Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zelene puščice – opozarjamo v Delu

delo 05092022

Članek v Delu izpostavlja pozitiven ukrep za večjo pretočnost prometa t.i. zelene puščice v semaforiziranih križiščih. Ni dvoma, da ukrep, ki ga v ZDA, Kanadi poznajo že desetletja, uvajamo v Sloveniji. Pri tem pa opozarjamo na bistveno razliko, ki je žal največkrat prisotna v slovenskem »kopiranju« primerov dobrih praks. To pa je celovito uvedbo vseh ukrepov.

Kaj pa to pomeni? Poleg »demokratične« možnosti, da se vozniki sami odločimo zavijati desno, ko je vozišče prosto, bi se odločevalci morali zavedati, da obstajajo tudi ljudje, ki tovrstno možnost zlorabijo, vozijo v rdečo luč ipd. Ko te EU pri napredku/nazadovanju razvoja oceni za 3-letno obdobje oceni, kot nas je (povezava spodaj), bi bila uvedba kamer za vožnjo v rdečo luč seveda nujen, vsekakor pa smiseln ukrep.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.