Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pravice žrtev prometnih nesreč – Anketa

pravice-zrtev-prometnih-nesrec-anketa-zavod-varna-pot-zagovornistvo

Če kdo, potem smo nedvomno mi tisti, ki vemo, kako se življenje spremeni ob novici, da je bil nekdo izmed naših najbližjih udeležen v hudi prometni nesreči. Znotraj EU, od države do države, obstajajo različni podporni programi in  pravice na področju zdravstva, sociale, postopkov policije, tožilstva, sodišča, zavarovalnic, odškodnin itd.. V cilju zagotoviti vsaj minimalne in enake standarde v vseh državah, sta Evropski parlament in Svet 25. oktobra 2012 izdala Direktivo 2012/29 o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, katere del  po del  različni organi implementirajo  v pravni sistem Republike Slovenije.

Iz naših osebnih zgodb ugotavljamo, da smo imeli zelo različne  izkušnje z državnimi  organi, enako velja tudi za pridobivanje informacij o pravicah, ki nam ali bi nam lahko pripadale.  

V preteklem letu smo uspešno pridobili EU projekt »NISI SAM – Program zagovorništva za ustrezno pravno obravnavo žrtev s področja varne mobilnosti«.

V okviru projekta želimo skupaj z vami in vašo pomočjo izvesti analizo trenutnega stanja pravic žrtev prometnih nesreč  v slovenskem prostoru. Spodaj je povezava do ankete z vprašanji, za katero vas prosimo da jo izpolnite vi in vaši družinski člani, lahko jo pošljete ljudem, ki jih poznate in so jih nesreče ravno tako zaznamovale.  Anketa vam bo vzela približno 10 minut, vendar nam bo vsem skupaj dala odlično podlago in temelj, kje smo v Sloveniji, kaj bi bilo lahko bolje in na čem moramo graditi naprej.

Anketo lahko izpolnite na spletu na povezavi ali pa jo natisnete in nam jo pošljete na naslov Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana.

Hvala!

Robert Štaba

predsednik Zavoda Varna pot

Prenos ankete za fizični vnos:

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.