Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Skozi žalovanje sem poiskala in osmislila svojo življenjsko pot

Zalovanje_Svet na Kanalu A 01112022

Dan spomina na mrtve, svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, obletnice reseč, rojstev … Vse to nas opominja na bolečo izgubo svojih najdražjih. V nekem trenutku sem se odločila, da naredim temu konec in v težki preizkušnji poiščem nauk: Vredno je živeti življenje in se truditi kljub hitrem toku življenja srečo iskati v majhnih “stvareh”. – Kaja Kobal

Več v prispevku Smrt in žalovanje ne smeta biti tabu v oddaji Svet na Kanalu A (1.11.2022).

OPIS: “Žalovanje je pomemben in neizogiben del življenja, o katerem premalo govorimo. Smrt je ob tem še vedno polna tabujev, žalovanje v družbi pa pogosto nima pravega mesta. A bi ga moralo imeti, saj gre za zelo pomemben proces, ki nam pomaga, da se naučimo živeti z izgubo. Žalovanje ni le psihičen proces, velikokrat ga spremljajo tudi vrtoglavice, slabost, bolečine po vsem telesu, neenakomerni ritem srca, nespečnost in omotica. Pogovarjali smo se s Kajo Kobal, ki je pri 12 letih v prometni nesreči izgubila očeta, svojo pot pa je nato usmerila v pomoč svojcem žrtev prometnih nesreč, in klinično psihologinjo Vesno Radonjić Miholič, ki jo umiranje, smrt in žalovanje spremljajo že vse življenje.” Vir.

Zavod Varna pot vam ponuja roko pomoči in podpore.

V Zavodu Varna pot nudimo psihološko pomoč žrtvam prometnih nesreč, ki temelji na kognitivno-vedenjski terapiji, izvajajo pa jo za to visoko strokovno usposobljeni psihologi.

Življenje se v trenutku spremeni, preproste stvari postanejo zapletene, nič ni več tako, kot je bilo. Sprašujemo se, zakaj se je to zgodilo ravno nam. Doživljamo občutke, da smo sami z bolečino, da nas nihče ne razume. Lahko se pojavi jeza, tesnoba, žalost, občutki osamljenosti in izguba smisla v življenju. Biti v takšni stiski, kaj šele nadaljevati svoje življenje, je velikokrat pretežko, da bi zmogli sami.

Sorodne objave

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.