Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Udejanjanje Vizije NIČ na področju vozil

avton.vozila

Na sistemski ravni EU odgovorni kreirajo številne ukrepe na področju udejanjanja Ciljev vizije NIČ v trikotniku infrastruktura, človek-voznik, vozilo. Bistvo, ki temelji na zniževanju in odpravljanju napak, ki jih v sistemi povzroča voznik zaradi svojih napačnih ravnanj, obnašanj, odločitev, ki imajo za posledico povzročitev prometne nesreče, je ključ na vseh področjih. Tokrat stopajo v veljavo številni sodobni ukrepi na področju avtomobilizma, ki so bili spodbodeni tudi v Valleta deklaraciji leta 2017, kjer je takratna EU komisarka za promet Violeta Bulc, Vizijo NIČ postavila kot eno izmed prioritetnih ciljev za zniževanje najtežjih posledic prometnih nesreč v EU.

Če bomo tovrstnim napredkom vzporedno tudi na nacionalni ravni dodajali v EU Že znane ukrepe vezano na posamezne vzroke prometnih nesreč (hitrost, alkohol, agresivno obnašanje, stran in smer vožnje, varnostna razdalja, vožnja v rdečo luč, ipd..) bomo nedvomno prihranili številna življenja in raven zdravja.


Spletni medij 24ur.com poroča:

“Uporabljati se je začela nova evropska uredba o splošni varnosti vozil, v skladu s katero morajo biti novi tipi vozil na evropskem trgu opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi. To so med drugim sistemi za opozarjanje na zaspanost in nepozornost voznika, za ohranjanje voznega pasu ter za zmanjšanje mrtvih kotov. Cilj novih pravil je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih poškodb na cestah v EU. Po oceni Bruslja bodo novi varnostni ukrepi do leta 2038 rešili več kot 25.000 življenj in preprečili vsaj 140.000 hudih poškodb.”

Celoten članek na voljo za branje tukaj.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.