Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Mi praznujemo 16 let

zavod-varna-pot-praznuje-16-let-obstoja-rojstni-dan-varno-zivljenje-varna-mobilnost-promet-zrtev-prometne-nesrece
ROJSTNI DAN

Ljubljana, 15. maj 2023 – Ja, na današnji dan pred 16 leti, točno 15. maja 2007, je bil Akt o ustanovitvi Zavoda Varna pot oddan državnim organom v potrditev. Kljub najstniškim letom pa smo v vseh teh letih zoreli, zoreli, zoreli in zdi se nam, da tudi preskočili kakšno pubertetniško leto. V danem poslanstvu je čutiti, da nas je dotik številnih življenjskih zgodb, počasi, vztrajno, plast za plastjo, lupil kot kakšno čebulo. Odpadalo je vse, kar je v življenju nepomembno, balast in vedno bolj je v ospredje prihajalo tisto pravo, pomembno, bistveno, da smo danes, tukaj in zdaj, takšni kot smo. Kljub številnim težkim trenutkom, padcem, solzami, obupu, jezi smo se ob podpori številnih prečudovitih ljudi, vedno znova in znova pobrali in stopili korak, dva, tri naprej.

Če je bil tisti majski dan,  klic, ideja, zahvala in dar posameznika družbi in Vesolju za življenje 12 letne deklice, je danes ta dan, dan številnih, ki so vas najhujše posledice prometnih nesreč zaznamovale in vseh tistih, ki ste nam stali ob strani in nas bodrili, podpirali, razumeli, bili zgolj nemi poslušalci ali pa s primerno kritiko naši motivatorji, da postanemo še boljši. Tisti, zaznamovani trenutek, je bil dovolj, da smo postali prva nevladna organizacija iz vzhodnega dela EU, ki je postala polnopravna članica Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, velike družine, ki je nismo poznali in roko na srce, si je tudi nismo želeli spoznati. Toda, ona nas je povabila in nam pomagala, da smo solzam dodali tudi Dar Življenja skozi številne preventivno-izobraževalne programe in pogledom usmerjenim v Vizijo NIČ.

Obljubili smo sebi, družbi, vam in Vesolju, da bomo izgubljeno obrnili v dar, žalost v zahvalo, bolečino v cilj zmanjševanja najhujših posledic prometnih nesreč. Danes še kako vemo, da se številne nesreče lahko preprečijo in pri tem že desetletja nismo sami, saj je v tej družbi veliko vas, ki vsak po svojih močeh prispevate svoj delež na poti k uresničevanju Vizije NIČ

PARK VARNE MOBILNOSTI

V vseh teh letih je v nas zorela tudi skrita želja, da bi imeli svoj dom, svoj kotiček, kjer naše življenjske poti dobijo ušesa, razumevanje, objem, stisk, ob enem pa podarijo otrokom in mladim nasvet, znanje, izkušnjo kot popotnico v svet varnejše mobilnosti. Želja, leta aktivnosti, dela, odpovedovanj, združevanj in povezovanj so uslišana. Obe naši temeljni področji bomo lahko udejanjili v sodobnem in modernem centru – Parku varne mobilnosti. Uspešno smo pridobili razpis in podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu z  MO Ljubljana, ki so ga podprli tudi naši partnerji in podporniki, torej družbeno odgovorna podjetja in posamezniki in – nam vsem skupaj v roke podali izziv, dar, priložnost in odgovornost, da bomo skupaj nadgradili svoje poslanstvo in ponudili roko slehernemu posamezniku, ki ga je cesta zaznamovala in tistim, ki ga bomo skupaj opolnomočili, da se njemu in njegovim bližnjim ta izkušnja ne približa v vsakodnevnem življenju.

Država, je s svojo potrditvijo dahnila DA 20. junija 2007 in nam izdala svoj rojstni list. Vendar, tako kot vse lepe stvari v življenju, smo tudi mi nastali nekoliko prej. Prav je, da se tega dne spomnimo in prav je, da se vsem vam, ki ste verjeli v nas zahvalimo od srca in vas še naprej prosimo za podporo, pomoč in partnerstvo. Ta dan je tudi dan vseh vas.


VAŠA PODPORA NAM VELIKO POMENI

Podprite nas na naši nadaljni poti:

  • naročite naše preventivno-izobraževalne programe za vse starosti:

Na Zavodu Varna pot že vrsto let izvajamo preventivno-izobraževalne programe za otroke od vrtca pa vse do srednje šole. Programi, ko smo jih razvili ob pomoči visoko usposobljenih pedagogov, psihologov in drugih strokovnjakov, so ustrezno prilagojeni glede na starost udeležencev in njihove sposobnosti. Izvajamo pa jih po celi Sloveniji. Od leta 2007 smo v naše aktivnosti vključili že več kot 192.467 otrok in mladostnikov.

  • donirajte za izvedbo programov:

VIZIJA NIČ – NAŠE VODILO

Za nemo statistiko stojimo ljudje z imeni in priimki. Izberimo zdravje in življenje. Sledimo VIZIJI NIČ.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.