Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pustovanja v Ljubljani: polovica nagovorjenih pod zakonsko mejo 0,24 mg/l

zavod-varna-pot-cista-nula-cista-vest-zabava-alkohol-pust-pustovanje-pustna-maska-rozna-dolina (9)
PUSTOVANJA V LJUBLJANI

Kurenti in druge pustne maske so te dni intenzivno odganjali zimo, ob tem pa so bili na sporedu prvi večji družabni dogodki v tem letu. Spremljevalni program pustnih povork – koncerti, veselice, zabave –  so nas vabile na ples in druženje, ki ju pogosto spremlja tudi alkohol. V želji, da se imamo lepo, nemalokrat pozabimo načrtovati, kako se bomo iz takih dogodkov varno vrnili domov.

Naš nasvet je, da vedno načrtujmo povratek domov z javnim prevozom, taksijem, treznim prijateljem ali starši in odsvetujemo kakršnokoli aktivno udeležbo v prometu ob konzumaciji alkohola in prepovedanih drog. V sklopu akcije Čista nula, čista vest so obiskovalci pustnih zabav v Ljubljani na pustno soboto, 18. februarja, in pustni torek, 21. februarja 2023, lahko z našimi moderatorji preverili svoje psihofizično stanje. V kolikor je bila to #cistanulacistavest, so nam in njihovim bližnjim nedvomno omogočili miren spanec.

Obiskovalce, tokrat so bili to predvsem študenti in drugi mladi, smo ozaveščali o tvegani rabi alkohola in prepovedanih drog ter zlasti o nezdružljivosti z aktivnim vključevanjem v promet (vozniki, pešci, kolesarji, vozniki (e-)skirojev, itd.), preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane udeležence, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni 0,0 udeleženci v prometu pa so prejeli praktično nagrado sponzorja Zavarovalnica Generali.

REZULTATI:

Nagovorili smo več kot 500 aktivnih udeležencev v prometu, ki so opravili tudi preizkus alkoholiziranosti:

0,0 mg/l22%TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg)29%POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0.24 do 0.52 mg/l34%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0.52 mg/l (1.1 g/kg)*15%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)
*Najvišja meritev: 1,28 mg/l (obiskovalec študentskega pustovanja v Rožni dolini).

Polovica nagovorjenih (51%) je bilo pod zakonsko mejo 0,24 mg/l, vendar je ob tem potrebno opozoriti, da morajo mladi kot t.i. »mladi vozniki« v primeru udeležbe v prometu kot vozniki nujno ohraniti čisto nulo 0,0 mg/l.

Obiskovalce smo povprašali tudi o združljivosti alkohola in prepovedanih drog z vožnjo in dobili povratno informacijo, da jih je že 30% vozilo pod vplivom alkohola in 11% pod vplivom drog. Ob tem je bilo le 6% vprašanih že udeleženih v prometni nesreči, kjer je bil prisoten alkohol.

IZJAVE UDELEŽENCEV:

»Fino je, da nam ne težite, ampak ste nas vseeno opozorile, da malo razmislimo o odhodu domov. Saj zabava je super, ampak pomembno je tudi, kako prideš iz nje.«

obiskovalec zabave na Metelkovi

“Fajn je, da lahko vozniki (prvič) preizkusmo alkotest, da vemo, kaj nas čaka v prihodnosti.”

obiskovalka zabave na Metelkovi

»Iskreno je ful dobra akcija, ker se mladi včasih ne zavedamo točnih posledic pitja alkohola. Mormo se zavedat, da ogrožamo druga življenja in svoja življenja, pika!«

obiskovalka pustne zabave v ljubljanskem klubu

»Ne bit bolan, da greš pijan za volan.«

obiskovalec študentskega pustovanja v Rožni dolini

»Bodi pijan, če hočeš, samo ne vozit. Ne splača se, res..«

obiskovalka študentskega pustovanja v Rožni dolini
UTRINKI:

Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenje na slovenskih cestah, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ – vsak izmed nas šteje.


Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavo, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji

0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zaskrbljujoči podatki za leto 2022
  • V letu 2022 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.568 prometnih nesreč oz. 3,5 % več kot v letu 2021. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 13,9 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 16 udeležencev.
  • Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v letu 2022 znašala 1,45 (1,41 v letu 2021) g/kg krvi.

(Vir: Policija)

VEČ O AKCIJI:
KAKO ZAUŽITJE ALKOHOLA VPLIVA NA ČLOVEKA MED VOŽNJO?
preizkusite kalkulator alkoholiziranosti:
POVEZANE NOVICE:

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.