri. Aktivnosti so potekale pod sloganom: »Dobre želje uresničujmo z dejanji!«, le-te pa smo lahko zapisali na obrazcu spletne strani Zavoda Varna pot oziroma http://med.over.net/ ter na posebnih trakovih, ki smo jih obesili na krajih obeleževanja Svetovnega dne spomina.

Tretja nedelja v novembru - 21. november 2010, je bila imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč..

V svetu je organizator vsakoletnih aktivnosti WHO-Svetovna zdravstvena organizacija v sodelovanju z FEVR- Evropskim združenjem žrtev prometnih nesreč. Po posameznih državah pa aktivnosti in obeleževanja organizirajo in koordinirajo nevladne organizacije za pomoč žrtvam prometnih nesreč, v Sloveniji pa Zavod Varna pot, ki je polnopravni član FEVR od leta 2008.

NOVINARSKA KONFERENCA

Organizirali smo jo v torek, 16. novembra 2010 na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča v Ljubljani. Na novinarski konferenci, katro je povezovala novinarka in peneloginja dr. Damjana Žišt, so spregovorili:
  • Marijan Ivanuša, dr.med. - vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji


Pozvali smo sodelujoče organizacije in obvestili medije in javnost o aktivnostih in mednarodnem gibanju z razobešanjem plakatov v šolah, zdravstvenih domovih in po ostalih različnih organizacijah. Poslance Državnega zbora RS, diplomate ter druge politične institucije smo pozvali k javni podpori projekta. Predsednika RS dr. Danila Türka smo pozvali k sodelovanju, aktivnosti pa je podprl s poslanico, ki smo jo predstavili na naši spletni strani ter prebrali na javnih prireditvah. Verske voditelje smo pozvali k nagovoru o strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v cestnem prometu ter obeležitvi navedenega dne.

V spomin na žrtve prometnih nesreč so bila v času od 13. do 21. novembra organizirani tudi številni verski obredi, pri katerih so verski voditelji opomnili obiskovalce na nesmiselnost.

OSREDNJA PRIREDITEV V LJUBLJANI

V soboto, 20. novembra smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tudi v Sloveniji. Aktivnosti so potekale na 26 različnih lokacijah, v 23 krajih po Sloveniji, osrednja obeležitev pa je potekala v Ljubljani na Prešernovem trgu. Aktivnosti se je po Sloveniji udeležilo več tisoč posameznikov, družin in organizacij.

Že v dopoldanskih urah smo pripravili prireditveni prostor in o aktivnostih in svetovnemu gibanju osveščali mimoidoče. Posamezniki so na posebne trakove zapisovali tudi svoje želje, misli, sporočila, namenjena spominu in opominu na tragedije, ki se dogajajo na naših cestah.

Na prireditvi, ki se je pričela ob 17.00 uri in jo je povezovala novinarka in penologinja dr. Damjana Žišt so spregovorili:
  • Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana
  • Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve
  • Ljubo Zajc, predstavnik Ministrstva za promet
  • Lilijana Mavec, žrtev prometne nesreče
  • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot
Ob koncu je kantavtor Adi Smolar z pevskim zborom Dekleta in žene dveh vasi ter otroki OŠ Golo zapel pesmico Na cesti nikdar nisi sam. Sledilo je prižiganje svečk v spomin na žrtve prometnih nesreč.

ZAKLJUČEK

Sočloveku pri premagovanju bolečine in trpljenja kot posledice prometne nesreče želimo vse dobro, z njim sočustvujemo in ga podpiramo. Velikokrat pa samo dobre želje ne zadostujejo zlasti takrat, ko govorimo o zagotavljanju prometne varnosti. V tem primeru je potrebno želje uresničiti s konkretnimi dejanji in z lastnimi prizadevanji.

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo želeli tudi v slovenskem prostoru opozoriti na bolečino, ki jo bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem prizadene posledica prometne nesreče. Opozoriti smo želeli tudi na številne poškodovane, ki zaradi posledic nesreče nikoli več ne bodo isti, kot so bili pred njo.

S tovrstno vsebino smo želeli prispevati svoj delež k višji senzibilizaciji in odnosu do prometne varnosti, Viziji Nič, Resoluciji nacionalnega programa prometne varnosti RS do leta 2011 in Evropskemu akcijskemu načrtu varnosti na cestah do leta 2020.

Za sodelovanje in vaš prispevek k aktivnostim se vam še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Video:https://www.youtube.com/watch?v=58tT187rfvM
« 1 of 14 »