Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

26-letnik iz Moravskih Toplic, ki je pijan povzročil nesrečo, v kateri je umrl 17-letnik, bo zaporno kazen služil ob koncih tedna

novicesvet24 01062022

Spletni medij novice.svet24.si poroča:

“Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so po hitrem postopku izpeljali sojenju v primeru prometne nesreče, v kateri je umrl 17-letnik. Ines Baler Domačini iz Sela in okolice so že dlje časa opozarjali na nevarno vožnjo na cesti med Fokovci in Selom in Prosenjakovci, nazadnje celo dva dni pred nesrečo.

Domačini iz Sela in okolice so že dlje časa opozarjali na nevarno vožnjo na cesti med Fokovci in Selom in Prosenjakovci, nazadnje celo dva dni pred nesrečo, ki jo je povzročil Malinović.

Državni tožilec Matej Kučan je predlagal, naj sodnik Branko Palatin obtožencu izreče kazen 33 mesecev zapora in še stransko kazen 12 mesecev prepovedi vožnje osebnega vozila in drugih vozil, za katere je potrebno vozniško dovoljenje B kategorije. Kučan je glede na to, da je 26-letni Marino Malinović obžaloval svoje dejanje in do zdaj še ni bil kaznovan, upošteval pa je tudi njegovo starost, tudi predlagal, da lahko kazen odsluži ob koncih tedna. »Menim, da je predlagana kazen primerna in tudi pravična,« je v svoji besedi poudaril tožilec.

Kazen zapora do treh let, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, se namreč lahko izvrši tudi tako, da obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela ali se izobražuje in prebiva doma, razen ob prostih dneh – ob koncih tedna –, ko mora biti v zaporu.

Sodnik je na naroku za izrek kazenske sankcije sledil Kučanovemu predlogu in Malinovića obsodil na 33 mesecev zapora, kazen pa bo lahko prestajal ob prostih dnevih in ob koncih tedna.

Pijan za volanom

Po Kučanovih navedbah je obtoženi 23. aprila lani ob 21.50 peljal svojo hondo civic iz smeri Fokovcev proti Selu, ko je v ovinku zapeljal na nasprotno stran ceste prav v trenutku, ko se mu je nasproti pravilno po svojem delu ceste pripeljal mopedist. Sedemnajstletnik, ki je sicer vozil brez čelade, je v silovitem trčenju izgubil življenje. Policisti so Malinovića po nesreči preizkusili z alkotestom, rezultat je bil pozitiven, saj je pokazal, da je vozil z vsaj 1,3 promila alkohola v krvi.

Obtoženi obžaluje

Malinovića je na sodišču zagovarjala odvetnica Aleksandra Fridl Boc. Izpostavila je, da njej varovanec po nesreči nikoli več ni sedel v avtomobil in vozil, če je prej užival alkoholne pijače. V sodni spis je vložila tudi njegovo pogodbo o zaposlitvi, s katero dokazuje, da je že več let za nedoločen čas zaposlen v enem od večjih pomurskih podjetij, s čimer je izpolnjen eden od pogojev za alternativno obliko prestajanja zaporne kazni. Besedo je dobil tudi 26-letnik. »Močno mi je žal in obžalujem, kaj se je zgodilo,« je skrušeno dejal.”

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.