Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

3D ZEBRA V ČRNOMLJU

3D zebra_Crnomelj_Foto Anže Krze Mediaspeed (4)

Po obisku Novega mesta, smo se danes odpravili še v Črnomelj in predali v uporabo prvo 3D-zebro, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Občina Črnomelj je ena izmed 7 občin, kjer so se letos pridružile projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki so združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih »tridimenzionalnih« prehodov za pešce, 3D-zeber, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav« za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot. Lani so bile tako prve 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana. 3D-zebra v občini Črnomelj pa je prva v Beli krajini. Šolska pot v Črnomlju, natančneje na Kidričevi cesti pri OŠ Loka in Vrtcu Otona Župančiča, je od danes opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 (77 smrtnih žrtev) presegli za kar 48 %. Tudi analiza napredka držav EU 2019-2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice, kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 % vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem 5-letnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Član uprave Generali zavarovalnice Mitja Feri je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedal: »3D-zebra v Novem mestu je del naše širše preventivne kampanje »Varno ima vedno prav«, s katero ozaveščamo in opozarjamo voznike na najbolj ranljive udeležence v prometu, še posebej na šolarje. V okolju, kjer delujemo, želimo prispevati k večji varnosti, k varnejši mobilnosti, znižati število prometnih nesreč in izboljšati življenja ljudi. Pri tem si prizadevamo poiskati inovativne, trajnostno naravnane rešitve. Prav dolgoročne rešitve in vseživljenjsko partnerstvo našim strankam na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu so pomemben del poslanstva zavarovalnice Generali.«  

Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je ob novi pridobitvi poudaril: »V  občini Črnomelj pozdravljamo pobudo zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot za zaris 3D zebre za pešce v na območju šole in vrtca, kjer vsakodnevno prečka cesto ogromno otrok, za katere vemo, da so najranljivejši udeleženci v prometu. Hvala vsem občanom, ki so se angažirali in vesel sem, da je 3D zebra dobila svoje mesto dobila v šolskem okolišu blizu vrtca in šole, tako, da bodo otroci še bolj varni.«

Današnji dogodek ob predaji nove 3D-zebre v Črnomlju so s svojim nastopom popestrili  otroci vrtca Otona Župančiča in učenci OŠ Loka, pridobitev pa sta pozdravili tudi obe ravnateljici – Stanka Kure, ravnateljica  vrtca Otona Župančiča Črnomelj in ravnateljica OŠ Loka Črnomelj Damjana Vraničar.

Predajo 3D-zebre so organizatorji pospremili s Trkajevo pesmijo »Varno ima vedno prav«, ki je otroke in vse udeležence v prometu spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Pesem prenaša pomembno sporočilo: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat” – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do konca maja v uporabo predali še 3 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili lanskim štirim iz Velenja, Ptuja in Ljubljane in letošnjim, ki so jih že predali v uporabo v Piranu, Kobaridu in Novem mestu.    

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.