Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pijan pridivjal ob omejitvi 30, trčil v drevo in zapustil poškodovane sopotnike

24ur_25072022

Spletni medij 24ur.com poroča:

“Ljubljanski policisti so v nedeljo zjutraj obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročil pijan voznik. Končala se je s poškodbami, žal pa je življenje enega od sopotnikov še vedno ogroženo. Zgodila se je v ulici, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro.

Voznik je v ulici, kjer je omejitev 30 kilometrov na uro, vozil prehitro, zaradi česar je v blagem desnem ovinku zapeljal s ceste in trčil v drevo, je sporočil predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic

V nesreči je se je eden izmed potnikov v vozilu huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v ljubljanski klinični center, njegovo življenje pa je ogroženo. Prav tako so bili lažje poškodovani voznik in še dva potnika v vozilu. 

Po nesreči je voznik kraj zapustil peš in brez pomoči pustil vse  tri poškodovane potnike, policisti pa so ga nato po obvestilih občanov izsledili v bližini ter mu odvzeli prostost.

Preizkus alkoholiziranosti je pri vozniku pokazal 0,45 mg alkohola v litru izdihanega zraka, odrejen mu je bil tudi strokovni pregled. Policisti nadaljujejo z  zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivih dejanj, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, je o nesreči še zapisal Tomaževic.”

Vir.


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.