Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pozdravljamo jasno izpostavljen cilj Vizije NIČ ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar

Tatjana Bobnar_vizija nič2

Prepričani smo, da je ocena Evropske komisije, kjer se je Slovenija za obdobje 2029-2021 znašla na repu držav z najslabšim napredkom varne mobilnosti, nekaj s čimer odgovorni nosilci ter politika ne smejo ostati ravnodušni. Kritična ocena bi lahko in morala biti opomin za očitno neprave ukrepe in izziv za nadgradnjo sistema in spodbujanje vseh deležnikov k zmanjševanju najhujših posledic prometnih nesreč. Nestrokovni, nepravilni in nemerljivi ukrepi pripeljejo sistem do rezultata, ki nam ga je izpostavila EU. Vendar nikoli ne smemo pozabiti, da za temi odločitvami vedno stojijo ljudje, s svojim imenom, priimkom in funkcijo.

Kateri pa so že znani recepti ali ukrepi za izboljšanje? Seveda obstajajo. Sami smo jih javno predlagali v 20-ih točkah in ne vidimo razloga, zakaj Sloveniji ne bi uspelo postati ena izmed 5-ih najvarnejših držav EU. Volja in znanje nedvomno obstajata, pomembno pa je oblikovati primerno strategijo, akcijski plan aktivnosti in vnos filozofije Vizije NIČ v delo in poslanstvo vseh deležnikov, ki kakorkoli lahko prispevamo svoj delež k kreiranju Varne mobilnosti.

Izpostavitev cilja Vizije NIČ s strani ministrice Tatjane Bobnar Ministrstva za notranje zadeve pozdravljamo, saj nas tako javno zavezuje k globalnim, evropsko naravnanim ter osnovnim in civilizacijskim normam. Ne delamo si utvar, da je pot kratka, jo je pa ob primerni zakonodaji, jasnih prioritetah, opolnomočenju Policije z znanjem in sodobno IT opremo, primernimi šolskimi programi in vključevanjem nevladnega sektorja, zdravstva in gospodarstva, moč udejanjiti.

Za Slovensko policijo velja, da je ob primerni zakonski podpori, ob enem pa tudi nadzoru, eden ključnih dejavnikov varne mobilnosti vsake države. Slehernemu slovenskemu vozniku je še kako kristalno jasno, zakaj se njegove nepravilne navade in ravnanja ob prestopu državne meje proti zahodni Evropi še kako spremenijo. Tako že po nekaj kilometrih prevzamemo pozitivno kulturo in navado tistih, ki so Vizijo NIČ že umestili v sistemska področja zdravstva, šolstva, infrastrukture, zakonodaje, nadzora, preventive, sociale …


Celoten članek je na voljo za branje na povezavi.

l

Vir naslovne slike: FOTO: Tamino Petelinšek STA