Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Prva 3D zebra v letu 2023 v Novi Gorici

zavod-varna-pot-generali-nova-gorica-3d-zebra-varno-ima-vedno-prav-varnost-otrok-varna-solska-pot (2)

Danes smo v Novi Gorici predali v uporabo prvi 3D prehod za pešce v Mestni občini Nova Gorica, ki bo skrbel za večjo varnost najranljivejših v prometu. Mestna občina Nova Gorica se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, kjer smo združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih tridimenzionalnih prehodov za pešce želimo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti ter večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav«, za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

3D ZEBRA V BLIŽINI OŠ FRANA ERJAVCA

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja občin, zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot. V preteklih dveh letih so bile 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj, Ljubljana, Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Od danes pa je namenu predana tudi 3D-zebra v Novi Gorici, natančneje na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice, v bližini OŠ Frana Erjavca. Voznike opozarja na dodatno zmanjšanje hitrosti, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

»Varnost otrok je brez dvoma eno izmed osnovnih poslanstev staršev in celotne družbe. Jeseni 2022 je  Evropski Svet za varnost prometa – ETSC podal tudi desetletno poročilo na področju varnosti otrok na evropskih cestah. V tem obdobju so ceste zahtevale 6000 otroških življenj, starih do 14 let. Polovica umrlih otrok je bila potnikov v vozilu, tretjina je bila pešcev, 11 % je bilo kolesarjev. Med približno 40 priporočili nacionalnim vladam in Evropski uniji, je ETSC pozval k ukrepom za varne kolesarske poti in pešpoti do šol in med drugim izpostavil, da bi morale biti omejitve hitrosti na cestah v okolici vrtcev in šol 30 km/h. Poročila, priporočila in nasveti različnih organizacij tako lahko ostanejo nema črka na papirju ali pa spodbudijo različne deležnike, da naredijo korak več za večjo varnost otrok in šibkejših v prometu,«

je ob predaji 3D-zebre v uporabo v Novi Gorici povedal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in izrazil svoje veselje, da lahko v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi že tretje leto zapored soustvarjajo varne prehode za pešce in spodbujajo različne deležnike k večji ozaveščenosti o pomenu varnosti v cestnem prometu.

Zavarovalnica Generali se je odzvala številnim projektom Zavoda Varna pot, da skupaj ukrepajo in naredijo spremembo. Član uprave Generali zavarovalnice d. d. Mitja Feri je ob predaji 3D zebre v Novi Gorici povedal:

»Vsaka žrtev, ki jo zahteva promet, je nedopustna in jo s skupnimi močmi in prizadevanji vseh lahko preprečimo. Lokalno okolje igra tu najpomembnejšo vlogo, zato nas res veseli, da vselej najdemo proaktivne sogovornike, ki želijo skupaj z nami opozarjati na problematiko prometne varnosti in tudi ukrepati z dolgoročnimi, trajnostnimi rešitvami, s katerimi želimo graditi vseživljenjska partnerstva tudi na področju preventive v prometu.«  

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel pa je izpostavil:

»Mestna občina Nova Gorica se z veseljem pridružuje pobudi umeščanja 3D zeber. Verjamem, da smo izbrali dobro lokacijo, saj je zebra umeščena v bližino osnovne šole in tako še posebej na previdnost na cesti opozarja otroke, pa seveda tudi vse ostale udeležence v prometu. S 3D zebro je to še toliko bolj zabavno in inovativno, zato upam, da jo bodo udeleženci v prometu dobro sprejeli in da bo pot v šolo čim bolj varna.«

TRKAJEVA HIMNA PROJEKTA

Današnji dogodek ob predstavitvi nove 3D-zebre v Novi Gorici je bil zaradi sodelovanja glasbenika in raperja Trkaja še toliko bolj navdušujoč! To zagotovo velja za otroke iz OŠ Frana Erjavca, ki so popestrili današnje dogajanje. Skupaj s Trkajem so zapeli tudi himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu »Varno ima vedno prav«,  ki nagovarja vse udeležence v prometu na najpogostejše napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat” – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do sredine junija v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili dosedanjim 11.

UTRINKI

Prisluhnite himni:

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.