Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Obeležitev Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč ob Osrednjem spomeniku

Foto: Robert Balen

Ljubljana  –  16. november 2022. Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slogan za celotno desetletje se glasi SPOMINJAJMO SE, POMAGAJMO, UKREPAJMO. V letošnjem letu bomo nagovarjali k pozitivnemu pogledu na življenje skozi prizmo DOSTOJANSTVA, PRAVICE, UPANJA, SPOŠTOVANJA, SPOMINA, SOLIDARNOSTI,  REŠEVANJA ŽIVLJENJ, MEDSEBOJNE POMOČI, UKREPANJA.

Tudi tokrat bomo na Zavodu Varna pot, šestnajstič zapovrstjo, Dan obeležili s poklonom ob spomeniku žrtvam prometnih nesreč in slovesno prireditvijo v Mestni hiši v Ljubljani. 

V četrtek, 17. novembra, ob 11. uri bopotekala obeležitev ob Osrednjem spomeniku žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah, kjer bo položen spominski venec. Zbrane bodo nagovorili: Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, Marko Mušič, arhitekt in akademik, SAZU, avtor spomenika, mag. Simona Felser, v.d. generalne direktorice, Javna agencija za varnost prometa, dr. Branko Lobnikar, državni sekretar, Ministrstvo za notranje zadeve – osrednji govor, škof mag. Leon Novak, Evangeličanska Cerkev AV v RS, Nevres Mustafić, imam Islamske skupnosti v RS, namestnik muftija, v imenu muftija mag. Nevzeta Porića in Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca.

V okviru Svetovnega dne potekajo obeležitve in aktivnosti tudi v številnih lokalnih okoljih in izobraževalnih institucijah – seznam lokalnih obeležij.

Aktivnosti in gradiva najdete tudi na naši spletni strani ter Facebooku Zavoda Varna pot.

Za več informacij smo vam na voljo na elektronskem naslovu: info@varna-pot.si ter telefonskih številkah 05 995 50 22 in 040 302 361.


IZJAVE:

SPOMENIK:

INFORMACIJE, GRADIVA IN SEZNAM LOKALNIH OBELEŽITEV:

ZGODOVINA SVETOVNEGA DNE:

LANSKOLETNA OBELEŽITEV:

Related Posts

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.