Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V Sloveniji poteka generalna skupščina EuroRAP

EuroRap GA 24052022 (7)

Varnost svetovnih, evropskih in nacionalnih cest v programu iRAP in EuroRAP več kot 20 let izražamo z zvezdicami . Na tak način smo pomemben deležnik udejanjanja ciljev ZN, WHO, EU in Vizije NIČ. Nosilec licence  EurorRAP v Sloveniji je AMZS. Na generalni skupščini člani iz več kot 30 organizacij razpredajo o merljivih ukrepih, IT novostih, primerih dobrih praks, tehničnih infrastrukturnih standardih, ki bodo uresničevali globalne cilje in sicer 50% zmanjšanje najhujših posledic prometnih nesreč do 2030 in udejanjenje Vizije NIČ do 2050. Del razprave bo usmerjen tudi v nacionalne programe in doseganje ciljev posameznih kontinentov in držav. Eden izmed razlogov, da skupščina poteka tudi v Sloveniji je ocena EK nezadostnega napredka 2019 – 2021, kjer je Slovenija pristala na dnu držav EU. S tem želijo naši kolegi spodbuditi članice kot tudi nacionalne nosilce varnosti cestnega prometa k izbiri pravih in merljivih ukrepov za sledenje ciljem EU in Vizije NIČ.

“Zmanjševanje hudo poškodovanih in smrtnih primerov na cestah je naša civilizacijska in moralna dolžnost in izziv zajezitve “vojne na cestah”, ki zahteva vzporedno številne tragične in nepotrebne posledice. Te znamo in zmoremo preprečevati..”

je le ena izmed izjav Roberta Štaba, ki je kot član upravnega odbora še kako zaslužen za delovanje programa v JV Evropi in tudi kot proaktivno orodje za ohranjanje zdravja in življenja na cestah.

Skupščina se bo posvetila tudi prestrukturiranju programa EuroRAP v okvir globalnega iRAP programa. V zaključku se pričakuje spodbuda, opolnomočenje in zaveze, da bomo člani in organizacije v svoje nacionalne programe umestile merljive ukrepe za zasledovanje globalnih ciljev zmanjševanja najhujših posledic prometnih nesreč.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.