Aktivnosti 2007

SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2007

V letošnjem letu je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru, 18. november 2007, za SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ.

Vrsta nevladnih organizacij, ki združujejo žrtve prometnih nesreč, je v sodelovanju z različnimi organizacijami, po vseh kontinentih 17. in 18. novembra organizirala različne aktivnosti.

Pobudi smo se odzvali tudi v Zavodu Varna pot. Skupaj z vrsto ostalih organizacij smo se odločili vsebinsko obeležiti ta dan.

V počastitev spomina ob 1. Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo organizirali prireditev s prižiganjem svečk na Tromostovju v Ljubljani, na večer iz 17. na 18. november.

Prižgane svečke so služile kot opozorilo, da je ta dan namenjen spominu in premisleku o izgubi najdražjih sorodnikov, prijateljev in znancev. Tako so tudi državljani, nevladne organizacije in vlade po vsem svetu izrazile solidarnost do žrtve in njihovih družin.

OSREDNJA PRIREDITEV:

V soboto 17. novembra 2007 smo v Sloveniji obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. S prižiganjem svečk po različnih slovenskih krajih in domovih so navzoče na osrednji prireditvi na ljubljanskem Tromostovju nagovorili: minister za promet Radovan Žerjav, ljubljanski župan Zoran Janković, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, predstavnik WHO v Sloveniji Marijan Ivanuša, sekretarka z ministrstva za zdravje ga. Vesna Kerstin Petrič in pobudnik - predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba. Devetnajstletni Darko Kraner iz okolice Lenarta je predstavil presunljivo izkušnjo in borbo za življenje po prometni nesreči.

Več stotim udeležencem, svojcem žrtev, njihovim najbližjim, podpornikom večje prometne varnosti so se pridružili tudi organizirani predstavniki policije, reševalne in gasilske službe, tabornikov in skavtov, predstavnikov AMZS, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ZGNZ, Zveze ZŠAM, Slovenske študentske organizacije, Mladinskega sveta Slovenije in drugi.

Prižiganju svečk je sledilo ekumensko srečanje in sveta maša v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja. Skupaj z duhovniki jo je daroval pomožni škof dr. Anton Jamnik. Navzoče so nagovorili tudi predstavniki muslimanske, pravoslavne in budistične verske skupnosti. Ob zaključku smo prisluhnili pretresljivi življenjski zgodbi ga. Vanje Kržan, ki je v nesreči izgubila tri sinove. Prižganim svečkam so predstavniki verskih skupnosti pridružili še svoje in se tako poklonili žrtvam prometnih nesreč.

SPONZORJI: Ministrstvo za promet, Ministrstvo za notranje zadeve, Generalna policijska uprava, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Ministrstvo za zdravje, Mestna občina Ljubljana, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana, Pošta Slovenije, PRVA osebna zavarovalnica d.d. ter SCT d.d..

MEDIJSKI POKROVITELJI: Europlakat d.o.o., Zavod Med.Over.Net. Slovenske Novice.

SODELUJOČI V PROJEKTU: AMZS; Avto-moto zveza Slovenije, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ZZŠAM; Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Reševalna postaja Ljubljana, Gasilska zveza Slovenije, Beli obroč Slovenije, Inštitut RS za rehabilitacijo, Mladinski Svet Slovenije, Društvo Maksi, Piro Planet storitve in trgovina d.o.o., Študentska organizacija Slovenije, Zavod Zarja, Fundacija Z glavo na zabavo, Varuhinja človekovih pravic, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ljubljana ter Občina Velike Lašče.