Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

AVP anketa: Uporaba e-skirojev v prometu

e-skiro_avp

Agencija za varnost prometa je letos prvič uvedla novo nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov e-skirojev. Prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev je namreč vse več, najpogosteje pa so povzročitelji prav vozniki e-skirojev sami. Lani je bilo zabeleženih 109 prometnih nesreč, vozniki e-skirojev so jih sami povzročili kar 68 (62,4 %). Največ nesreč se je zgodilo v mestih, med vzroki prevladuje neprilagojena hitrost. Vse težje so tudi posledice, letos žal beležimo prvo smrtno žrtev. Univerzitetni klinični center v Ljubljani se sooča z naraščanjem števila obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem. Med njimi naraščajo poškodbe glave, ki jih je bilo lani že 56 %. Večina vseh obravnavanih so otroci in mladostniki do 18. leta, teh je bilo lani kar 64,4 %.

Z namenom priprave dodatnih ukrepov na tem področju delimo poziv AVP k izpolnitvi anketa o uporabi e-skirojev v prometu. Anketa je anonimna, kratka, v njej pa lahko participira vsakdo, ne le vozniki e-skirojev.

“Javna agencija RS za varnost prometa izvaja raziskavo vašega mnenja o uporabi e-skirojev v Sloveniji.

S ciljem, da ugotovijoo, kako udeleženci v prometu ocenjujete stanje na tem področju ter kaj in kako bi sami spremenili, da bi se stanje izboljšalo, smo pripravili  spletno raziskovalno anketo, ki bo odločevalcem v nadaljevanju pomagala pri pripravi dodatnih ukrepov na tem področju.

Anketa je anonimna, rezultati pa bodo objavljeni na naši spletni strani. Hvala vsem za sodelovanje.

Povezava na spletni vprašalnik:  -> https://avp-rs.1ka.si/a/144c3774.”

Vir. AVP.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.