Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Nova 3D zebra ob Osnovni šoli I Murska Sobota

3D zebra_Murska Sobota (6)

V neposredni bližini Osnovne šole I Murska Sobota, na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice je bila danes predana v uporabo prva 3D zebra, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Dogodek so popestrili učenci 3. B Osnovne šole I, ki so zapeli himno projekta »Varno ima vedno prav«, ki s svojim besedilom vse udeležence v prometu spominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku. Pridružili so se jim tudi mladi nogometaši NŠ Mura.Partnerji projekta so Generali zavarovalnica, Zavod Varna Pot in Mestna občina Murska Sobota.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot. Lani so bile tako prve 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana. Soboška 3D-zebra tako predstavlja nadaljevanje uspešnega projekta »Varno ima vedno prav« za večjo varnost najranljivejših v prometu. Križišče Severjeve in Borovnjakove ulice v strogem centru, v neposredni bližini Osnovne šole I Murska Sobota Lucija, je od danes opremljeno s 3D zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 (77 smrtnih žrtev) presegli za kar 48 %. Tudi analiza napredka držav EU 2019-2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice, kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 % vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem 5-letnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Član uprave Generali zavarovalnice Matija Šenk je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedal: »Skupaj z Zavodom varna pot in občinami želimo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. 3D zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu.«  

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je ob novi pridobitvi poudaril: »Z veseljem in ponosom smo se pridružili iniciativi umeščanja 3D zeber na območjih šol, ki je nastala na pobudo zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot. 3D zebro smo umestili na lokacijo, kjer je med udeleženci v prometu veliko pešcev, predvsem otrok. Prepričani smo, da bo zaradi označitve 3D prehoda, ta del strogega mestnega jedra postal bolj varen, prav tako pa bo postala bolj varna sama pot v šolo.«

Današnji dogodek ob predstavitvi nove 3D-zebre so s petjem popestrili tudi učenci OŠ I Murska Sobota, ki so zapeli himno projekta »Varno ima vedno prav« za večjo varnost najranljivejših v prometu, ki s svojim besedilom vse udeležence v prometu spominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – so letos v uporabo predali nove 3D zebre že v občinah Piran, Kobarid, Črnomelj in Novo mesto, ki se z soboško 3D zebro pridružujejo lanskim v Velenju, na Ptuju in Ljubljani. Do konca maja pa bodo prvo 3D zebro dobili še v občini Maribor in Kranj.    

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.