Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Osrednja prireditev ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč s kulturnim programom

WDoR2023 plakat slider2(1)

Ljubljana  –  17. november 2023. Slovenske ceste so od osamosvojitve do leta 2023 zahtevale 7803 življenj, poškodovalo se je 322.538 udeležencev. Število, ki nam lahko ali pa tudi ne pove veliko. Samo po sebi. Če si pa vzamemo trenutek razmisleka in zastavimo vprašanje, kdo stoji za enico, desetico, stotico, tisočico, nemim številom damo ime, priimek, svojstvo, poznavanje, prijateljstvo. Postanejo del nas in z njim zavedanje, koliko od teh življenj bi lahko prihranili. Vendar filma življenjskih poti ne moremo zavrteti nazaj. Tretjo nedeljo v novembru tako obeležimo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Globalnemu sloganu Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo je v letošnjem letu dodan nov, ŽIVETI S POSLEDICAMI, ki nas kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč ter sooblikujemo sistem z najvišjimi standardi na področju pravic, podpore in zaščite žrtev.

Tako tradicionalno, sedemnajstič zapovrstjo, na predvečer Svetovnega dne organiziramo  osrednjo prireditev ob Svetovnem dnevu v Ljubljani. Prireditev bo potekala v soboto, 18. novembra 2023, ob 17. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani.

Udeležence prireditve bodo med drugim nagovorili:

  • mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo – osrednji nagovor
  • dr. Asta Vrečko,  ministrica za kulturo
  • Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

Za glasbeni vložek bo poskrbel kantavtor Rudi Bučar, kulturni program pa bodo sooblikovali učenci OŠ Riharda Jakopiča.

Pred dogodkom bodo moderatorji Zavoda Varna pot bodo med 10. in 16. uro s stojnicami in ozaveščevalnimi aktivnostmi za uresničevanje Vizije NIČ prisotni pred Magistratom.

Na obeleženje ste vljudno vabljeni tudi predstavniki medijev.

V okviru Svetovnega dne potekajo prireditve in aktivnosti tudi v številnih lokalnih okoljih in izobraževalnih institucijah – seznam lokalnih obeležij.  Aktivnosti in gradiva najdete tudi na naši spletni strani ter Facebooku Zavoda Varna pot.


VIDEO SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ 2023:
Več o letošnjem obeleževanju Svetovnega dne:
NAMEN IN ZGODOVINA Svetovnega dne:

Sorodne objave

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.