Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Projekt NEAR odlični koraki med mladimi Srbije, Avstrije, Bosne in Hercegovine in Slovenije

NEAR_usposabljanje_Novi-Sad_26-29

Novi pristopi k usposabljanju za varno mobilnost (New Educational Approaches for Road safety) je Erasmus + projekt 4 partnerskih držav (Avstrija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija), skozi katerega v prvi fazi raziskujemo odnos mladih do varne mobilnosti.

Med 26.  in 29. januarjem 2023 smo se udeležili ‘Usposabljanja na temo varne mobilnosti za mladinske delavce in moderatorje‘. Zbrali smo se v Novem Sadu v Srbiji, kjer smo prisluhnili srbskim strokovnjakom za prometno varnost, predstavili prometno varnost v partnerskih državah in sodelovali v delavnici ‘Načrtovanje kampanje na temo varne mobilnosti mladih‘. Pomemben del projekta je tudi tkanje novih vezi, prijateljstev in poznanstev, zato smo del usposabljanja namenili druženju, spoznavanju, turističnim ogledom, manjkala ni niti tradicionalna srbska zabava. Pia Golob, Kaja Kobal (projektni vodji) in Teja Tamše (strokovna sodelavka) so se usposabljanja udeležile v živo, Anja in Dominika, moderatorki Zavoda Varna pot pa sta se nam pridružili na daljavo.

Prvi dan usposabljanja smo prisluhnili dr. Milanu Tešiću iz Agencije za varnost prometa Republike Srbije, ki nam je predstavil pregled prometne varnosti v Srbiji.

Drugi dan smo obiskali mladinski center Novi Sad, ki je prvi mladinski center v Srbiji. Center je stičišče mladih, kjer lahko dobijo brezplačno psihološko svetovanje, prirejajo dogodke ali se preprosto družijo. Nenad Nikolić iz Ekonomske komisije ZN za Evropo je predstavil Mednarodno strategijo za prometno varnost, dr. Milan Tešić pa je predaval o primerih dobrih praks za izboljšanje prometne varnosti mladih in o zmanjševanju števila žrtev mladih voznikov v Evropi.

Tretji dan usposabljanja je bil mednarodno obarvan – udeleženci so predstavili stanje prometne varnosti mladih in primere dobrih praks – aktivnosti, ki jih izvajajo v domačem okolju.

  • Filip Živković, Agencija za varnost prometa Republike Srbije – Srbija,
  • Volker Hoffmann, Vision5 – Avstrija,
  • Ljubiša Popović, CEZAR – Bosna in Hercegovina
  • Pia Golob in Kaja Kobal, Zavod Varna pot – Slovenija

Sledila je delavnica ‘Načrtovanje kampanje na temo varne mobilnosti mladih‘, v sklopu katere smo v manjših delovnih skupinah ustvarjali kampanje na temo varnostnega pasu, alkohola in hitrosti. Več glav več ve – začrtali smo 3 unikatne kampanje in dobili nove ideje, ki jih bomo tekom projekta še nadgradili.

Hvala Aktiv NS za odlično organizacijo usposabljanja in gostoljubje, hvala CEZAR in Vision5 za sodelovanje in hvala vsem prisotnim za predavanja, predstavitve, ideje in druženje.

Sorodne objave

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.