Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo?

24ur 12072022


Spletni medij 24ur.com poroča:

Vozil brez vozniškega dovoljenja, v krvi imel skoraj tri promile alkohola

Policisti so na relaciji Šentjur-Grobelno ustavili voznika, ki je imel v krvi skoraj tri promile alkohola. Ugotovili so tudi, da je voznik vozil brez vozniškega dovoljenja.

S Policijske uprave Celje so sporočili, da so v ponedeljek zvečer obravnavali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel v krvi skoraj tri promile alkohola. 

Ugotovili so tudi, da je voznik vozil brez vozniškega dovoljenja, zato so mu vozilo zasegli, sledi pa globa v višini 500 evrov, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa ga čaka še globa v višini 1200 evrov. Tudi lastnika vozila, ki je vozniku brez vozniškega dovoljenja omogočil uporabo vozila, čaka globa v višini 500 evrov.”

Vir


Kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo?

  • Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu.
  • Povzroča 11-krat večje tveganje za prometno nesrečo in 4-krat večje tveganje za smrtno poškodbo v primerjavi z ne-alkoholiziranimi vozniki v enako težkih prometnih nesrečah.
  • Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, spreminja razpoloženje, poveča samozavest in nekritično borbenost.
  • Človek se počuti močnejšega – posledica je vožnja preko svojih zmožnosti in zmožnosti vozila.
  • Pogosto to pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vklapljanje smerokazov, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč.
  • Alkohol zmanjšuje pazljivost in moč presojanja, predvsem hitre ocene situacije in reagiranja, lahko pride do izpada objekta iz vidnega polja ali pa do dvojne slike objekta.

Več na povezavi: