Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Učenci, dijaki – varno in srečno v novo šolsko leto

IMG_1373
PRVI ŠOLSKI DAN

Danes je petek, 1 september, in če je za večino zaposlenih zadnji delovni dan tedna, se za približno 275.700  učencev po slovenskih šolah pričenja prvi delovni dan novega šolskega leta 2023/24.

V klopi osnovnih šol se odpravlja 194.000 učencev od tega 20.716 prvošolčkov, ki jim starši, vozniki, udeleženci v prometu in celotna družba  namenjamo se posebno pozornost. Nikakor pa ne pozabimo na 82.000 dijakov, med katerimi bo za številne vstop v srednješolski prostor tudi nov življenjski korak. Čeravno samo en delovni dan in že prost vikend, pa je dejstvo da smo se vrnili v vsakdanji življenjski ritem in tako ponovno zapolnili mesta in kraje, ceste, ulice, javni prevoz…

VARNO V ŠOLO

Zaposleni v šolah, občinah, občinski SPV-ji, policisti in mestni redarji, vzdrževalci cest, šolski in drugi avtobusni in javni prevozniki, prostovoljci ZZSAM, AMD in drugih organizacij, je le delček tistih, ki tradicionalno in sistematično prispevajo svoj del k enemu temeljnemu cilju – varnosti na šolskih poteh, vse z namenom da naši šolarji v šole in iz njih prispejo varno. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na najpomembnejši del vzgoje in pogovora doma, v družini, kako soustvarjati lastno varnost in sobivanje z vsemi udeleženci v prometu. Na nas ostalih pa je, da smo slednjim pozitivni vzor. Tu pa ima vsak od nas nedvomno še veliko rezerve, kajne.

Dragi učenci, se posebej dragi prvošolčki, želimo vam varne in srečne šolske poti in vsakdan. Nedvomno se vidimo in spoznamo skozi nase programe.

ZAHVALA

Iskrena zahvala vsem prostovoljcem, policistom in redarjem in drugim, ki varujete otroke na poti v in iz šole.

Prvošolčke bodo na poti v šolo pospremili tudi številni vidni predstavniki državnih institucij, kot so Predsednica RS Nataša Pirc Musar, Ministrstvo za infrastrukturo, Agencija za varnost prometa, Slovenska policija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, … Več informacij na voljo tukaj.


Poslanica predsednice Republike Slovenije

Sorodne objave

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.