Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Z otroki ob boku Vizije NIČ, recept še za ostale starostne skupine?

4PD aktivno poletno varstvo 13072021 (3)

Evropski Svet za varnost prometa je podal poročilo na področju varnosti otrok, iz katerega je razvidno, da Slovenija zna in zmore biti v skupini tistih, ki so vzor za višjo stopnjo varnosti na cestah.

Vir: ETSC.

To je nedvomno rezultat desetletnega sistematičnega dela vzgoje in izobraževanj v vrtcih, šolah, zakonskih določil zavarovanja najšibkejših v prometu, politične podpore pri zagotavljanju varnih šolskih poti, organiziranih prevozih otrok, številnih programih različnih organizacij, predvsem pa nesebičnega sodelovanja vseh deležnikov, ki pri tem sodelujemo.

Torej vzorec in recept uspeha je, le da ga moramo prenesti še na ostale starostne skupine. Lep dan bo, ko se bo Slovenija znašla med najvarnejšimi državami s stabilnim trendom v smeri Vizije NIČ.

Poročilo ETSC še navaja: »Države z dobrimi trendi na področju prometne varnosti otrok imajo tudi sicer dobro prometno varnost, s celostnimi in vključujočimi pristopi za vse deležnike.« Pogled na naše mesto na dnu lestvice držav z (ne)napredkom v zadnjih 10letih pa žal ni spodbuden …

Vir: ETSC.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.