Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Z otrokoma v avtu in mrtvo pijan zdrvel skozi mejni prehod

Planet TV 08072022

Spletni medij 24ur.com poorča: “Pijan 53-letni hrvaški voznik, ki je v avtomobilu prevažal dva otroka, je z nezmanjšano hitrostjo zapeljal skozi mejni prehod na Obrežju. Na lov za voznikom, ki je mejni prehod prečkal na delu, ki ni namenjen za prehajanje osebnih avtomobilov, so se odpravili policisti in ga kmalu uspeli zaustaviti. Do streznitve je ostal v priporu, privozil pa si je tudi za 1600 evrov kazni in prepoved vožnje v Sloveniji za eno leto.

Policisti na mejnem prehodu Obrežje so v sredo okrog 20. ure opazili voznika avtomobila s hrvaškimi registrskimi oznakami, ki je z nezmanjšano hitrostjo pripeljal na mejni prehod in ga prečkal na delu, ki ni namenjen prehajanju osebnih avtomobilov. Policisti so se takoj odpravili za njim in ga izsledili. 

Ugotovili so, da je 53-letni hrvaški državljan v vozilu prevažal dva otroka, pri sebi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako ni imel  dokumentov otrok. Policistom je povedal, da je bil iz Zagreba namenjen v Reko, mejni kontroli pa da se je izognil, ker naj bi bil prepričan, da je prečkal cestninsko postajo, in ne mejnega prehoda, saj ni nameraval peljati skozi našo državo. 

Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 1,46 miligrama alkohola. Odvzeli so mu prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Poskrbeli so za otroka in obvestili svojce, ki so ju prevzeli.

53-letnika so z obdolžilnim predlogom privedli pred sodišče. Sodnica mu je izrekla 1200 evrov globe in stransko sankcijo prepovedi vožnje v Sloveniji  za obdobje enega leta. Policisti so mu zaradi izmika mejni kontroli izdali še plačilni nalog v višini 400 evrov, so sporočili s PU Novo mesto.

Vozniki pod vplivom alkohola so v lanskem letu na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 16 jih je utrpelo hude poškodbe, še 64 je bilo lažje poškodovanih.” Vir.

Danes se smejemo temu, jutri smo lahko žrtev tovrstnega voznika, zato nasveti ki jih delimo skozi našo akcijo Čista nula, čista vest na Planet TV:

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.