Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Čista nula, čista vest med mladimi na Majskih igrah

ZVP_CISTA NULA_web background-2

V torek, 24. maja 2022, smo v okviru preventivne akcije »Čista nula, čista vest«, obiskali zaključek Majskih iger na Kardeljevi ploščadi in preverjali, kako odgovorni vozniki, kolesarji, vozniki skirojev so študenti.

Preverjali smo, kako so načrtovali svoj odhod domov, jih povabili k izpolnitvi ankete in vprašalnika o alkoholu v prometu, nudili možnost preizkusa elektronskega alkotesta – tiste odgovorne 0,0 pa nagradili s praktičnimi nagradicami sponzorja Generali zavarovalnica. Sodelujoče smo ozaveščali o problematiki alkohola med vsemi udeleženci v cestnem prometu – vozniki, kolesarji, vozniki skirojev, pešci, itd.


Alkohol – zaskrbljujoči podatki za leto 2021

V letu 2021 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.513 prometnih nesreč oz. 11 % več kot v letu 2020. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 16 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 37 (27) udeležencev oz. 37 % več kot v letu 2020. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je v letu 2021 znašala 33 % (37 % v letu 2020). V letu 2021 je bilo 111 hudo telesno poškodovanih udeležencev (–9 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 615 udeležencev (+30 %).

Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti (314 prometnih nesreč v katerih je umrlo 7 udeležencev) ter v starostni skupina med 35. in 44. letom starosti (292 prometnih nesrečah v katerih so umrli 4 udeleženci).
Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so prav tako povzročili v starostni skupini od 25 do 34 let ter v starostni skupini med 45 in 54 letom starosti – oboje po 7 prometnih nesreč v katerih je umrlo prav toliko udeležencev (skupaj 14 umrlih).
Povprečna stopnja alkoholiziranosti je v letu 2021 znašala 1,41 (1,40) g/kg krvi, v smrtnih prometnih nesrečah pa je znašala 1,36 (1,39) g/kg krvi.

Vir: Agencija RS za varnost prometa


Utrinki s terena

Dobrih 67 % mladih je domov odšlo z vsebnostjo alkohola pod dovoljeno mejo.

V večini primerov pa študenti povedo, da se v primeru alkoholiziranosti odločijo za alternativno obliko prevoza.

Iskrena hvala podpornikom projekta!

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.