Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Poklon direktorja ETSC pri spomeniku – spomin v opomin

zavod-varna-pot-spomenik-etsc-zrtev-prometna-nesreca-antonio-avenoso-avp-obisk-arhitekt (2)-min
POKLON PRI SPOMENIKU

Danes smo se na osrednjem spomeniku žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah poklonili v spomin žrtvam prometnih nesreč. Dogodka so se udeležili Antonio Avenoso, izvršni direktor Evropskega sveta za varnost prometa (ETSC), mag. Simona Felser, v.d. direktorja AVP, akademik Marko Mušič, Robert Štaba, predsednik, Kaja Kobal, projektni vodja, Neja Pečnik Štaba, ambasadorka in moderatorji ZVP.

Obisk izvršnega direktorja ETSC je za nas pomemben, saj je ETSC neodvisna neprofitna organizacija, ki si prizadeva za zmanjšanje števila smrtnih žrtev in poškodovanih v prometu v Evropi. Evropski komisiji, Evropskemu parlamentu in nacionalnim vladam zagotavlja nepristranski vir strokovnih nasvetov o vprašanjih prometne varnosti.

Ob obeležju smo položili cvetje ter prižgali svečo v spomin vsem, ki so izgubili življenje v prometnih nesrečah in njihovim bližnjim. Neja je recitirala verze pesnika in akademika Nika Grafenauerja, ki so tudi vklesani v spomenik. Zbrane je z nagovorom počastil avtor spomenika, akademik Marko Mušič.

O SPOMENIKU

To obeležje združuje zgodbe žrtev prometnih nesreč v glasen opomin celotni družbi. Je točka soočenja, miru, spokoja, sočutja, spomina in opomina. Je trenutek v prostoru, kjer sonce in sence povezujejo tisoče žrtev, njihovih bližnjih, povzročiteljev in vseh nas.

POKLONILI SO SE

Žrtvam prometnih nesreč so se v preteklosti poklonili tudi drugi mednarodni gosti, kot so Jean Todt, posebni odposlanec ZN za varnost cestnega prometa in takratni predsednik Svetovne avtomobilistične organizacije FIA, Jeannot Mersch, takratni predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR in Ferry Smith, predstavnik avtomobilskega kluba ANWB in predsedujoči programu EuroRAP (Program ocene varnosti cest na državnem cestnem omrežju).

Sorodne objave

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.