Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Kar 43% vprašanih že pred 18. letom kupilo alkohol brez preverjanja osebnega dokumenta

cncv_informativa_20012023-2-2

Pretekli konec tedna je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala Informativa 2023 v organizaciji Proevent d.o.o., na kateri smo bili prisotni tudi mi. Informativa je namenjena osnovnošolcem, dijakom in študentom saj lahko na enem mestu dobijo informacije o šolanju in zaposlitvi.

Obiskovalce smo seznanjali s preventivno akcijo Čista nula, čista vest, preko katere opozarjamo na pasti alkohola in prepovedanih substanc v prometu. Že majhne količine alkohola lahko negativno vplivajo na koncentracijo, reakcijski čas, ravnotežje, vid… in posledično vplivajo na vožnjo.  

Med obiskovalci prireditve smo izvedli anketo, katere rezultati so pokazali naslednje:

43% vprašanih je kot mladoletnih kupilo alkohol, ne da bi prodajalec preveril starost preko osebnega dokumenta

79% vprašanih se je že vozilo z voznikom pod vplivom alkohola

23% vprašanih je že bilo v šoli prisotnih pod vplivom alkohola

Navedeni rezultati kažejo, da kljub zakonom, opozarjanju, prepovedim, osveščanju in izobraževanju še vedno nismo dosegli želenih rezultatov. V mozaiku varnosti smo pomembni prav vsi deležniki, saj le skupaj lahko dosežemo cilj Vizije NIČ.

Prispevajte svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ. Vsak od nas šteje.

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.