Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Od Ljubljane, Iga, Dobrove do Krškega in Cerknega: Pripoved Evropskega tedna mobilnosti 2023

zavod-varna-pot-evropski-teden-mobilnosti-varno-zivljenje-varna-mobilnost-varnost-v-prometu-varnost-otrok-prometni-poligon-za-otroke-predstava-delavnica
EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 16.-22. 9. 2023

Pričeli smo v soboto, 16. 9. 2023, z organizacijo Parka varne mobilnosti v Občini Ig na Ižanskem sejmu in predstavo S Pikapoko na pot, da ne bo nezgod! na otvoritvi Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani v Živalskem vrtu.

Nadaljevali smo z zelo aktivnim ponedeljkom, 18. 9. 2023, ko smo za učence 7. razreda na OŠ Dobrova izvedli delavnice zv0zi. Za vrtčevske otroke v Občini Straža smo uprizorili igrano predstavo Vilko zasije na potepu. Popoldan pa smo skupaj z Mladimi zmaji in njihovim mobilnim mladinskim centrom Ljuba in Drago izvedli dogodek ‘ETM v Sostrem!’, kjer smo se družili z mladostniki in učitelji pred OŠ Sostro. Ti so se lahko preizkusili v aktivnostih naše delavnice 5xSTOP je kul.

Tudi torek je bil razgiban: medtem ko je ena ekipa za otroke ljubljanskih vrtcev zaigrala predstavo Vilko zasije na potepu v Hiši EU, je druga ekipa ponovno obiskala OŠ Dobrova. Tam so učenci 6. razreda skozi delavnico Ju3 na cesti spoznali pomen osnovnih prometnih znakov in komunikacije za varno mobilnost ter se učili varnega in strpnega vedenja kot pešec, kolesar in sopotnik v avtomobilu.

Sreda in četrtek sta bila rezervirana za Mestno občino Krško, kjer smo v sredo izvedli predavanje in delavnico zv0zi za kar 300 devetošolcev iz OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Raka, OŠ Senovo, OŠ Kostanjevica, OŠ Podbočje, OŠ Leskovec, OŠ Brestanica in OŠ Koprivnica. V četrtek pa smo se srečali s 600 dijaki ŠC Krško-Sevnica in profesorji. Ob tem seveda nismo pozabili na starše, saj smo v popoldanskem času tradicionalno izvedli tudi predavanje Rdeča luč za starše za starše dijakov 1. letnika.

DAN BREZ AVTOMOBILA

Za zaključek Evropskega tedna mobilnosti, znanega tudi kot Dan brez avtomobila, smo na zaprti Črtomirovi ulici sodelovali s poligonom s poganjalci za najmlajše iz vrtca Mladi Rod. Popoldne smo se odpravili še v Občino Cerkno in zaključili letošnji ETM z najmlajšimi, ki so si ogledali našo predstavo S Pikapoko na pot, da ne bo nezgod!. Na enostaven in interaktiven način smo otrokom predstavili najpomembnejše elemente varne mobilnosti. Spodbujali smo jih k previdnosti, pozornosti in uporabi varnostnih sistemov, kot so čelada, varnostni pas in otroški sedež. Skozi učenje in petje pesmi so otroci spoznali pravila o varni mobilnosti.

ZAHVALA

Naj bo varnost in trajnostna mobilnost vodilo našega vsakdana! Hvala vsem, ki ste soustvarjali Evropski teden mobilnosti 2023! Z vašo pomočjo bomo še naprej spodbujali odgovorno udeležbo v prometu, ozaveščali o varnosti in trajnostni mobilnosti ter soustvarjali boljše okolje za nas in prihodnje generacije.


Več o naših programih za vrtce, OŠ in SŠ
Ostali projekti in programi
Programska brošura

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.